Gullprisen stiger til ny rekord før rentethriller i USA

3 weeks ago 11


Gullprisen har nådd stadig nye nivåer det siste året, og mandag stiger den til nok en ny topp.

Foto: Edgar Su / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kort tid etter klokken 13 handles en unseunseEn unse er den globale standarden for veiing av gull og sølv. Én unse tilsvarer 31,1 gram. gull for 2581,10 dollar, ifølge Bloomberg.

Det tilsvarer en kilopris på oppunder 880.000 norske kroner.

Tidligere på dagen var prisen nær 2590 dollar.

Sammenlignet med for et år siden, har gullprisen økt med mer enn 33 prosent. Også prisene på metaller som sølv og platina stiger.

Les også

Det ubrukelige gullet

Ventet rentekutt og svakere dollar

Analytikere peker på det forestående rentemøtet i USA som forklaring på den ferske gullprisrekorden.

Lavere renter sender gjerne gullprisen opp og vice versa. Likevel har gullprisen steget til nye rekordnivåer det siste året, til tross for høye rentenivåer i blant annet USA.

Onsdag kveld norsk tid er det ventet at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer med sitt første rentekutt på fire år. Størrelsen på rentekuttet, om det blir et kutt på 0,25 eller 0,50 prosentpoeng, er mer åpent.

Mandag formiddag priser markedet inn en 59 prosents sjanse for «dobbelt»«dobbelt»0,50 prosentpoeng rentekutt, ifølge CME FedWatch Tool. Samtidig har flere økonomer pekt på at det er gode grunner for Fed til å gå mer forsiktig frem.

– Utviklingen i det siste tyder på at dette kan bli en svært spennende rentebeskjed, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Gullprisen trekkes også opp av en svakere dollar, skriver Bloomberg, som viser til at deres dollar-indeks har falt til sitt laveste nivå på åtte måneder.

– En splittet verden full av geopolitisk risiko og gjeld vil fortsette å støtte oppom prisene, sier råvareanalytiker Ole Hansen i Saxo Bank til nyhetsbyrået.

Read Entire Article