Derfor kutter Sverige renten før Norge

3 months ago 39


Det kan bli fem rentekutt i Sverige i år, mens Norges Bank har signalisert at vi må vente til 2025 her til lands.

 Svenskene gikk sommeren i møte med lavere rente etter kuttet på 0,25 prosentpoeng i mai. Nå har de fått et tilsvarende stort sensommer-kutt. Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Årets andre svenske rentekutt er det faktum, etter at Riksbanken satt ned renten til 3,5 prosent tirsdag. Renten ble satt ned fra 3,75 prosent.

Renten kan i tillegg bli satt ned ytterligere to eller tre ganger i 2024, varslet Sveriges sentralbank. Det dersom utsiktene for prisveksten står seg.

Her hjemme mener Norges Bank derimot at renten «trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover». Den har ligget på 4,5 prosent siden desember i fjor. Sist sentralbanken kom med prognoser var signalet at renten blir værende der ut 2024.

Les på E24+

Elise er bonusjeger: – Angrer på at jeg ikke startet før

Amanda Sundström, fungerende sjefstrateg i SEB, peker i første rekke på at prisveksten har roet seg raskere i Sverige.

– Riksbanken er sikrere på at inflasjonen stabiliserer seg rundt målet. I Norge er ikke utsiktene like gode.

 Amanda Sundström viser blant annet til at «vi har en helt annen lønnsvekst i Sverige» når hun forklarer hva som er ulikt mellom Norge og naboen. Foto: SEB

Svakere i Sverige

Sundström og Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank, ser flere sentrale faktorer som er med å forklare hvorfor Sverige allerede kutter renten, og trolig kommer til å kutte renten flere ganger til før Norges Bank starter.

  • Prisveksten

I Norge var kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenprisveksten sett bort fra energipriser og avgiftsendringer, som Norges Bank ser mest på, 3,3 prosent på årsbasis i juli. I Sverige var KPIFKPIFprisveksten sett bort fra endringer i renteutgifter, som er det Riksbanken ser mest på på 1,7 prosent. Den samlede prisveksten var også lavere i Sverige. Begge sentralbankene styrer etter et mål om stabil prisvekst på to prosent. Riksbanken påpekte tirsdag at prisveksten har falt og at forutsetningene for en inflasjon på linje med målet fremover er gode.

  • Den økonomiske utviklingen

Det har vært svakere økonomisk vekst i Sverige enn i Norge de siste årene. Sundström forklarer at man ser liten risiko for at den økonomiske veksten skal trekke opp prisveksten igjen i Sverige, mens en slik effekt fra den innenlandske etterspørselen i Norge i større grad er en faktor.

  • Arbeidsmarkedet

Arbeidsledigheten er høyere i Sverige, og i Norge har ledigheten generelt vært lav i lang tid. Lønnsveksten er samtidig betydelig høyere i Norge. Det ligger an til en norsk lønnsvekst på over 5 prosent for andre året på rad i 2024. Lønnsvekst kan påvirke prisveksten ut ifra hvor mye mer penger folk har å bruke.

  • Kronen

– Svakere krone har slått inn i lønnsoppgjøret, påpeker Martinsen.

Han viser til at svekkelsen for kronen har gjort at norske eksportbedrifter tjener bedre på det de selger, og påvirket det viktige frontfagsoppgjøretfrontfagsoppgjøretI Norge skjer lønnsoppgjøret for konkurranseutsatt industri først, og legger grunnlaget for de øvrige lønnsoppgjørene. Tanken er at man skal opprettholde konkurranseevnen over tid..

Den svenske og den norske kronen har begge svekket seg kraftig de siste årene. Det har også bidratt til at importerte varer har blitt dyrere begge steder, og påvirket prisveksten.

– Kronekursen kan spille en litt større rolle i Norge fordi den kan spille mer inn på lønnsveksten, særlig i oljesektoren, sier Sundström.

 Selv om Sverige er tidligere ute med rentekutt, er Kjetil Martinsen opptatt av at forskjellene på Norge og Sverige ikke må overdrives. Foto: Cicilie S. Andersen, E24

– Ikke så langt etter

Det er samtidig viktig å merke seg at forskjellene ikke er så store om man «zoomer litt ut», mener Martinsen.

– Det er ikke diametrale forskjeller, hverken i pengepolitikken eller utviklingen mellom landene. Hvis vi tenker på det, er det noen måneder til Norges Bank trolig starter. Det er innenfor et år unna hverandre.

Swedbank-økonomen trekker frem at svensk økonomi hentet seg raskere inn gjennom coronapandemien, mens norsk økonomi har gått bedre akkurat de siste årene. BNP-veksten siden 2019 er samlet sett «nesten helt lik i Norge og Sverige».

– Likhetene er større enn forskjellene. Det er innenfor slingringsmonnet på at det går ganske likt.

Han påpeker videre at mange sentralbanker rundt omkring i verden nå er inne i den samme syklusen, hvor man enten har begynte å kutte eller snart kommer med det første rentekuttet etter den kraftig renteoppgang som har vært.

– Gi det et halvt år. Vi er ikke så langt etter svenskene.

Read Entire Article