Frykter USA-nedtur kan gi kronesmell: – Har enorme kostnader

2 months ago 15


Økonomer tror den svake kronen gjør at renten blir liggende høyt frem til våren. Slår frykten for nedtur til i verdens dominerende økonomi, kan kronen gå på enda en smell, advarer Olav Chen i Storebrand.

 Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken og Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Sverige har kuttet renten to ganger, det samme har euroområdet og USA vil etter alle solemerker sette ned renten onsdag denne uken.

Men her hjemme tar det lengre tid.

Økonomene venter fortsatt uendret styringsrentestyringsrenteStyringsrenten og forventningene til styringsrenten bestemmer i stor grad rentene mellom banker og hvilket rentenivå kundene i bankene får. på 4,5 prosent når Norges Bank legger frem rentebeslutningen på torsdag.

– Kronen er en utfordring, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

På den ene siden har prisveksten bremset raskere enn antatt og rentene i andre land har falt, som taler for lavere renter.

Men det oppveies av at kronen har svekket seg, påpeker Alsvik.

– Kronen har svekket seg betydelig og er svakere enn Norges Bank har forventet, sier hun.

Frykter kronekollaps

Spenningen dreier seg om hva Norges Bank vil si om renten fremover, i den såkalte rentebanenrentebanenRentebanen er Norges Banks prognose for hvor de tror styringsrenten vil ligge de neste årene. Den legges frem på annethvert rentemøte. Det er åtte rentemøter i året. som legges frem. Mange venter at rentekuttet drøyer til mars neste år, deriblant SSB.

– Det største som har skjedd siden sist er det internasjonale bildet, sier Olav Chen i Storebrand.

– Narrativet i markedet har gått fra halvfullt glass til halvtomt, med tanke på den økonomiske utviklingen spesielt i USA, sier han.

Frykt for økonomiske nedgangstider i USA har utløst store svingninger i aksje- og rentemarkedet den siste tiden.

 – Det viktigste nå er rentebanen og signalet den gir, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Thomas Fure / NTB

Markedsuroen i august rammet også kronen, som har en tendens til å svekke seg når investorer trekker penger tilbake til antatt trygge investeringer.

– Kronen kollapset jo på grunn av den korreksjonen i markedet, sier Chen.

Chen sier han frykter konsekvensene for kronen hvis det faktisk skulle bli nedgangstider i amerikansk økonomi.

– Da vil kronen falle enda mer. Hva vil Norges Bank gjøre i en slik situasjon? Jo, de må faktisk – alt annet likt – heve renten for å stabilisere kronen.

VolatilitetenVolatilitetenVolatilitet er svingninger. i kronekursen har enorme kostnader, sier han.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen sier det er vanskelig å forklare kronekursens bevegelser, samtidig som den svake kursen påfører kostnader for næringsliv og husholdninger.

– Det er vanskelig å tiltrekke fagfolk til Norge, det er en stor kostnad.

– Og ikke minst har vi et prosentpoeng høyere rente enn euroområdet – det er 40 milliarder som husholdningene betaler ekstra på sine 4.000 milliarder i gjeld, sier han.

 Sjeføkonom Jan L. Andreassen har tatt til orde for at Norge bør binde seg til euro. Foto: Thomas Fure / NTB

Svak krone er en viktig årsak til at rentekutt har latt vente på seg, selv om både Sverige og Europa har begynt å sette ned rentene.

Svakere kronekurs kan gi høyere priser på alt vi importerer, og gjør det vanskeligere for Norges Bank å få ned prisveksten.

Svak krone kan også løfte lønnsveksten ved at den øker lønnsomheten i eksportbedriftene som står i front i lønnsoppgjørene.

Alsvik i Handelsbanken tror krone-effektene gjør at Norges Bank ikke vil kutte renten før i mars neste år.

– Så lenge realøkonomien ser ut til å tåle det, så tror jeg Norges Bank kommer til å holde rentene oppe.

Rentespenning

– Forståelsen av at konjunkturene har vendt nedover internasjonalt, enten det er Kina, Japan, Europa eller USA – den har nå festet seg, sier Andreassen i Eika.

– Vi er over i en annen fase av den økonomiske sykelen internasjonalt, enn vi var i juni, sier han.

Onsdag er det ventet at sentralbanken i USA setter ned renten for første gang på flere år.

Spenningen har dreid seg om sentralbanken kan klinke til med et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, dobbelt så mye som et «normalt» kutt.

Chen i Storebrand sier at årsaken til rentekutt også er viktig.

– Hvis rentekuttene kommer kun fordi inflasjonen faller er det greit. Men hvis argumentet er at arbeidsmarkedet svekker seg, er det resesjonsfryktresesjonsfryktResesjon er generelle nedgangstider i økonomien. Et typisk kjennetegn er at arbeidsledigheten stiger markant..

– Da vil det rokke ved risikoappetitten i markedet, som legger store føringer på kronen, sier han.

Read Entire Article