Det haster fortsatt!

2 weeks ago 7


 Demonstrasjon i New York, USA, under FNs klimauke. Foto: ALEX KENT / AFP / NTB

Denne uken er det en spesiell atmosfære i New York. Stats- og regjeringssjefer fra hele verden samles i byen for det som er omtalt som verdens viktigste møteplass, FNs høynivåuke.

  • Carine Smith Ihenacho

    Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Etter fjorårets klimauke skrev jeg i denne spalten at det haster å få på plass planer for å håndtere klimautfordringene. Ett år har gått – og det haster fortsatt.

I forbindelse med dette arrangeres også Climate Week – klimauken – i New York. Hit kommer næringslivsledere, politikere og sivilsamfunnet sammen for å diskutere klima og jobbe for endring. Vi er på plass i New York for å lytte og snakke om det som er viktig for Oljefondet.

Klimaendringer har betydning for økonomisk vekst og er relevant på tvers av markeder og sektorer. En studie fra tidligere i år antyder at hver grad med oppvarming vil kunne redusere verdens BNP med opptil 12 prosent. De siste årene har vi sett stadig nye varmerekorder, i tillegg til flom og mer ekstremvær. Godt inn i 2024 er det ingenting som tyder på at klimautfordringene blir mindre prekære.

Som en langsiktig eier i nesten 9 000 selskaper globalt ser vi i Oljefondet en tydelig sammenheng mellom klimarisiko og fondets finansielle avkastning. Dette er ikke bare en fremtidig risiko, men noe som gjør seg gjeldende allerede i dag. Vi ser for eksempel at mer ekstrem varme påvirker inflasjon, blant annet for matvarer som kakao, appelsinjuice og olivenolje.

Les på E24+

Går det denne gangen?

Mens mange selskaper griper store investeringsmuligheter, så er det fortsatt selskaper som står på perrongen mens toget mot fremtiden suser forbi. Flere selskaper har ikke utarbeidet tilfredsstillende planer for klimaovergangen, til tross for at de har satt seg utslippsmål. Det bekymrer oss.

Da fondet deltok på klimauken i fjor, hadde vi med oss rykende ferske klimaforventninger i bagasjen. Vi understreket viktigheten av at selskapene vi er investert i går fra å snakke om rapportering og nettonullmål til å lage konkrete overgangsplaner. Vi kommer tilbake med samme budskap som i fjor: Vi må gå fra ord til handling, slik at målene kan nås.

Under årets klimauke er vi opptatt av å sende et sterkt signal til selskapene om at klima fortsatt er på toppen av vår agenda. Mye tyder på at politisering har gjort spillerommet mindre for noen store amerikanske kapitalforvaltere. Men selv om klimaendringene må håndteres politisk, handler ikke klimarisiko om politikk for oss. Det handler om våre finansielle interesser. Vi er en sterk og tydelig stemme med et langsiktig budskap. Vi har økt vår eierskapsinnsats og fortsetter å diskutere klima med selskapenes styrer, ledelse og spesialister. Vi har blant annet startet en ny klimadialog med sementsektoren, hvor vi diskuterer nye teknologier og overgangsplaner med selskaper som Holcim, Heidelberg og Taiwan Cement. I tillegg er vi tydelige i stemmegivningen vår og fortsetter å holde styrene til ansvar for selskapenes håndtering av klima. Tidligere i år reiste vi for eksempel til Houston, Texas, hvor vi fremmet et aksjonærforslag til selskapet Kinder Morgan om å sette seg utslippsmål.

Les på E24+

Autoritære land har en stor fordel i det globale AI-kappløpet

Heldigvis er det mange som ser muligheter og investerer i energiovergangen. Tall fra det internasjonale energibyrået (IEA) viser rekordstore investeringer i teknologi og infrastruktur knyttet til ren energi. Det investeres nå nesten dobbelt så mye i ren energi som i fossilt. Majoriteten av disse investeringene kommer fra selskaper, og vi ser aktivitet over hele verden i selskaper fondet er investert. I Kina ser vi en utrolig vekst i produksjon av solceller, batterier og elbiler. I USA ser vi en rekke investeringer muliggjort av Inflation Reduction Act. Mer fornybar energi krever også store investeringer i nettverk og lagring. Før sommeren kunngjorde National Grid, som eier deler av strømnettet i Storbritannia, en rekordstor kapitalinnhenting for å kunne gjøre investeringer som kreves i energiovergangen.

Klimauken er en viktig påminnelse om at det ikke er noen tid å miste. Det store engasjementet fra næringsliv, politikere og sivilsamfunnet for å lykkes med klimaovergangen, som vi ser i New York denne uken, er absolutt gode nyheter for fondets langsiktige avkastning.

Les på E24+

Vesten fremskynder sin egen svekkelse

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

Read Entire Article