Anders Opedal åpner opp om skvisen med grønnvaskings-anklager og den dårlige stemningen i aksjemarkedet om selskapets fornybarinvesteringer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Det er utrolig mange ulike meninger om et selskap som oss, sier Equinor-sjef Anders Opedal.
Etter flere dager med travelt program på energimessen ONS, har Opedal møtt opp til en liveutgave av E24-podkasten Stopp Verden med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen i Vågen i Stavanger.
Allerede på første dag av konferansen var Equinor-sjefen tydelig på at selskapet vil holde fast ved sin plan om et høyt aktivitetsnivå innen olje og gass i minst ti år til.
Equinor blir både beskyldt for å ikke satse raskt nok på fornybar energi, samtidig som investorer mener frykter at ledelsen skal kaste bort penger på ulønnsomme prosjekter.
– Polariseringen øker, og vi ser ulike syn i media og her på ONS. Vi tror at det grønne skiftet må være balansert, hvor du investerer i energi vi trenger nå og energi vi trenger i fremtiden. Som et selskap må vi kombinere kortsiktig og langsiktig tenkning, sier Opedal.
– Alle føler at de eier oss lite grann. Vi lytter så godt vi kan, og bruker kompetansen vår, sier Opedal.
– Krevende med lønnsomhet
Samme dag som Equinor meldte om fortsatt høy produksjon, sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik at han fryktet en brems i norsk leverandørindustri. Han mener det trengs grep til for å forhindre en nedtur.
Opedal sier Equinor jobber knallhardt for å få frem flere prosjekter, og ber regjeringen lyse ut flere områder til havvind og samtidig legge til rette for elektrifisering av sokkelen.
– Det vil gi oss den kompetansen vi trenger, sier Opedal.
Samtidig mener Equinor-sjefen at deler av det grønne skiftet går fort, og at retningen peker en vei. Det dreier seg nå om å fjerne flaskehalsene, ifølge Opedal.
Equinor-sjefen mener noe av det viktigste selskaper og andre kan jobbe for nå, er å gjøre fornybare prosjekter lønnsomme.
– Vi går aldri inn i prosjekter uten at det er lønnsomhet.
På spørsmål om hva han tenker om kritikken som har kommet fra klimaaktivister under konferansen om grønnvasking, svarer Opedal at han tror selskapet hadde blitt beskyldt for det uansett hvilke ambisjoner de hadde hatt.
Han viser også til samtaler med industrifolk i Tyskland, som sier at de er takknemlige for norsk olje og gass i en mellomperiode mens de venter på å kunne elektrifisere sine fabrikker.
– Vi tror løsningen er mer balansert. Vi må ha mer fokus på hvordan vi gjør det mer lønnsomt å få til fornybare prosjekter, enn å stoppe olje og gassprosjekter.
– Det er krevende med profitt og lønnsomhet, men det er det vi må jobbe for.
Fikk kritikk for grønnvasking
Før podkasten startet fikk en klimaaktivist tre minutter til å holde en appell foran Opedal. Hun sa blant annet at Opedal og Equinor stjeler fremtiden hennes.
– Når dere åpner åtte nye felt i Arktis, som dere har vært med på å gjør mulig fordi isen smelter, så stjeler dere fremtiden min.
– Jeg skjønner ikke hvordan du kan se barna dine inn i øynene.
På spørsmål om det går for mye politikk i Equinor, svarer Opedal nei.
– Av og til blir vi brukt som boks for en politisk debatt. Det må vi leve med. Og så må vi finne den balansen som er innenfor de rammene vi følger.
Han vil ikke svare på om han frykter Donald Trump som president.