Hjem henter penger igjen: – Mangler et produkt folk trenger

1 week ago 7


Finn-utfordreren Hjem har måttet finne ny sjef og allerede hentet mer penger, men likevel slår selskapet egne forventninger. – Blir svært utfordrende, sier analytiker.

Veslemøy Fredriksen, som tok over Hjem etter Rune Paulseth, har blant annet vært administrerende direktør i Eiendomsmegler Vest. Foto: Karina Ronning

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I april lanserte sentrale aktører i meglerbransjen Hjem, en markedsplass som tar sikte på å utfordre giganten Finn.

Men på rundt et halvt år har daglig leder Rune Paulseth sluttet brått, og selskapet har nettopp hentet nye 20 millioner kroner.

Til sammen er det nå spyttet inn mellom 60 og 70 millioner kroner i den nye markedsplassen.

– Dere har nylig hentet penger igjen, og daglig leder gikk av kort tid etter oppstarten. Hva sier det om situasjonen i selskapet?

– Kapitalinnhentingen lå i kortene og var i tråd med planen. Vi var et nyoppstartet selskap og har jo selvfølgelig behov for en del kapitaltilførsel i starten. Og så fikk han et tilbud fra Spond der han går inn som toppsjef, sier selskapets ferske daglige leder Veslemøy Fredriksen når vi møter henne på Hjems kontorer på Aker Brygge i Oslo.

Les på E24+

Rentegrepet sparer Nils 36.000 kroner i året

Rundt et halvt år etter oppstarten viser markedsplassen til 35 millioner sidevisninger, som de beskriver som «over all forventning».

– Vi har hatt en veldig god start med mange stor oppslutning i bransjen. Vi har en ganske høy andel som kommer tilbake igjen, såkalte recurring visits, sier Fredriksen.

– Nedgradering

Den siste pengeinnhentingen på 20 millioner var rettet mot de eierne som var gått inn fra før på selskapsnivå.

– Det var enkeltpersoner og nøkkelpersoner i de foretakene som tegnet seg opp. Men vi kommenterer ikke enkeltpersoner, sier hun.

I kvartalspresentasjonen for andre kvartal viser Finn-eier Schibsted Marketplaces til at de venter at «noe» negative effekter på inntekter som følge av at meglere flytter midler til Hjem basert på sitt eierskap.

Bak Hjem står flere av de største aktørene innen eiendomsmegling, som til sammen drar inn rundt halvparten av omsetningen i bransjen. Privatmegleren, Eie, Krogsveen og Nordvik er blant selskapene på eiersiden.

På Schibsted Marketplaces kvartalspresentasjon for andre kvartal, som ble lagt frem i juli, viste konsernsjef Christian Printzell Halvorsen til at Hjem hadde rundt en tredel av de 18.500 boligene som var på Finn på det tidspunktet.

– De har et substansielt lavere tilbud på nettsiden sin, sa Halvorsen.

Han viste til at meglere som har eierandeler i Hjem, har besluttet å nedgradere Finn-pakken fra stor til medium, samtidig som de også betaler for en pakke på Hjem.

– Det er bare en nedgradering for å flytte midler til sin egen kanal, for å si det sånn, sa han.

Øyvind Mossige

Analytiker i Sparebank 1

Sparebank 1-analytiker Øyvind Mossige, som analyserer Schibsted-aksjen, sier han tror det blir «svært utfordrende» for å Hjem fremover.

– Det er så fundamentalt som at de mangler et produkt som folk trenger. Finn når i dag ut til alle kjøpere, og prisen man betaler til Finn er milevis unna den verdien produktet tilfører, sier Sparebank 1-analytiker Øyvind Mossige til E24.

Fikk kritikk

– Hvis jeg er boligselger i dag: Hvorfor skal jeg velge å bruke penger på Hjem hvis alle andre potensielle kjøpere også er på Finn? Jeg kan få litt av markedet på Hjem, men hele på Finn?

– Meglerne skal kartlegge akkurat din situasjon og ditt behov. Og det er ikke nødvendigvis enten eller heller. Og i en periode så er det jo helt naturlig at man vil ligge på begge plattformene. Men så har vi jo den fordelen at teknologien vi bruker i større grad aktivt bidrar til å finne potensielle kjøpere, mer enn at disse kjøperne selv søker seg fram til boligen, sier Hjem-sjef Veslemøy Fredriksen.

Praksisen ble utsatt for kritikk i Finansavisen forrige uke, blant annet anklager om at dette var moralsk forkastelig.

– Vi tar selvfølgelig helt avstand antydningene som kom der. Vi kjenner oss heller ikke igjen i beskrivelsen av akkurat det du sier der. Sånn som de tenker på det, eller sånn som det i hvert fall blir fremstilt, det er ikke sånn det fungerer i praksis, sier hun.

– Meglere vil alltid anbefale boligselgere å bruke løsninger som vil gi selgeren den beste muligheten for et godt salg, og Hjem skal gjøre alt vi kan for å gjøre oss fortjent til den anbefalingen sier hun.

Den nye daglig lederen sier at de har konkrete eksempler på boliger som har ligget lenge på Finn uten å bli solgt.

– Med vår oppsøkende og mer målrettede markedsføring, så når man ut til mennesker som er i supermodus for boligen. De hadde kanskje ikke tenkt på å søke på samme måte. Man åpner at de kommer på visning og boligen blir solgt, sier Fredriksen.

– Svært utfordrende

Øyvind Mossige i Sparebank 1 sier det er på tide at Finn tar den prisen produktet faktisk fortjener.

– Hva tenker du om at meglere anbefaler boligselgere å gå ned i pakke på Finn og samtidig kjøpe seg inn i Hjem, der de ikke når noen flere potensielle kjøpere?

– Det betyr at boligselgeren tar en kostnad, i form av dårligere eksponering og potensielt lavere prisoppnåelse, for at megleren skal kunne holde liv i en drøm om å en gang eie et verdifullt selskap. Stor pakke på Finn øker trafikken med rundt 25 prosent. Det sier seg selv at dette ikke er til boligselgers fordel, sier Mossige.

Finn.no eies av Schibsted Marketplaces. Schibsted Media, som eier E24, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i starten av juni 2024. Enkelte journalister i E24 har aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte

Read Entire Article