Fastrente: – Tilbudene nå er veldig gode

1 week ago 4


Det er stort sprik mellom flytende og fast boliglånsrente.

Boliglånene har generelt blitt langt dyrere i takt med rentehevingene de siste årene. Norges Bank har signalisert at det første kuttet ikke kommer før neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mange banker har satt ned sine fastrenter i det siste, med DNB, Nordea og KLP Banken som eksempler den siste drøye uken.

Fastrente er nå «opplagt attraktivt for mange», skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB MarketsDNB MarketsDNB Markets er DNBs meglerhus og har ikke noe med bankens rentesetting av boliglån å gjøre. ’ morgenrapport. Analytikeren mener «potensialet for rentebinding er stort».

Styringsrenten har blitt satt mye opp og så blitt liggende stille, og de flytende boliglånsrentene har fulgt denne utviklingen. Samtidig har fallende markedsrenter gjort at bankene kutter i sine fastrenter, som nå ligger betydelig lavere enn de flytende.

Les på E24+

Rentegrepet sparer Nils 36.000 kroner i året

De aller fleste nordmenn har flytende rente på sine boliglån. Bare 4 prosent har fastrente, mens rundt 96 prosent har flytende rente, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Dermed er potensialet for ytterligere etterspørsel etter fastrenter stort, skriver Østnor i DNB Markets.

Magne Østnor i DNB Markets mener det nå virker som «husholdningene kommer på banen og binder boliglånsrentene». Foto: Cicilie S. Andersen, E24

Ned mot 4,2 prosent

– Alle bankene som er over en viss størrelse, har satt ned fastrentene i det siste. Men noen banker har justert fastrente litt opp igjen etter at markedsrentene steg som følge av Norges Banks renteprognose og uttalelser på rentemøtet forrige uke, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar.

Tjenesten samler og sammenligner hva slags boliglånsrente og betingelser ulike banker tilbyr.

De beste tilbudene på fastrente ligger i øyeblikket rundt disse nivåene, ifølge Renteradars tall:

  • 4,4 prosent effektiv rente når den bindes i 3 år
  • 4,2 prosent ved binding i 5 år
  • 4,4 prosent ved binding i 10 år.
Sindre Noss er markedssjef hos Renteradar, som samler informasjon på hva bankene tilbyr av boliglånsrenter. Foto: Renteradar

Hos de største bankene er effektiv snittrente på fastlån 4,47 prosent ved 3 års binding, 4,29 prosent ved 5 år og 4,52 prosent ved 10 år.

Til sammenligning ligger gjennomsnittlig flytende effektiv rente nå på 5,9 prosent, og en god flytende effektiv rente på 5,6 prosent, ifølge Renteradar.

Dersom du har en ganske vanlig flytende boliglånsrente, kan altså avstanden ned til en vanlig flytende rente være opp mot 1,6 prosentpoeng akkurat nå.

– Veldig gode tilbud

– De tilbudene som er nå er veldig gode, sier Sindre Noss i Renteradar.

Han understreker samtidig at han er forsiktig med å gi generelle råd, og at man aldri kan vite hvordan renteutviklingen blir fremover.

– Jeg ser det opp mot de lange markedsrentene. Normalt ligger fastrentetilbudene drøyt ett prosentpoeng over swaprenteneswaprenteneRente på avtaler der to parter bytter fast og flytende rente seg i mellom til bankene. Nå er det lavere og ned mot 0,5 prosentpoeng. Mange av tilbudene er nå i hvert fall på nivå med de beste flytende rentene sett opp mot markedsrente, og kanskje litt bedre, sier Noss.

Han ser binding i tre eller fem år som det mest attraktivt nå.

– Hvis du allerede har vurdert fastrente, og det er bra for deg å få ned renten litt kjapt nå, kan det være en god idé å binde renten. I alle fall for de som ikke har tenkt å flytte i løpet av de neste årene, sier Noss.

Trolig ikke kutt før 2025

Norges Bank har holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent siden desember i fjor. Om det går som sentralbanken har signalisert på rentemøtet i forrige uke blir det ikke noe kutt før over nyttår.

Den ferske rentebanenrentebanenNorges Banks prognose for styringsrenten de neste årene fremover peker mot at det første kuttet kommer i første kvartal. Deretter tilsier prognosen at renten settes gradvis nedover i årene som kommer, til rundt 2,75 prosent i siste halvdel av 2027.

Norges Bank anslår at boliglånsrentenboliglånsrentenGjennomsnittlig rente på utestående boliglån med flytende og fast rente i snitt vil ligge på 4,3 prosent i slutten av 2027, altså tre år frem i tid. Det tilsvarende tallet var 5,7 prosent ved utgangen av juli i år.

– Tror uansett ikke du vil tape

Økonom Hallgeir Kvadsheim stemmer i at dette er gode tilbud på fastrente.

– De er veldig gode, med tanke på at forskjellen til flytende rente vel ikke har vært så stor siden finanskrisen. Hvis du vurderer å binde renten er dette en god timing, sier Kvadsheim.

Det spesielle nå er at det er stor forskjell mellom det markedet tror og det Norges Bank har signalisert, påpeker Kvadsheim. Markedet venter flere kutt raskere.

Hallgeir Kvadsheim Foto: Heiko Junge / NTB

– Tror du på Norges Bank er det bare å løpe og skaffe deg fastrente. Men jeg tror uansett ikke du vil tape på det. Folk vil jo helst unngå å tape, det er ofte det viktigste, sier Kvadsheim, som mener binding i tre år ser mest attraktivt ut.

Nordea: – Har måttet heve igjen

Storbanken hadde stor pågang etter at de meldte at fastrentene ble satt ned forrige uke.

Pressesjef Cathrine Graff i Nordea minner samtidig om at fastrentetilbudene er noe som kan variere og snu fort, slik Renteradars statistikk også registrerte.

– Fra 17. september begynte markedsrentene å stige igjen, og ligger nå på et markant høyere nivå enn ved starten av forrige uke. Denne uken har vi derfor måttet heve fastrentene igjen, skriver hun i en e-post til E24.

Graff sier Nordea likevel opplever økt interesse og mye spørsmål fra kunder om de ulike rentemulighetene.

– Det er tydelig at økt medieoppmerksomhet og bankenes ulike fastrentetilbud har gjort at mange flere låntagere ser fastrente som et alternativ til flytende rente, mens det tidligere har vært lite brukt i Norge, konkluderer Graff.

Norges største bank, DNB, merker også økt pågang.

– Vi har over lengre tid fått flere spørsmål om fastrente og sett en ytterligere økning den siste uken, med henvendelser fra egne og andres kunder. Konkurransen er generelt knallhard, det er den også når det gjelder fastrentelån. Akkurat nå kan man få et umiddelbart og ganske så kraftig kutt i rentekostnadene ved å velge fastrente på deler eller hele lånet sitt, sier Marianne Wik Sætre, norgessjef for personmarkedet i DNB, i en e-post.

Read Entire Article