Men det er lite som tyder på tilbakegang i den amerikanske økonomien, ifølge eksperter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Fredag publiserer amerikanske myndigheter arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm Payrolls».
Den gir en oversikt over hvor mange arbeidsplasser det ble skapt utenfor landbruketutenfor landbruketLandbruket er ikke medregnet på grunn av store sesongvariasjoner i USA i juli, men inneholder også tall for lønnsvekst og arbeidsledighet.
Dersom sistnevnte kommer inn litt høyere enn ventet, kan det tyde på at den amerikanske økonomien er i resesjonresesjonResesjon er det samme som økonomisk tilbakegang eller nedgang. Teknisk defineres resesjon som to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst, men i USA er det formelt National Bureau of Economic Research (NBER) som fastslår om økonomien er inne i en resesjon eller ikke. . Samtidig mener økonomer at det er gode grunner til å ikke få panikk.
Les på E24+
Investors favoritt-veddemål: – Kommer til å tikke og gå
Nære på i juni
Da tallene for juni ble publisert, tikket arbeidsledigheten i USA opp til 4,1 prosent. På forhånd var det ventet at denne skulle holde seg uendret på 4 prosent, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.
Oppgangen var nær ved å utløse resesjonsindikatoren Sahm RuleSahm Ruleoppkalt etter Claudia Sahm, tidligere økonom for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, skrev seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en morgenrapport fra banken i etterkant.
Regelen signaliserer starten på en resesjon dersom gjennomsnittet av arbeidsledigheten de siste tre månedene stiger med 0,5 prosentpoeng eller mer i forhold til det laveste nivået de siste 12 månedene.
– Vil øke forventningene til rentekutt
I november, desember og januar lå arbeidsledigheten på 3,7 prosent, ifølge tallene fra Nonfarm Payrolls:
– Da er det sånn at det blir helt på grensen dersom arbeidsledigheten kommer inn på 4,2 prosent, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets til E24.
Analytikerne venter imidlertid at arbeidsledigheten blir stående på 4,1 prosent, ifølge en undersøkelse fra Bloomberg. Uansett er det snakk om små forskjeller.
– Hvilke konsekvenser vil det få dersom reglen kommer i spill?
– Det vil øke forventningene til rentekutt, sier Magnussen.
Han minner om at det allerede er forventet et rentekutt på neste rentemøte i september, og at det har vært ventet en god stund.
Det er også fullt ut priset inn i markedet, ifølge CME FedWatch Tool.
Treffsikker, men ...
Magnussen sier det er en god grunn til at Sahm Rule har fått mye oppmerksomhet.
– Historisk sett har en slik økning i arbeidsledigheten alltid betydd at økonomien er i en resesjon. Sånn sett er den veldig treffsikker.
Det er likevel grunn til å tro at situasjonen kan være noe annerledes nå, ifølge DNB-økonomen.
Han viser til at arbeidsledigheten kan øke av to grunner:
1. Etterspørselen etter arbeidskraft faller.
2. Flere søker jobb.
Trolig er det grunn nummer 2 som er tilfelle nå, mener Magnussen. Det får konsekvenser for hvorvidt man kan si at amerikansk økonomi er inne i en resesjon eller ikke.
Pandemi-effekter og høy innvandring
En resesjon er typisk kjennetegnet av at etterspørselen etter arbeidskraft faller, forklarer Magnussen.
– Men etter pandemien ser man en tendens til at en del personer som har vært ute av arbeidsmarkedet en stund, kommer tilbake. I tillegg har USA høy innvandring av personer som ønsker å jobbe.
At flere søker jobb, kan føre til økt ledighet, uansett om etterspørselen holder seg oppe.
– Det tilsier derfor ikke nødvendigvis at amerikansk økonomi er inne i en resesjon, sier Magnussen.
Han undersøkte tematikken nærmere i fjor høst, det da også var snakk om at Sahm Rule kunne komme i spill.
– Da var det tydelig at det var det siste scenarioet som var tilfelle. Jeg vil tro det er det samme nå. Sysselsettingsveksten i USA har holdt seg godt oppe, sier han.
– Bør definitivt kutte rentene
Magnussens syn deles av Paul Kruger, økonomiprofessor og spaltist i The New York Times.
Han mener det er en god sjanse for at de kommende jobbtallene får resesjonsindikatoren til å blinke rødt, men advarer mot panikk.
– Vi har nylig sett en stor økning av nye aktører i arbeidsstyrken. Innvandring er den største faktoren, men ikke den eneste, skriver Kruger, og peker på at blant annet muligheten til å jobbe hjemmefra har ført til at flere personer med funksjonsnedsettelse søker jobb.
– Det betyr antagelig ikke at vi er i en resesjon. Men Fed bør definitivt kutte rentene, avslutter han.
Opphavskvinnen bak regelen, den tidligere Fed-økonomen Claudia Sahm, har selv uttalt at regelen sender en korrekt advarsel om nedkjøling av arbeidsmarkedet, men at svekkelsen trolig er overdrevet.
– Skjørere
– Man skal tenke seg godt om før man sier at «denne gangen er det annerledes». Jeg vil ikke si at man skal avskrive signalet, men tidsrammen i den konjunktursyklusen vi er inne i nå, er annerledes blant annet som følge av spesielle forhold etter pandemien.
Det sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.
Han mener det ikke er noen automatikk i regelen, og peker på at en annen resesjonsindikator, såkalt invertert rentekurveinvertert rentekurveat lange renter er lavere enn korte, allerede har varslet resesjon i USA en god stund.
– Men så langt har det ikke materialisert seg. Selv om arbeidsledigheten skulle utløse Sahm Rule, er det få andre nøkkelindikatorer som tilsier at vi står overfor en resesjon.
Chen mener den amerikanske økonomien er inne i en forlenget konjunktursyklus, og at utslag på resesjonsindikatorene er et tegn på at USAs økonomi er inne i en «sensyklisk fase»«sensyklisk fase»Økonomier går ofte i sykluser. En sensyklisk fase er typisk på slutten av slik syklus, når kapasitetsutnyttelsen i økonomien er høy og arbeidsmarkedet stramt..
– Da er det mer sannsynlig at arbeidsledigheten stiger enn faller, og situasjonen er skjørere. I en slik fase er det stor fare for at vi kan få en katalysator som setter i gang en resesjon.
Samtidig er arbeidsledigheten fortsatt på et historisk lavt nivå i USA, påpeker Chen.
– Men det er god grunn til å trå forsiktig. Jeg sier ofte at arbeidsledigheten tar trappen ned, men heisen opp.
– Og heisen kommer?
– Ja ja, den vil komme. Spørsmålet er når. Markedsnarrativet nå er en myk eller ingen landing, men det defineres sjelden hva man mener med dette. Jeg mener fortsatt at man ikke kan avskrive en resesjon i USA, men den er nok forskjøvet.