Høyre: Arbeiderpartiet får oftere streikekjeft

1 month ago 16


Høyre mener Arbeiderpartiet oftere får kjeft fra internasjonale organisasjoner enn dem selv når det gjelder å avbryte streiker: – Komisk det Høyre holder på med her, svarer Ap.

 Tidligere i sommer ble streiken i blant annet politiet avbrutt med tvungen lønnsnemnd. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Høyre har kikket i arkivene og funnet ut at de sjeldnere får kritikk fra internasjonale organisasjoner når det kommer til å avbryte streiker med tvungen lønnsnemndtvungen lønnsnemndTvungen lønnsnemnd er når regjeringen griper inn i en streik eller lockout, hvis arbeidskonflikten kan føre til fare for liv, helse eller sikkerhet eller medføre andre alvorlige samfunnskonsekvenser..

Ser man på alle streiker som har blitt avbrutt av regjeringen gjennom tvungen lønnsnemnd fra 1990 frem til 2023, har Høyreregjeringer fått kritikk for 17 tvungne lønnsnemnder, mens Arbeiderpartiet har fått kritikk 27 ganger.

Andelen av ganger de har fått kritikk fra ILOILOFN-byrået "Den internasjonale arbeidsorganisasjonen" og ECSRECSRDen Europeiske komiteen for sosiale rettigheter. Et EU-organ som tar seg av arbeiderrettigheter. er på 29,4 prosent for Høyre og 37 prosent for Arbeiderpartiet.

– Det er aldri et mål for noen regjering uansett farge at en arbeidskonflikt ender med tvungen lønnsnemnd, sier stortingsrepresentant Anna Molberg (H) i arbeids- og sosialkomiteen.

– Samtidig kan det være nødvendig å gripe inn av hensyn til sikkerhet og at grunnleggende funksjoner i samfunnet ikke skal stanse opp til skade for oss.

Les på E24+

Unge sliter i arbeidslivet: – Vil vise at man fortjener plassen man har

– Må vurderes individuelt

Seniorforsker ved Fafo, Åsmund Arup Seip, har vært med på å lage begge rapportene som Høyre viser til når de mener at de sjeldnere får internasjonal streikerefs.

– Dette er svært små tall som ikke egner seg å lage statistikk på. Sakene er svært forskjellig og må vurderes individuelt, sier Seip.

– Så det er primært tilfeldigheter som spiller inn?

– Ja. Når sakene er individuelle, så er det tilfeldigheter som spiller inn. Det er lite som tyder på at det er noe partipolitisk forskjell i dette, mener han.

Selv om forskeren er lunken til tallene som brukes, mener Molberg i Høyre at Arbeiderpartiet ikke har vært nådige mot Høyre da Solberg-regjeringen benyttet tvungen lønnsnemnd.

– Disse tallene viser jo at Arbeiderpartiet selv har grepet inn i stort monn. Vi politikere bør ha såpass tillit til hverandre at vi ikke trekker hverandres intensjoner i tvil når vi beslutter tvungen lønnsnemnd. Det er vår egen sikkerhet det handler om. Punktum, sier hun.

– Forsøk på å score billige poeng

Bjørnar Skjæran som er arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet reagerer kraftig.

– Jeg syns faktisk det er litt komisk det Høyre holder på med her, sier Skjæran.

– Samtidig er det nesten litt leit også at et parti som ønsker å styre landet har falt hen til dette nivået. Arbeiderpartiet er opptatt av spillereglene i arbeidslivet, og jeg kjenner meg på ingen måte igjen i Høyres fremstilling.

Han er enig med Fafo-forsker Seip i at tallene er svært små.

– Streikene og situasjonene som leder til tvungen lønnsnemnd er veldig forskjellige. I stedet for smålige forsøk på å score billige poeng med dårlig statistikk, burde Høyre heller bidra til et saklig ordskifte om viktige politiske saker, mener Skjæran.

Read Entire Article