Markedet venter spent på signaler fra sentralbanksjef Jerome Powell.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) slapp onsdag kveld referat fra sitt siste rentemøte i juli. Det har markedet ventet i stor spenning på.
I referatet kommer det frem at flertallet rentekomiteen mener et rentekutt i september er trolig er det rikitge, gitt at makrotallene lander som ventet fremover. Flere i komiteen så også en mulighet for kutt allerede på julimøtet.
På forrige rentemøtet holdt Fed, som ventet på forhånd, renten uendret i intervallet 5,25 – 5,50 prosent. Markedet ser etter ethvert hint om hva Fed kommer til å gjøre på rentemøtet neste måned.
Duket for rentekutt i september
I etterkant av rentebeslutningen i juli sa sentralbanksjef Jerome Powell at «et rentekutt kan ligge på bordet på møtet i september». Neste rentemøte i Fed er 17.–18. september.
Det er også knyttet spenning til Powells tale på økonomitoppmøtet i Jackson Hole i Wyoming. Analytikerne håper at Powell vil gi noen signaler om rentenivået fremover. Rentesignaler fra Fed er viktige for hele verden, og påvirker ofte rentenivået globalt.
Troen på rentekutt i USA har økt i det siste. Onsdag priser markedet inn en sannsynlighet på rundt 67,5 prosent for enkeltkutt i september, og rundt 32,5 prosent sjanse for dobbeltkutt, ifølge CME Groups FedWatch.
Det er altså ikke priset inn noe annet enn at Fed kutter. Spørsmålet blir i hvilken størrelsesorden. Enkelt rentekutt betyr 0,25 prosentpoeng, mens dobbelt er 0,50 prosentpoeng.
Fornyet optimisme
En ukes tid etter rentemøtet var resesjonsfrykt med på å skape stor uro i verdensmarkedene. Uroen kom etter tall som viste at det ble skapt færre nye jobber utenfor landbruket enn ventet i USA i juli, samtidig som ledigheten stiger. Det ga et kraftig børsfall rundt om på de internasjonale børsene.
I det siste har det derimot vært bedre stemning, da det har kommet en rekke sterke makrotall fra USA. Det har gitt markedet fornyet optimisme, etter at det forrige var stor bekymring for at den amerikanske økonomien er på vei inn i resesjon.