Det skal være trygt å dra på Norway cup!

3 months ago 20


Denne uken har flere unge Norway Cup-deltakere opplevd å bli angrepet på åpen gate i Oslo. Hva er det som skjer?

Vi er to jenter som lever på hver vår side av byen. Begge vokser opp i en by hvor tenåringer både begår ran og blir ranet, skriver innleggsforfatterne. (Til venstre: Alma Tolke (15) og Sigrun Refsnes (16) i Unge Høyre). Foto: Privat
onsdag 31. juli kl. 15:30
Alma Tokle (15)

Medlem av Oslo Unge Høyre

Sigrun Refsnes (16)

Medlem av Oslo Unge Høyre

Tirsdag ble en 15-åring ranet og slått på Karl Johan. Han var i Oslo for å delta på Norway Cup, da han ble ranet av en gjeng på ti gutter.

En av dem skal ha hatt kniv.

Dagen før ble spillere på et lag fra Vestlandet angrepet av en guttegjeng ved Nationalteatret.

De prøvde å slenge en av spillerne i bakken og dro til ham tre ganger med knyttneven. Det skal også ha blitt vist frem en kniv under angrepet.

Ekeberg i Oslo, der Norway Cup foregår. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Det er forferdelig å lese om, og dessverre ikke første gang man hører om vold og kriminalitet, som både utføres av og rammer andre unge.

Fire barn har blitt siktet for over tretten ran bare på en måned i Oslo, gjennom å true til seg penger over Vipps.

Nå er det på tide at regjeringen åpner øynene og innser at noe må gjøres.

Dronebilde av Oslo sentrum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Vi er to jenter som lever på hver vår side av byen. Én bor på verste vestkant og den andre i en drabantby på østkanten. Begge vokser opp i en by hvor tenåringer både begår ran og blir ranet, og hvor man kan lese om slåsskamper og knivstikkinger.

Det skaper utrygghet, ja - det er skummelt. Og nei, det handler ikke kun om et innvandrings- og integreringsproblem.

Lovbryterne er ikke bare innvandrerguttene med lavt snitt og fraværende foreldre. Det skjer flere steder i byen, og det gjelder også ungdommer fra ressurssterke hjem.

Foto: Javad Parsa / NTB

I dag er den kriminelle lavalderen 15 år. Dette vet de kriminelle nettverkene godt, og utnytter det stadig til deres fordel.

Gjengene rekrutterer bevisst unge som ikke kan straffeforfølges, til å utføre kriminelle handlinger, som for ungdommen kan være starten på et liv utenfor samfunnet.

Å senke den kriminelle lavalderen er dessverre det eneste tiltaket som gir politiet virkemidlene som i enkelte tilfeller er ytterst nødvendig for å holde barna borte fra gata.

Politiet med flere patruljer i Karl Johan. Foto: Emilie Holtet / NTB

Valget enkeltmennesker tar, må ha konsekvenser, men vi må gjøre alt vi kan for å forebygge at de unge bryter loven.

Å ha tilstedeværende voksne som stoler på deg, tror på deg og forventer noe av deg er utrolig viktig for oss ungdom. Det kan være en arbeidsgiver, fotballtrener eller lærer - en god rollefigur å se opp til.

Det finnes ikke vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig.

Vi tror på å gi unge ansvar, for eksempel gjennom å gi flere av oss muligheten til å ha en deltidsjobb slik at vi kan lære oss å oppfylle forventninger, skape profesjonelle relasjoner og å tjene penger på ærlig og redelig vis.

Andre tiltak som antageligvis ville hatt god effekt er å synliggjøre politiet blant unge samt sikre at flere fullfører videregående opplæring.

Sammen skal vi klare å bekjempe ungdomskriminaliteten. Det vil kreve tid og ressurser, men det er en særdeles viktig investering, ikke bare i Oslo by, men for oss som vokser opp her.

Foto: Privat
Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article