Det ubrukelige gullet

1 month ago 9


Bortsett fra til smykker og gulltenner, eller som her grillz, er det lite nytteverdi i gull. Her er gliset til den amerikanske kulestøteren Raven Saunders i forbindelse med OL i Paris i sommer. Foto: BEN STANSALL / AFP / NTB

Gull er som comfort food når livet går trått.

  • Ina Vedde-Fjærestad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Aldri før har gull vært så dyrt som nå. I skrivende stund ligger prisen på over 2.500 dollar pr. unse. Bare hittil i år har prisen steget over 20 prosent.

Ved uroligheter og usikkerhet i verden tyr investorer til det edle metallet, og nå hamstrer rike amerikanere gull igjen, ifølge Financial Times. De ser på landets voksende statsgjeld og politikere som bruker penger som fulle sjømenn. Dette går ikke bra, tenker de, og fyller skattekisten med gull. Det er bare de mest ivrige som faktisk kjøper fysiske gullbarrer, noen vil nok argumentere for at dette er typen som også er skeptiske til automatiske strømmålere. 

Men det går an å investere i gull, uten å kjøpe fysisk gull. Ifølge World Gold Council strømmer investorene også nå til børshandlede fond eksponert mot gull, såkalte ETFer. Her har nettotegningen økt de siste tre månedene, og bare i juli måned strømmet ytterligere 3,7 milliarder dollar inn i disse verdipapirene. 

En tredje mulighet er å kjøpe aksjer i selskaper rettet mot gruveindustrien. Det er en bransje med kølsvart rykte, hvor utvikling er kostbart og tidkrevende. Det setter også et naturlig hinder for tilbudssiden i dette markedet. 

Les på E24+

Ekspertene svarer: Trenger vi egentlig en egen valuta?

Hvilken krise er det som nå gjør at vi har ny prisrekord? 

Russlands invasjon av Ukraina og den harde krigføringen i Midtøsten skaper generell geopolitisk uro i verden. Det er en årsak, men dette bør være priset inn i markedet nå.

I tillegg har det vært økende etterspørsel fra flere sentralbanker det siste halve året, og da spesielt den kinesiske sentralbanken. Det kan jo tolkes på flere måter, om kineserne tror på ragnarok, vil nok det være med på å holde gullprisen oppe.

Usikkerhet og uroligheter i verden fører ofte med seg oppgang i gullprisen. Foto: DAVID GRAY / AFP

Ofte når gullprisen setter nye rekorder, så gjør den det mens rentene er lave og aksjemarkedet er svakt. Det er ikke tilfellet nå. Men det er en forventning om det førstnevnte, og der kan kanskje noe av forklaringen på dagens prisoppgang ligge.

Når renten på lange papirer, som for eksempel tiårig amerikansk statsgjeldtiårig amerikansk statsgjeldRenten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid er kjent som tiåringen og kalles ofte "verdens viktigste rente", minus inflasjonen, er positiv, tjener man på å sitte med disse rentepapirene. Og det er det mange som gjør. Denne differansen mellom lange renter og inflasjon, kalles realrenten. 

Nå venter “alle” at den amerikanske sentralbanken skal sette ned rentene. Da er differansen mellom de lange rentene og inflasjonen fallende, og investorene blir usikre på avkastningen på verdipapirene sine fremover. 

Og det er da de begynner å se seg om etter alternativer.

Man tyr altså til gull for å sikre seg at ikke sparepengene blir spist opp av inflasjon. Gull er stabilt, uansett statsgjeld, underskudd og rentenivå. Gull er gull.

Men så er det viktig å huske på at gull gir ingen avkastning. Gull har ingen funksjon. Noen går så langt som å kalle det en slags bitcoin i fysisk format. Det er noe som stiger og faller i verdi kun på bakgrunn av hva markedet tror. Bortsett fra smykker og gulltenner, er det lite nytteverdi i gull. 

Prisene svinger, og i lengre perioder kan det gå mange år uten verdistigning. Da er det bedre å investere i noe som faktisk gir avkastning på en eller annen måte.

I løpet av første halvår i år fryktet nok flere økonomisk resesjon i USA, noe som kan ha støttet opp under den stigende gullprisen. Men nå er argumentene flere for at vi i stedet går mot en såkalt myk landing for den amerikanske økonomien.

Men selv om inflasjonen ser ut til å være under kontroll og aksjemarkedet sterkt, så er det nervøst. Det så vi senest i begynnelsen av august da overraskende arbeidsledighetstall skapte frykt for resesjon i USA og verdens børser raste. Etter et par dager var ting normalisert igjen, og investorene kunne se aksjeverdiene sine stige igjen.

Det er godt mulig årets prisoppgang på gull er bak oss, for til tross for geopolitisk uro, ser det ut til at verdens største økonomier har ting på stell. Men det skal lite til før tvilen og frykter kommer tilbake i markedene, og da sitter gulltilhengerne klare og nye rekorder kan nås.

Read Entire Article