Kortversjonen
- Doula Anette L’Orsa ble anmeldt for brudd på helsepersonelloven etter å ha deltatt i en uassistert hjemmefødsel.
- Saken er nå henlagt.
- Hun hevder hennes rolle var emosjonell støtte, ikke medisinsk bistand.
- Jordmorforeningen advarer sterkt mot fødsler uten helsepersonell.
Det forteller L’Orsa selv på Instagram-profilen sin.
Hun omtaler seg som doula
og fødselsvitne.L’Orsa forteller til VG at hun i sommer var med på en uassistert hjemmefødsel som en emosjonell støtte til fødeparet. Det endte ifølge henne med en politianmeldelse.
– Mor ble til slutt ganske sliten og vi valgte å ringe til ambulanse. Helsepersonell kom til huset og mor fødte et friskt barn hjemme. Etterpå var de på en sjekk på sykehuset, og kom hjem igjen samme kveld, forteller hun.
VG kjenner ikke identiteten til paret, men via doulaen har de fått formidlet at denne saken blir publisert.
L’Orsa forteller at hun skal ha blitt anmeldt av jordmoren som kom med ambulansen. Ifølge henne omhandlet anmeldelsen brudd på helsepersonelloven
og for å ha satt mor og barn i fare.Saken ble henlagt
etter bevisets stilling.Henleggelsen, som VG har sett, er datert 11.09.2024. Også Jordmorforeningen er kjent med en anmeldelse mot en doula i sommer.
Reagerer
Debatten har rast rundt fri fødsel-bølgen , og kvinner som nekter undersøkelser av jordmor. Helsepersonell oppfordrer kvinner til å søke hjelp i forbindelse med fødsel.
L’Orsa forteller til VG at hun har vært inne hos politiet til avhør, og at hun reagerte på anmeldelsen med overraskelse.
Selv mener hun at hverken henne selv eller paret har gjort noe som bryter med norsk lov.
– Det er ganske overveldende hvor forfulgt man skal bli for å kunne støtte en kvinne emosjonelt i et fødselsvalg paret har tatt som er veloverveid og absolutt helt lovlig. Og ikke minst, det endte bra, sier hun.
Dette er hun spesielt opptatt av å belyse:
– Fødekvinnen ønsket hjelp, og jeg som doula jobber for kvinnen. Jeg jobber ikke som jordmor eller tilbyr jordmortjenester. Og jeg utfører ikke medisinsk hjelp. Jeg er der som emosjonell og fysisk støtte for paret, og hvis kvinnen ønsker å ringe ambulanse, så gjør vi det.
L’Orsas tjenester som doula i forbindelse med fødsel har en startpris på 15.000 kroner og går opp til 38.000. Dette er uten tilleggstjenester som også koster penger.
– Folk er ute etter andre som gjør ting annerledes
Fødselshjelperen reagerer på at kvinner som velger å føde uassistert og hun selv opplever å bli «straffet» for å ha søkt hjelp hos helsevesenet.
– Folk er ute etter andre som gjør ting annerledes, kvinner som allerede er skeptiske til sykehus og velger å gå andre veier når de skal føde vil trekke seg enda mer unna helsepersonell, og det er jo nettopp det de vil unngå. Fødselsomsorgen må forandre seg og det må være mer samarbeid. Vi må prøve å forstå hverandre og gi kvinnene reelle valg.
L’Orsa mener at fødselsomsorgen må åpne opp for at norske kvinner ønsker å føde på forskjellige måter, og hun mener at det per dags dato ikke eksisterer et slikt tilbud.
– Vi må ta kvinner på alvor og respektere dere ønsker. Kvinner har født barn i flere hundre år, og det er sjeldent at noe går galt når en kvinne får føde slik kroppen er ment til å føde barnet.
– Var det ikke flere dødfødsler før?
– Jo, men det var av andre grunner. Nå har vi mulighet for hjelp. Det hadde vært mindre risiko hvis kvinner fikk helsehjelpen de trengte hjemme. Da vil det ikke oppstå situasjoner som ikke er under kontroll, på et vis.
– Fraråder kvinner på det sterkeste
VG har ikke lyktes med å nå jordmoren som ifølge L'Orsa har anmeldt saken.
Leder i Jordmorforeningen Hanne Charlotte Schjelderup, kjenner til at en doula er anmeldt etter en uassistert hjemmefødsel.
Hun vil fraråde kvinner å føde uten helsepersonell til stede.
– Kvinner har rett, etter loven, til omsorgsfull hjelp i svangerskapet, under fødsel og i barseltiden. Det innebærer også en rett til forsvarlig hjelp av kvalifiserte fødselshjelpere, sier hun og fortsetter:
– Jordmorforbundet vil fraråde kvinner på det sterkeste å føde uten hjelp fra fagfolk, altså uassisterte fødsler, sier Schjelderup.
– En risiko å ta
Jordmorforeningen mener fallhøyden ved en hjemmefødsel uten helsepersonell er stor da det kan oppstå uforutsette situasjoner underveis.
– Ved normale svangerskap og forventede normale fødsler at det likevel kan skje at barnet blir sittende fast med skuldrene og får for lite oksygen. Så i verste fall kan man ende opp med et hjerneskadet barn.
– Det er heldigvis små prosenter som opplever dette, men det er en risiko å ta. Det kan da bli en stor byrde for foreldre å bære på gjennom et helt liv, legger Schjelderup til.
Hun oppfordrer kvinner til å ta kontakt med jordmor under svangerskapet og planlegge for en fødsel på sine egne premisser, med kvalifiserte fagfolk til stede.
– Ved fødselsangst og/eller opplevde traumer så vil vi hjelpe kvinner på vei til å bearbeide dette før fødsel gjennom samtaler med profesjonelle i svangerskapsomsorgen. Hjemmefødsel med jordmødre er et godt tilbud, men de medisinske kriteriene må oppfylles for kvinner som velger dette, sier hun.
Politiet: – Hjelpeplikt
VG har tidligere kontaktet Øst politidistrikt vedrørende anmeldelsen L’Orsa forteller om.
Politiadvokat Henriette Evensen, skrev i en mail til VG i sommer at det forelå en anmeldelse med denne tematikken.
Av hensyn til taushetsplikten kunne hun ikke bekrefte eller avkrefte om de hadde mottatt anmeldelse på en navngitt person.
Hun uttaler seg videre på generelt grunnlag:
– Uassisterte hjemmefødsler er ikke et felt Øst politidistrikt følger spesielt med på utover å behandle eventuelle anmeldelser som innkommer. For helsepersonell vil uforsvarlig opptreden kunne rammes av straffansvar etter helsepersonelloven. Dreier det seg om personer som ikke er helsepersonell, men som bistår i forbindelse med hjemmefødsel finnes det bestemmelser om hjelpeplikt
etter straffelovgivningen når det er fare for liv eller helse for mor eller barn.Evensen legger til:
– Øst politidistrikt er ikke kjent med at det er et stort omfang av slike anmeldelser.