Entreprenør konkurs: – Svært tøffe tider

1 month ago 17


37 ansatte rammes av konkursen i Obas Øst.

Oppussing av Thon Hotel Panorama i Oslo sentrum var et av to prosjekter Obas Øst holdt på med da selskapet gikk konkurs. Foto: Truls Lier

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Entreprenøren med base i Drammen er konkurs etter flere tiår.

Daglig leder og eier Terje Ottesen omtaler det som «en tragedie og en svært vanskelig situasjon for våre ansatte, leverandører og samarbeidspartene». All produksjon og drift må opphøre med umiddelbar virkning, skrev Ottesen i e-posten som ble sendt ut til leverandører denne uken.

37 ansatte rammes av konkurs og innstilt drift i Obas Øst, opplyser sjefen til E24.

Selskapet har historie tilbake til tidlig 1980-tall på Østlandet, opplyser de på sine nettsider. Dagens selskapsstruktur ble etablert i 1991. Selve Obas Øst as ble stiftet i 2001.

Les på E24+

Ekspertene: Dette blir boligprisvinneren i høst

– Byggebransjen totalt sett opplever svært tøffe tider. For Obas Øst AS var det spesielt et stort boligprosjekt med faste priser for Fredensborg Bolig i Asker som har vært spesielt utfordrende og påført selskapet store tap, skriver Ottesen i e-posten.

To prosjekter gående

Obas Øst er et av mange selskaper i byggebransjen som har gått konkurs de siste årene. Bransjen har blant annet trukket frem høy prisvekst, kraftig økning i materialkostnader og nærmest full stopp for nye byggeprosjekter som grunner til at det går dårligere.

– Etter det som kan beskrives som abnorme prisøkninger gjennom 2022 og 2023, så ikke styret noen annen ansvarlig utvei enn å begjære oppbud, skriver Ottesen videre.

Boligprosjektet Elvely i Asker, som Fredensborg Bolig står bak, var et av to aktive prosjekter Obas Øst var involvert i da selskapet gikk konkurs. Det andre var rehabilitering av Thon Hotel Panorama i Oslo sentrum.

Ottesen skriver at de har vært åpne med Fredensborg Bolig om økonomien i prosjektet, og at de til å begynne med opplevde stor forståelse. Han hevder videre at «den reelle viljen til å bidra til en løsning fra Fredensborg sin side ble mindre jo nærmere ferdigstillelse vi kom.»

Arbeidene på Thon Hotel Panorama er stanset, opplyser Obas Øst-sjefen. Foto: Truls Lier

– Har strukket oss langt

– Det er leit at Obas må melde oppbud. Vi har strukket oss langt for å finne en løsning, men ønsket og behovet fra Obas ble urimelig stort, uttaler Erlend Ellingsen, kommunikasjonssjef i Fredensborg Bolig, i en e-post til E24.

Det er ifølge Ellingsen kun mindre arbeider som gjenstår for boligprosjektet deres før leilighetene kan overleveres.

– Vi jobber med å gjøre nødvendige avklaringer med bostyrer og å finne løsninger slik at arbeidet kan gjenopptas, men det kan dessverre komme enkelte forsinkelser i forhold til varslet tidspunkt for overtagelse, sier Ellingsen.

E24 har kontaktet Olav Thon Gruppen for å få svar på hvilke konsekvenser konkursen får for arbeidet på Thon Hotel Panorama, uten å få svar. Ottesen i Obas Øst sier dette om prosjektet:

– Arbeidene på Thon Hotel Panorama er stanset, hva som skjer videre er litt tidlig å svare på. Thon Eiendom har opptrådt svært ryddig i en vanskelig situasjon for Obas Øst.

Gjeld på 40 mill.

Obas Øst omsatte for 154 millioner kroner i 2022, som er det siste tilgjengelige årsregnskapet. I årene før hadde selskapet også inntekter på godt over 100 millioner kroner.

Entreprenøren hadde et underskudd etter skatt på rundt én million kroner i 2022, men i årene før hadde selskapet et positivt årsresultat i området 2,6-4,4 millioner kroner.

Gjelden til selskapet lå på rundt 40 millioner kroner da selskapet meldte oppbud, opplyser bostyrer Stephen G. Fulford. Han forteller videre at styret har anslått verdiene til 1–3 millioner kroner, og at man er i en tidlig fase hvor man jobber med å sikre aktiva og eiendeler.

Fortsetter i vest

Obas Øst, som har aktiviteten sin på Østlandet, er bare et av flere Obas-selskaper.

Entreprenøren Obas Vest, med base i Bergen, er et av disse. Dette selskapet holder blant annet på med bygging av utleieboliger i Steinsviken utenfor Bergen, og med rehabilitering av Det Hanseatiske Museum i Bergen sentrum.

– Den øvrige virksomheten i Obas, både entreprenør og eiendomsutvikling vil fortsette som før, skriver Ottesen i e-posten.

Read Entire Article