Full dopingkrangel i OL: – Tillitsbrudd

5 months ago 32


Kortversjonen

  • Verdens idrettsledere krangler kraftig om doping under OL i Paris, FBI åpner etterforskning.
  • IOC truer med å frata USA retten til å arrangere fremtidige OL.
  • WADA står i sentrum av skandalen etter avsløringer om kinesiske svømmere som testet positivt for doping i 2021.
  • Amerikanske politikere og antidopingmyndigheter reagerer sterkt på WADAs håndtering.

Det misliker IOC så sterkt at det kommer trusler om å frata USA retten til å arrangere OL. Landet er allerede tildelt sommer-OL om fire år (Los Angeles) og vinter-OL i 2034 (Salt Lake City).

Under OL i Paris har pressekonferansene til IOC og Verdens Antidopingbyrå (WADA) blitt pepret med spørsmål om den betente saken.

Kongressen i Washington DC er koblet på. FBI rasler med sablene.

Tonen er er i det hele tatt svært anspent under OL på fransk jord i disse dager.

– Det er mye rart med denne saken, erkjenner den norske OL-svømmeren Henrik Christiansen overfor VG i Paris.

NORSK OL-HÅP: Henrik Christiansen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Og han er slett ikke den eneste utøveren som reagerer. Vi kommer tilbake til akkurat det.

Kina-gate

Historien starter med et nasjonalt svømmestevne nord i Kina i januar 2021.

Da var det fortsatt seks måneder til OL i Tokyo. Coronapandemien herjet over hele verden og Kina var fullstendig nedstengt.

På dette stevnet testet 23 kinesiske svømmere positivt på det forbudte stoffet TMZ. Kinesiske myndigheter mener det hele skyldtes forurensing gjennom mat. De hevder det er funnet spor av hjertemedisinen TMZ på hotellkjøkkenet der utøverne bodde.

Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Verdens Antidopingbyrå (WADA) aksepterte forklaringen. Men de fortalte aldri verden om dette. Og dermed slapp utøverne straff.

Kort tid etter tok flere av dem gullmedaljer under OL i Tokyo.

Skandale

Først etter tre år, i vår, avslørte den tyske TV-kanalen ARD hvordan saken var holdt hemmelig.

– WADA kjøpte bare Kinas forklaring. Det er det mest hårreisende med denne saken. Det er jo et tillitsbrudd når resten av verden ikke får høre om saken før tre år senere. Det har ikke vært protokoll tidligere. Da har man gått ut med slike saker, sier Henrik Christiansen til VG.

SYV OL-GULL: Caeleb Dressel. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB

Internasjonalt har andre gått enda lenger.

Amerikanske Caeleb Dressel, med syv OL-gull på CV-en, fikk denne uken spørsmål om han fortsatt har troen på dopingjegernes evne til å sørge for en rettferdig konkurranse:

– Nei, egentlig ikke. Jeg synes ikke de har gitt oss nok bevis til støtte dem i hvordan denne saken er håndtert. For å svare på spørsmålet ditt: Nei, sa han.

Svømmelegenden Michael Phelps er også kritisk. Akkurat som mange andre i miljøet.

WADA, som er deleid av IOC, satte selv ned en granskingsgruppe. Gruppen frikjente WADA og sa at det ikke var grunn til å kritisere oppdragsgiveren sin.

Ny vending 1

Men rett før OL tok skandalen en ny vending:

ARD hevder i dag å sitte på internkommunikasjon mellom flere kinesiske svømmere. De digitale meldingene fra ulike sosiale medier skal stamme fra våren 2024.

For etter at den tyske TV-kanalen publiserte sin dokumentar i april, skrev utøverne fra Kina – ifølge ARD – at de ikke var klar over at de hadde testet positivt på et forbudt stoff for tre år siden.

Ifølge ARD skal ikke de 23 utøverne som testet positivt på doping ha bodd på samme hotell i Kina.

– Da faller kinesernes og WADAs forklaring om at de fikk i seg stoffet gjennom forurensning fra et kjøkken som et korthus, mener ARD-journalisten Hajo Seppelt.

