Ferske arbeidsledighetstall til uken: – Vi er ekstra på vakt

1 month ago 24


Ferske arbeidsmarkedstall fra Norge og prisvekstfasit fra både USA og eurosonen står på agendaen den kommende uken.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Inflasjonen er nå ikke lenger første prioritet. Det de er mer opptatt av nå er utviklingen i arbeidsmarkedet. Prisveksten er under kontroll, men vi har sett en raskere økning i ledigheten. Det andre mandatet til Fed er høy og stabil sysselsetting over tid, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.

Fredag kommer det ferske PCE-inflasjonstall for juli fra USA. Det er én av to måter å måle den amerikanske prisveksten på, og sentralbankens foretrukne mål på inflasjonen.

Det er ventet at PCE-inflasjonen skal komme inn på 2,6 prosent i juli, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge estimater fra Bloomberg. I juni kom prisveksten inn på 2,5 prosent.

Kjerne-PCE-ventes å lande på 2,7 prosent.

Les på E24+

Forvalter: Fire aksjer som tjener på svak krone

På månedsbasis er det ventet at prisveksten vil stige med 0,2 prosent.

Hov sier at det er månedsveksten som er viktigste for analytikerne, ettersom utslagene i prisveksten på samme tid i fjor anses som unormalt store. Hvis vi ser på månedsveksten og den kommer på 0,2 prosent tilsvarer det en årsvekst på to prosent, sier sjeføkonomen.

– Rentene vil garantert kuttes i september, den eneste usikkerheten er om det blir enkelt eller dobbelt kutt. Jeg tror ikke disse tallene vil gi svaret på det, sier han, og legger til at ledighetstall som kommer senere blir viktigere.

Enkelt eller dobbelt kutt

Troen på rentekutt fra Federal Reserve (Fed) allerede i september har økt i det siste, etter at prisveksten har dempet seg videre. Arbeidsledigheten har derimot steget.

Svake arbeidsmarkedstall skapte resesjonsfrykt og kraftig uro på verdens børser i begynnelsen av august. En rekke sterke makrotall i etterkant har bidratt til god stemning i markedet i tiden etterpå.

I en tale under den årlige Jackson Hole-konferansen i landsbyen Jacson Hole i USA på fredag, signaliserte sentralbanksjef Jerome Powell at tiden er inne for å justere pengepolitikken.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Her fra Jackson Hole-konferansen. Foto: Amber Baesler / AP

– Vi har sett en utvikling over noen måneder, med en månedlig vekstrate som vil bringe prisveksten ned mot inflasjonsmålet, sier Hov i Handelsbanken.

– Vi har endelig kommet dit at inflasjonen er mindre viktig?

– Det har vært noen år og en god del rentehopp. Ambisjonen til Fed har vært å klare en myk landing. Men det er fortsatt litt tvil om de får det til.

Les også

DNB Markets: Trump kan gi rentesjokk

– Et argument for at renten kuttes tidligere

Fredag kommer det også ferske arbeidsledighetstall fra Nav.

I juli viste tallene at det var 62.600 ledige og arbeidssøkere, som utgjør 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Det er en økning fra juni hvor arbeidsledigheten var på 1,9 prosent.

– Sist så vi økning i den registrerte arbeidsledighet som var høyere enn Norges Bank hadde sett for seg. Vi er ekstra på vakt for den utviklingen, sier Hov i Handelsbanken.

Han peker på at det er forhold som tyder på at vekst, kapasitetsutnyttelse og arbeidsmarkedet er litt svakere enn Norges Bank har sett for seg.

– Spørsmålet er om det lille avviket blir større fremover.

Hov sier at det er ventet en moderat økning i ledigheten fremover, før den flater ut på et nokså «normalt» nivå.

– Hvis vi fortsetter å se at arbeidsledigheten øker raskere enn Norges Bank har sett for seg, er det et argument for at renten kuttes tidligere, sier sjeføkonomen.

Prisvekstfasit fra eurosonen

I tillegg til USA kommer det også inflasjonstall for eurosonen i august mot slutten av uken.

Prisveksten i eurosonen har bitt seg litt mer fast enn i USA.

I juli steg prisveksten til 2,6 prosent, en oppgang fra 2,5 prosent i juni. Kjerneinflasjonen endte derimot uendret på 2,9 prosent.

– Det er en situasjon hvor de tallene kanskje ikke har vært helt gode i det siste, med en fortsatt god vekst i kjerneinflasjonen på 2,9 prosent, sier Marius Gonsholt Hov.

– Høy lønnsvekst er en kostnadsdriver selv om noen tall har vist at den er på vei ned, fortsetter han.

Sjeføkonomen sier også at det er en svak vekst i økonomien, men at den er god nok per i dag til at det kan gjennomføres et nytt kutt i september.

rentemøtet i juni satte Den europeiske sentralbanken (ESB) styringsrenten ned med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Det var samtidig det første rentekuttet siden 2019.

Les på E24+

Europa trenger en ny økonomisk visjon

Les på E24+

Frykten er borte – men hvor lenge?

Read Entire Article