Frykter dyrere flybilletter: Ber regjeringen ta grep

2 months ago 18


Passasjerene kan få milliardregning for å redde kriserammede Avinor, ifølge NHO luftfart.

Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Jeg frykter at de økonomiske problemene statlige Avinor har, vil føre til at flyprisene øker markert og at flytilbudet blir dårligere, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Erik Lahnstein.

Det siste resultatet fra Avinor viste et tap før skatt på minus 482,5 millioner kroner i første kvartal 2024. Onsdag slippes tallene for andre kvartal.

E24 har tidligere skrevet at flyplasseieren kun var dager unna finansiell kollaps i slutten av 2023. Avinors toppsjef Abraham Foss har omtalt situasjonen i selskapet som «veldig alvorlig».

I midten av november i fjor tok regjeringen krisegrep og satt opp lufthavnavgiftene med 200 millioner kroner som flyselskapene må betale. Pengene går til Avinor for å hindre nedleggelse av flyplasser og i verste fall konkurs.

Samtidig er det varslet flere tiltak i statsbudsjettet for 2025.

Les på E24+

311.600 i årslønn og ikke ekstra for helg. Derfor er det flystreik.

Kan få «dobbel regning»

Lahnstein mener det må sterkere lut til enn økningen i lufthavnavgiftene, og ser ikke bort fra at flypassasjeravgiften kan bli brukt for å tette det finansielle gapet i Avinor-regnskapene.

– Jeg er redd for at regjeringen vil bruke store deler av de tre milliardene som flypassasjerene betaler i ekstraekstraLahnstein sier at flypassasjerene og flyselskapene allerede betaler fullt ut for klimagassutslipp gjennom EUs kvotesystem, og at CO2-avgift og flypassasjeravgift kommer på toppen av dette. miljøskatter.

Han mener pengene heller burde brukes til å få ned utslipp gjennom mer bærekraftig drivstoff. På sikt tror Lahnstein at flypassasjerene må finansiere overgangen til mer slikt drivstoff uansett.

– Hvis flypassasjerenes miljøpenger nå sendes inn i Avinor-sluket ender flypassasjerene opp med å betale en dobbelt regning, sier han.

Erik Lahnstein, administrerende direktør i NHO Luftfart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil ha friske midler

NHO luftfart-sjefen er imidlertid ikke i tvil om at Avinor trenger mer penger. Han sier at ubalansen i regnskapet er like stort som i fjor, til tross for økningen i flyavgiften.

– Den akutte økonomiske krisen i det statlige flyplasselskapet kan føre til vesentlige økninger i flyprisene og svekket rutetilbud.

Nå vil han at regjeringen bevilger flere midler.

– Staten må stille opp med friske penger for å sikre at denne grunnleggende flyinfrastrukturen opprettholdes og at det ikke blir så dyrt at folk og næringsliv ikke har råd til å benytte tilbudet, sier Lahnstein.

– Går ikke i hop

Avinor sier selv at tiltak for å øke inntektene og redusere kostnadene står høyt på konsernets agenda. En kilde til inntekter er taxfree-ordningen.

Regjeringen vedtok å halvere taxfreekvoten på tobakksvarer fra starten av 2023.

– Staten har svekket Avinors inntektsgrunnlag med flere hundre millioner kroner ved å kutte i taxfree-ordningen i to runder, sier Lahnstein.

I tillegg mener han at regjeringen har påført Avinor å gjøre flere tjenester for helsevesenet, forsvaret, politi og tollmyndigheter. For eksempel ved å ta imot fly.

– Regnestykket går rett og slett ikke i hop. Nå risikerer vi at folk og næringsliv over hele landet må betale prisen i form av et dyrere og dårligere flytilbud.

Han foreslår at de ulike statlige aktørene selv tar en større del av kostnadene ved å bruke Avinors tjenester.

– Dette gir en ryddigere finansiering hvor etater som etterspør tjenester står ovenfor de reelle kostnadene.

Anslagsvis kan det gi en innsparing på 400 til 500 millioner kroner, anslår NHO.

Read Entire Article