Fikk nok av frekke turister: – De eier ikke respekt

5 months ago 35


Endeløse rekker av bobiler. Turister som tar seg inn i fiskebruket, og ikke vil gå når de får beskjed om at de er i veien for folk som jobber.

Til slutt rant begeret over for Bent Freddy Pettersen, daglig leder i fiskebruket i Kvaløyvågan, som valgte å sette opp skiltet med følgende beskjed:

«WARNING/ADVARSEL

WE DO NOT LIKE TURISTS

TURISTER INGEN ADGANG»

Foto: Bent Freddy Pettersen

Ikke alle har satt pris på budskapet. I avisen Nordlys kommer Lone Helle, reiselivssjef i Visit Tromsø, med kritikk av måten det er formidlet på. Hun sier at det går an å være tydelig uten å være frekk.

Bilde av Bent Freddy Pettersen Bent Freddy Pettersen

Daglig leder i Kvaløyvågan

Men Pettersen angrer overhodet ikke på skiltet.

– Våre arbeidsdager er gjerne 12 timer. Skal jeg bruke 2–3 av dem på å forklare turister at de ikke kan være her?

For selv om fiskebruket ligger fint til er det først og fremst en arbeidsplass, og ikke en turistattraksjon, sier han.

Turist-eksplosjon

Tromsø har opplevd en enorm turist-boom i år. Nye flyruter har kommet på løpende bånd de siste månedene.

Eksperter VG tidligere har snakket med klør seg i hodet og sier de ikke har sett noe lignende. Mange er glade for utviklingen – samtidig som andre har advart mot konsekvenser for boligpriser og klima og miljø.

Pettersen har ikke en jobb som skulle tilsi at han har mye med den økte turismen å gjøre. Men han og de andre ansatte på fiskebruket har fått bred erfaring med den likevel, forteller han.

– Vi har jo hatt turister av og til tidligere også, men i år ble det ekstremt. Vi har til og med vært borte i at det kom to minibusser ned samtidig og satte av folk. Så gikk de inn på anlegget – de eier ikke respekt, sier han.

– Kommer for å snoke

Turistene som kommer, enten det er med bobil eller minibuss, går i veien for dem som jobber på kaia – og nekter av og til å gå, selv om de får beskjed om at de er i veien, sier Pettersen.

– De kommer ikke ned på kaia for å kjøpe fisk, de kommer for å snoke og ta bilder. Jeg vil ikke at det skal bli tatt bilde av meg og de ansatte, og ansatte har gitt beskjed om at de ikke vil bli tatt bilde av.

Han sier han mener det er tydelig at gruppene med turister kommer med utenlandske turistfirmaer og guider. De norske selskapene som driver med turisme har bedre kontakt med lokalbefolkningen, har han inntrykk av.

– De gjør det på en ordentlige og fin måte og avtaler med plassene de skal når de kommer.

Men en slik avtale er uansett ikke noe han ønsker seg, understreker han:

– De kunne spurt, og fått nei.

Hurtigruten Trollfjord går under Tromsøbrua. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

– Begrense uorganisert reiseliv

Lone Helle, reiselivssjef i Visit Tromsø, sier hun har full forståelse for at dette er et problem for fiskebruket, og at det ikke skal være sånn.

– Det er veldig synd at fiskebruket opplever slike utfordringer.

Helle tror man kommer lenger med en høfligere tone, i tillegg til mer informasjon om hva slags sted/virksomhet turistene har kommet til.

– Jeg tror det vil være mer virkningsfullt for å få gjestene til å forstå at det ikke kan gå eller kjøre inn på området.

Helle deler at Visit Tromsø kontinuerlig jobber med å sende ut informasjon til turistene som besøker deres region.

Bilde av Lone HelleLone Helle

Reiselivssjef i Visit Tromsø. FOTO: Vegard Stien

– Om at de blant annet skal respektere privat eiendom, men det er ikke alle gjester vi når ut til, fordi de ikke oppsøker en turistinformasjon eller informasjonen gjennom våre digitale kanaler.

– Det er dessverre slik at det er mange ikke-lokale reiselivsaktører som opererer i Tromsø-regionen. Dette er stadig flere uorganiserte aktører som «skummer fløten» av våre naturressurser, og ikke bidrar til helårlig reiseliv i Tromsø-regionen, forteller reiselivssjefen.

Ifølge Helle er disse aktørene vanskelig å nå ut med informasjon til.

– Vi i Visit Tromsø-Region er tydelige på at myndighetene må på banen for å begrense et stadig økende uorganisert reiseliv, som ikke kjenner lokale forhold.

– Det kan for eksempel være et krav til at alle som opererer her at man må være organisert i et destinasjonsselskap eller i NHO Reiseliv, slik at vi faktisk når ut til aktørene med viktig informasjon, avslutter Helle.

Juli kom med sommer og varme i nord. Folk nøt varanen ved Telegrafbukta 17. juli. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Har funket

Fiskebruket vurderte å sette opp bommer for å stanse turistene, men kom frem til at det ikke ville gjøre livet særlig mye lettere: Det ville også stoppet de bilene som trenger å komme seg ned på kaia, for eksempel for å transportere fisk.

Men løsningen med skiltet har fungert ypperlig, ifølge Pettersen.

– Det har fungert ekstremt bra. Noen blir jo grinete uansett hva du setter opp. Men det er masse folk som har tatt kontakt med oss i ettertid og lurt på hvordan vi har fått dem laget, det er både firmaer og privatfolk.

Han sier han heller vil komme med et noe frekt budskap, enn å måtte bruke masse tid på å krangle med turister for å få dem til å gå.

– Jeg kaster ikke bort tiden mi på folk som ikke har noe nede på kaia å gjøre.

Read Entire Article