KRITISK JOURNALIST: Hajo Seppelt. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

Han konfronterte selv WADA med dette på en pressekonferanse der VG deltok denne uken. Seppelt lurte også på hvorfor WADA ikke har avhørt de kinesiske utøverne siden saken ble kjent.

WADA-direktør Olivier Niggli svarte med å si at det er forskjell på bevis og rykter.

– Etterretningsgruppen vår har etterspurt dette materialet fra deg, Hajo, sa antidoping-toppen.

WADA-TOPPER: President Witold Banka og direktør Olivier Niggli. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

Dialogen under pressekonferansen ble på et tidspunkt amper.

– Dere vet at vi har å gjøre med varslere og folk med kjennskap til Kina som vi må beskytte, svarte den tyske journalisten.

Ny vending 2

I forbindelse med OL har den voldsomme krangelen bare vokst. For USA ble tildelt OL i 2034 i slutten av forrige uke. Det er bare ett «men»: WADA og IOC er rasende fordi FBI etterforsker Kina-saken.

En ny lov i USA, kalt «Rodtsjenkov-loven», åpner for at amerikansk politi kan gå etter utenlandske juksemakere dersom amerikanske personer svindles.

VITNET: Travis Tygart i høringen i Kongressen tidligere i sommer. Foto: Craig Hudson / Reuters / NTB

Og i USA er antidopingmyndighetene mildt sagt forbannet på sine egne sjefer i WADA. USADA tilsvarer norske Antidoping Norge.

VG har vært i kontakt med USADA-sjef Travis Tygart. Han er kanskje mest kjent for å ha felt Lance Armstrong. Nå står han i en voldsom krangel med WADA – som egentlig er «hans egne».

«Vi har selvfølgelig full respekt for WADA-reglene. Det er derfor vi er så sjokkert over avgjørelsen til lederne i WADA om å snu ryggen til regelverket hva gjelder de 23 kinesiske svømmerne som testet positivt, og at de tillater at Kina feier alt under teppet», skriver Tygart i en skriftlig uttalelse.

Miste OL?

WADA-sjef Olivier Niggli har i Paris gitt uttrykk for at den amerikanske loven som gir rett til å gå etter ikke-amerikanske borgere er svært problematisk.

Det skjer etter at sjefen hans, WADA-president Witold Banka, ble kalt inn til en åpen høring i den amerikanske Kongressen om «Kina-saken». Banka valgte å ikke møte.

Men Kongressen gir seg ikke: Flere amerikanske toppolitikere krever nå skriftlig svar fra polakken, som leder Verdens antidopingbyrå.

Det har vekket så mye harme i IOC og WADA at et fremtidig OL i USA kan være i spill:

Et IOC-medlem sa at etterforskningen i USA er «ekstremt bekymringsfull og, for oss, uakseptabel». Deretter kom det et krav om at den fremtidige OL-arrangøren i Salt Lake City skrev under på et dokument som anerkjenner makten til WADA som antidopingmyndighet.

OL-HELT: Michael Phelps vitner også i Kongresshøringen. Foto: Rod Lamkey / AP / NTB

WADA, som er deleid av IOC, har også senere antydet hvordan USADA vil bli gått i sømmene etter OL i Paris.

Dersom en nasjonal antidopingmyndighet som USADA – som altså tilsvarer Antidoping Norge – mister statusen sin som «godkjent» – ryker også muligheten til å arrangere store mesterskap i landet.

Gir seg ikke

Fra sin base i Colorado Springs er ikke USADA-sjef Travis Tygart imponert over IOC og WADA:

«WADA logrer bare for idretten, og rene utøvere har liten sjanse. Hvis WADA ikke har noe å skjule, ville de ønsket velkommen muligheten til å svare på spørsmål, ikke løpe og gjemme seg», skriver han.

Tygart fortsetter:

«IOC burde ledet arbeidet med ren idrett. Det vil være knusende for rene utøvere rundt om i verden å se at man snur ryggen til positive tester».

I mellomtiden skal det svømmes i Paris:

11 av de 23 svømmerne som skal ha testet positivt i all hemmelighet i 2021 deltar i lekene.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article