Fed er på vakt: – Risikoen for dobbelt rentekutt er ikke utelukket

1 month ago 13


Nye makrotall fra USA er på kalenderen. – Arbeidsmarkedet er mer i fokus nå som prisveksten er under kontroll, sier sjeføkonom.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell under Jackson Hole-konferansen i forrige uke. Foto: Amber Baesler / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

I begynnelsen av august skapte svake jobbtall fra USA resesjonsfrykt og børsuro over hele verden.

I etterkant bidro sterke makrotall til at børsene løftet seg igjen, og det pustet nytt liv i å håpet om en myk landing for den amerikanske økonomien.

Denne uken slipper Bureau of Economic Analysis (BEA) nye nøkkeltall for amerikansk økonomi.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Slik får du bedre avkastning på sparepengene

Har skiftet fokus

Torsdag kommer et nytt estimat på hvordan det gikk med amerikansk økonomi i andre kvartal, i form av reviderte BNP-tallBNP-tallBruttonasjonalprodukt (BNP) er en vanlig indikator for økonomisk aktivitet. Den måler summen av alle varer som produseres i et land i løpet av et år. . Fredag er det prisveksten i juli som står i sentrum, når fasit for PCE-inflasjonenPCE-inflasjonenPrisveksten i USA måles gjennom både KPI- og PCE-inflasjon. PCE-inflasjonen er imidlertid bredere i omfang og tar hensyn til prisendringer i hele produksjonen av økonomien, så vel som endringer i kostnadene til forbrukerne. kommer.

Hverken sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken eller Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, tror at ukens makroslipp kan sette fart i resesjonsfrykten igjen.

– Jackson Hole i forrige uke var nok viktigere, i og med at FedFedden amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) tydelig sa at de har skiftet fokus fra inflasjonen til arbeidsmarkedet, sier Chen.

Olav Chen

Leder for allokering og globale renter i Storebrand

På den årlige konferansen understreket sentralbanksjef Jerome Powell at rentene skal ned. Samtidig var han tydelig på at Federal Reserve har arbeidsmarkedet høyt oppe på radaren.

– Vi søker eller ønsker ikke videre nedkjøling av arbeidsmarkedet, sa Powell, og understreket at sentralbanken vil gjøre alt den kan for å støtte «et sterkt arbeidsmarked».

Utelukker ikke dobbelt rentekutt

Tallene denne uken blir mer en avstemming og bekreftelse på tingenes tilstand, tror økonomene.

Markedet har nå fullt priset inn et rentekutt i september, men er delt med hensyn til størrelsen. Rundt to tredjedeler venter et «enkelt» kutt på 0,25 prosentpoeng, mens resten har tro på et «dobbelt» kutt, ifølge CME FedWatch Tool.

Fed-topp Mary Daly fra San Francisco sa mandag til Bloomberg TV at hun hadde vanskelig for å forestille seg noe som kan spolere planene om et rentekutt i USA i september.

Hun utelukket heller ikke at sentralbanken må være mer «aggressiv» i sin tilnærming til rentekutt, altså kutte mer enn 0,25 prosentpoeng, dersom situasjonen i arbeidsmarkedet blir verre.

– Tar seg fort opp

PCE-inflasjonen for juli er ventet å komme inn på 2,6 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg. Skulle analytikerne få rett, ligger det an til at prisveksten stiger et lite knepp, fra 2,5 prosent i juni.

Chen sier at et veldig høyt inflasjonstall på fredag kan få Fed til å skifte fokus tilbake til prisveksten, vekk fra arbeidsmarkedet.

– Men da må det komme en stor overraskelse. Det tror jeg ikke vil skje. Om man ikke helt har erklært kampen mot prisveksten over, så vil fokus være på arbeidsmarkedstallene fremover, sier han.

Også Hov peker på at den uroen som finnes i markedene nå, er knyttet til ledigheten.

Marius Gonsholt Hov

Sjeføkonom i Handelsbanken

– Arbeidsmarkedet er mer i fokus nå som prisveksten er under kontroll. Men risikoen for et dobbelt rentekutt er ikke utelukket. Volatiliteten tar seg fort opp, sier han.

– Jeg tror ikke arbeidsledigheten vil stige raskt med det første, og heller mer mot at den kan falle. Men man må holde fokus på sysselsettingsveksten. Den har vært urovekkende svak, med en fallende trend de siste kvartalene, sier Chen.

– Normalvekst på lengre sikt

I slutten av juli viste et første estimat at USAs økonomi vokste med 2,8 prosent i andre kvartal, mot de ventede 2,0 prosentene, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

Annengangsestimatet som kommer torsdag er basert på mer fullstendige data, og analytikerne venter at veksten vil holde seg oppe på 2,8 prosent. Samtidig tilsier nye data at veksten i BNP ligger an til å falle til 2,0 prosent i tredje kvartal, ifølge indikatoren GDP Now som publiseres av Federal Reserve Bank of AtlantaFederal Reserve Bank of AtlantaSentralbanksystemet i USA er delt inn i 12 ulike distrikter. Atlanta er ett av dem. GDP Now er ikke en offisiell prognose fra banken, men utarbeides på bakgrunn av innkommende data fra nåværende kvartal. .

Et mulig fall i tredje kvartal til 2,0 prosent dreier veksten i amerikansk økonomi mer mot normalen, ifølge økonomene.

– Dette er en nåtidsberegning. Men den viser tegn til videre avmatning i amerikansk økonomi. Ser man det opp mot 2,8 prosent, tyder det på en normalvekst på lengre sikt. Det er med andre ord ikke dramatisk i seg selv, sier Hov.

– Det vil fortsatt være en helt grei vekst. Man vil ikke at den skal være for høy, heller. Det vil reintrodusere frykten for at inflasjonen tar seg opp igjen, sier Chen.

Read Entire Article