Derfor blir vi lærere

3 months ago 68


FLAMUR ZAGRAGJA, Lærerstudent

SEBASTIAN SANTOS-STOKKE, Lærerstudent

AXEL STENSTADVOLD, Lærerstudent

I forrige publiserte VG en artikkel om unge mennesker som av ulike grunner har valgt bort lærerutdanning og fremtidig læreryrke.

Bakgrunnen for artikkelen er årets tall fra Samordna opptak, som viser at søkertallene til lærerutdanningene fortsetter å synke.

VG har altså valgt å snakke med dem som har valgt bort lærerutdanningen og -yrket, og artikkelen føyer seg dermed inn i en lang rekke av nyhetssaker om lærerkrisen de siste årene.

SVARER PÅ DETTE: I forrige uke intervjuet VG fire unge om hvorfor de ikke vil bli lærere. I dag vil tre lærerstudenter nyansere bildet av lærerutdanningen og læreryrket. Foto: Faksimile, VG

VGs vinkling er således ganske uoriginal. Det ville kanskje vært litt mer formålstjenlig å snakke med noen av oss som har valgt å ta en lærerutdanning – å høre våre fortellinger, om våre erfaringer og om vår motivasjon.

Hvis noen spør oss om det er verdt å studere i fem år for å bli lærer, er svaret vårt ja.

Og vi ønsker å fortelle dette til VGs lesere, slik at bildet som ble skapt i den nevnte artikkelen kan bli litt mer nyansert.

I intervjuet forteller de at de valgte bort lærerutdanning blant annet på grunn av motstand fra familiemedlemmer.

Det er uvisst hva familiemedlemmenes motstand var basert på, men det er ikke utenkelig at den dels var grunnet i negativ omtale av læreryrket i media.

For vår del hadde vi heldigvis familie som jobbet i skolen, og dermed kunne fortelle andre fortellinger.

De fortalte om en arbeidshverdag med trivelige kollegaer, stor frihet til å utfolde seg kreativt og mulighet til å styre egen hverdag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Et av VGs intervjuobjekter begrunner bortvalg av læreryrket med at man blir «psykisk ødelagt» av jobben.

Vi kjenner ikke til forskning som viser at lærere er mer «psykisk ødelagt» enn andre yrkesgrupper, og vi har heldigvis til gode å møte lærere som er ødelagt.

Vi har absolutt møtt lærere som er slitne, men det gjelder også folk i andre yrkesgrupper.

I praksisstudier har vi opplevd og hørt om hverdager fylt med latter og lærdom, og vi har sett hvordan lærere gjør en forskjell for barn som har det vanskelig.

Ja, det kan være krevende å være lærer.

Det er nettopp derfor det å være lærer ikke er noe for kalde pyser, men for varme tøffinger.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

En av de unge VG har snakket med begrunner bortvalg av lærerutdanningen med kravet om 80 prosent oppmøte på undervisning. Ham om det.

Vi må imidlertid kommentere dette, for å forhindre eventuelle misoppfatninger.

I løpet av våre år ved lærerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet, Bergen, har vi hatt fag med 80 prosent oppmøte i fire av åtte semestre. Det har vært alt fra én obligatorisk undervisningsøkt i uka til én obligatorisk økt i måneden.

En av VGs intervjuobjekter valgte bort lærerutdanningen siden den er en 5-årig integrert master, og at dette gjorde at vedkommende følte seg «låst til studiet».

Vi kan, på den ene siden, forstå dette.

Vi vil samtidig minne om at man som student på en integrert master ikke trenger å bekymre seg for om man kommer inn på masterstudier etter endt bachelorgrad, og man trenger heller ikke bruke tid på å ta opp fag for å komme videre i studieløpet sitt.

Hva tenker du?Kunne du jobbet som lærer?aJa, det virker spennendebNei, det kunne jeg ikke tenkt megcEr ikke kvalifisert til detdJeg er/skal bli lærer!

Vi vil også peke på at denne masterutdanningen på ingen måte gjør at du er «låst» til læreryrket resten av ditt liv.

Utdanningen gir en bred og relevant kompetanse som gir mange og varierte muligheter.

Gjennom utdanningen utvikler du gode lederegenskaper og relasjonskompetanse, i tillegg til pedagogisk kompetanse og formidlingsevne. Dette gjør deg til en attraktiv arbeidstaker i mange sektorer, hvis det skulle vise seg at et langt yrkesliv i skolen ikke var noe for deg.

En av VGs intervjuobjekter argumenterer med at læreryrket er dårlig betalt. Vi skal på ingen måte argumentere for at lærere ikke bør få bedre lønn, men vi vil samtidig fortelle at vi som nyutdannede lærere får betydelig bedre betalt enn mange av våre venner som har studert juss, ingeniørfag eller økonomi.

I tillegg får vi nedskrevet studielånet vårt.

Om få dager skal vi starte på femte året som masterstudenter ved Høgskolen på Vestlandet i Bergen. Disse fire årene på lærerstudiet har vært de beste årene i våre liv.

Ja, vi har også vært usikre på om dette er noe vi vil. Men vi ga det en sjanse, og det er vi veldig glade for.

Hvis VG eller andre nyhetsmedier skulle være interessert i å skape andre overskrifter og fortellinger om lærerutdanningen og læreryrket, så stiller vi gjerne opp. Men vi holder ikke pusten.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article