Equinor-topp vil holde igjen: – En veldig usikker verden

2 months ago 15


Equinors finansdirektør Torgrim Reitan sitter fortsatt på mye penger, men vil holde igjen. – Kommer til å kjøre med en veldig konservativ balanse.

Equinor og finansdirektør Torgrim Reitan har solide finansielle muskler til å dekke utbytter, tilbakekjøp av aksjer og eventuelle oppkjøp. Men Reitan vil være litt konservativ med pengene. Foto: Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

De siste årene har Equinor sittet på svært mye penger, etter energikrise i Europa med tidvis svært høye gasspriser og samtidig solide oljepriser.

Det har gjort selskapet i stand til å tilbakeføre enorme summer til eierne, blant annet i form av ekstraordinære utbytter og tilbakekjøp. Eierne tilføres rundt 150 milliarder kroner i år og rundt 90–110 milliarder neste år.

Equinor har også gjort noen oppkjøp. Nylig sikret selskapet seg en andel på ti prosent av den danske havvindutbyggeren Ørsted til en verdi av rundt 26 milliarder kroner.

Equinors finansdirektør Torgrim Reitan vil ikke umiddelbart love flere oppkjøp.

– Vi kommer til å kjøre med en veldig konservativ balanse fremover, sier han til E24.

– Vi lever i en veldig usikker verden. Vi kan lett venne oss til olje- og gasspriser på dette nivået, men vi må være forberedt på vesentlig lavere priser, sier Reitan.

Torsdag la Equinor frem et justert resultat før skatt på 6,89 milliarder dollar (75,6 milliarder kroner) for tredje kvartal, som var noe svakere enn ventet.

Les også

Noe svakere fra Equinor

Sitter på 336 milliarder

Equinor har mye penger igjen også etter kjøpet av Ørsted-aksjer. Beholdningen av kontanter og finansielle investeringer var på 336 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Til sammenligning var selskapets pengebinge på rundt 400 milliarder ved nyttår, og over 500 milliarder kroner for litt over ett år siden.

 Johan Sverdrup-feltet satte produksjonsrekord på 756.410 fat på én dag den 21. september.– Skambra, som vi sier i Sandnes, sa Equinor-sjef Anders Opedal på en pressekonferanse torsdag. På fem år har Sverdrup-produksjonen passert én milliard fat. Foto: TOM LITTLE / AFP

Tredje kvartal var Equinors siste kvartal med ekstraordinært utbytte på 0,35 dollar per aksje, i tillegg til et like stort ordinært utbytte.

Heretter fortsetter det ordinære utbyttet, men selskapet har ambisjon om å øke det til 0,37 dollar per aksje.

Equinor legger opp til å kjøpe tilbake aksjer for 4–6 milliarder dollar neste år, etter å ha kjøpt tilbake aksjer for rundt seks milliarder dollar i år. Det kommer i tillegg til det anslåtte utbytte på mellom åtte og 10 milliarder dollar neste år.

– Det er viktig for oss å gi forutsigbarhet for de nærmeste årene, sier Reitan.

Les på E24+

Advarer om shippingaksjer: – Straffes hardt

Vil kjøpe mer i Ørsted

Equinors finansdirektør sier at selskapet hadde bygget opp en posisjon i Ørsted over tid før det store jafset tidligere denne måneden.

– Det var en kombinasjon av en posisjon bygget opp over tid og en blokkhandel, sier Reitan.

– Man skal jo flagge når man passerer fem prosent, så vi har som du skjønner bygget opp en posisjon litt i underkant av fem prosent i forkant, og så var det en transaksjon på dagen som tok oss opp til 9,8 prosent.

Equinor sitter nå på 9,8 prosent av Ørsted, men har søkt om en nødvendig godkjenning som utenlandsk investor i Danmark.

– Når det er på plass, så skal vi kjøpe oss lite grann til opp, så vi ligger på en andel på rundt ti prosent. Og så foreligger det ingen planer ut over det, sier Reitan.

– Man kan kanskje vurdere 15–20 prosent?

– Det ligger ikke noen planer ut over de ti prosentene.

Dette bildet viser Ørsteds havvindanlegg Horns Rev 2, som ble satt i drift i 2009. Foto: Bel Air Aviation Denmark / Ørsted

– God timing

Reitan omtaler Ørsted-kjøpet som «en viktig transaksjon», og mener at det er et godt selskap med en god prosjektportefølje og god vekst. Equinor stiller seg bak både ledelsen og strategien, forklarer han.

– Vi ser jo nå at offshore vind gjennomlever sin første krise. Det ser vi også reflektert i aksjekursen til Ørsted. Det er en god timing for å gjøre en slik transaksjon. Vi vet jo at selskaper som skal være ledende i en bransje, er å være motsyklisk og få timingen rett.

– Jeg håper de rundt oss ser at vi har gått inn tidlig i havvind, og når markedet ble veldig hett, så valgte vi å selge oss ut av ting. Vi har ikke vunnet disse dyre havvindrundene, og ingen kommer til å se oss bruke to milliarder dollar på en havvindauksjon, sier Reitan.

Equinor sikret seg blant annet en solid gevinst på salget av deler av et USA-prosjekt til BP i 2020. Selskapet har flere ganger tapt havvindauksjoner fordi andre har vært villige til å betale mer for arealer.

Les også

Equinor vant ikke frem i havvindauksjoner: – Vi ser høy betalingsvilje

Finansdirektøren tror Ørsted vil bli et ledende selskap i havvindbransjen.

– Er det et røverkjøp?

– Dette er et godt kjøp, sier Reitan.

– Vi får tilgang til prosjekter til en vesentlig lavere pris enn det vi klarer å bygge ut selv.

Tror gjeldsgraden havner over null

Equinor hadde en gjeldsgrad på minus to prosent ved utgangen av årets tredje kvartal. Frem mot nyttår er gjeldsgraden ventet å bli positiv, blant annet hjulpet av aksjekjøpet i Ørsted.

– Før denne transaksjonen sa vi at vi forventet at gjeldsgraden skulle tippe streken og bli positiv ved årsslutt. Det holder fortsatt, sier Reitan.

– Så kommer dette oppkjøpet på toppen av det og legger til rundt fem prosentpoeng på gjeldsgraden. Det er fortsatt en veldig solid balanse.

– Dere skal ikke opp i 15–30 prosent gjeldsgrad som dere hadde som mål tidligere?

– Det er en fornuftig gjeldsgrad på sikt. Vi har ikke noen hast med å komme dit. Vi ønsker å kjøre med en konservativ balanse.

Read Entire Article