Frykter rentekutt kan gi børsknekk

1 month ago 6


Markedet frykter rentekutt av feil grunner, samtidig kan det gi mindre inntekter til de største selskapene, mener sjefstrateg.

Christian Lie Foto: Cicilie S. Andersen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Markedet er overbevist om at det neste rentekuttet fra USAs sentralbank (Fed) er rett rundt hjørnet. Nå lurer alle på hvor stort kuttet blir.

Aksjemarkedet responderer ofte positivt på signaler om rentekutt. Sjefstrateg Christian Lie i Formue mener likevel at kutt kan bety at fare er på ferde.

– Kutter Fed styringsrenten fordi inflasjonen oppfattes å være under kontroll, kan dette gi en helt annen markedsreaksjon enn om Fed kutter fordi de er bekymret over utviklingen i arbeidsmarkedet.

Les på E24+

Det grønne skiftet: Hedgefond-direktør har tro på to sektorer

Den viktige arbeidsmarkedsrapporten nonfarm payrolls viste at arbeidsledigheten i juli økte til 4,3 prosent, mens det var ventet at den skulle holde seg på 4,1 prosent.

Lønnsveksten falt samtidig mer enn ventet til 3,6 prosent. Trenden de siste månedene er at arbeidsledigheten øker noe, og at lønnsveksten demper seg.

– Vippepunkt

Nå frykter strategen at en ytterligere skuffelse kan sette en «støkk» i markedet.

– Da vil rentekutt få en litt annen betydning for investorer og aksjemarkedet. Det kan bli en situasjon der investorene virkelig begynner å tenke at nå kommer resesjonen som alle har ventet på, sier han.

Samtidig som at arbeidsmarkedstallene har skuffet, er prisveksten på vei ned mot målet. Fredag landet PCE-inflasjonen på 2,5 prosent i juli. Kjerne-PCE, som ekskluderer energi- og matpriser, endte på 2,6 prosent.

– Vi er ved et vippepunkt der ledigheten enten stabiliserer seg eller fortsetter oppover. Det sentralbanken og investorer håper mest på er at de kan kutte renten fordi inflasjonen kommer under kontroll, og ikke noe annet, sier Lie.

Selskaper med mye cash

I utgangspunktet bidrar lavere rente til at aktiviteten i økonomien går opp. For eksempel ved at rentene på boliglån eller bedriftslån faller. Enkelt sagt blir tilgang på penger rimeligere.

For de største bedriftene med store kontantbeholdninger er det ikke nødvendigvis utelukkende positivt med rentekutt, mener Lie.

– På kort sikt vil rentekutt også redusere selskapenes renteinntekter og dermed inntjeningen, sier han.

Strategen forklarer at de største bedriftene har enorme kontantreserver fra covid-perioden og gjenåpningen.

Andelen kontanter og kontantekvivalenter vokste til 5,9 prosent av de totale eiendelene blant selskaper på S&P 500 i første kvartal 2024, fra 4,6 prosent av totale eiendeler i fjerde kvartal 2019.

– Stimulansesjekker til husholdningene ga etter hvert en boost i etterspørselen etter varer og tjenester, som igjen ga bedriftene et overskudd av kontanter, sier han.

Likevel kan rentekutt være godt nytt for mindre og sykliske bedrifter som gjerne har mindre kontanter, mener Lie.

Read Entire Article