Noen av dem er maskerte og kaster stein mot politiet eller setter fyr på bildekk i gatene. Andre smeller kasseroller sammen
i protest.Natt til tirsdag norsk tid tar tusenvis av demonstranter til gatene i hovedstaden Caracas.
Politiet har brukt tåregass og gummikuler for å bryte opp folk. Se de dramatiske bildene:
Dramaet utspiller seg et drøyt døgn etter at myndighetene kunngjorde Maduros valgseier. Siden har kritikken haglet mot det kontroversielle regimet.
– Folk er lei av den samme gamle dritten, av svindelen. Vi lenger etter forandring. Han vil ikke akseptere at han tapte, sier en gateselger om Maduro til britiske The Guardian.
En av avisens journalister, Tom Phillips, har postet en video av den høye kasserolle-klangen i et arbeiderklassestrøk i Caracas mandag:
En gang var Venezuela den femte største økonomien i Latin-Amerika, med sine nesten 30 millioner innbyggere.
De siste årene har landets økonomi krympet til en middels stor by, skriver CNN – som siterer tall fra IMF
. Kanalen sammenligner det med økonomien til Milwaukee.Maduro får skylden av demonstrantene i gatene. Men ikke alle betviler presidentens ferske valgseier:
– Dette er gode nyheter. Han har ikke skyld for situasjonen som landet står overfor, sier en byggmester om presidenten overfor The Guardian.
Selv har Maduro gitt vestlige sanksjoner
skylden for den økonomiske kollapsen.To skal være drept
Tusenvis av folk har samlet seg på tvers av Venezuela det siste døgnet. Aller flest er det i Caracas, hvor demonstrantene har nærmet seg presidentpalasset.
– Regimet skal falle! Regimet skal falle, roper demonstranter ifølge Al Jazeera.
Så langt er minst to personer drept i forbindelse med valgopptelling og protester, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
En rådgiver for opposisjonen, som er inne i den argentinske ambassaden i Caracas, hevdet natt til tirsdag at politiet forsøkte å ta seg inn i bygget. Her befinner det seg flere opposisjonsfolk som myndighetene har utstedt arrestordre på.
Les også: Latin-Amerika-ekspert: – Usannsynlig at valget anerkjennes
Begge sider hevder de har seiret
Hva som skjer videre nå, er foreløpig usikkert.
- Demonstrantene mener Maduro har stjålet valget.
- USA har anklaget Venezuela for valgfusk.
- En rekke land nekter å anerkjenne valgresultatet før det er uavhengig verifisert.
Selv har 61 år gamle Maduro – som allerede har styrt landet i elleve år
– erklært seier med 51,2 prosent av stemmene.Men flere valgdagsmålinger
viste at opposisjonen lå an til å gjøre et brakvalg.Opposisjonslederne Maria Corina Machado (56) og Edmundo Gonzales (74) hevder nå at de har seiret – og det med hele 73,2 prosent av stemmene.
Natt til tirsdag sier Machado at de kan bevise at opposisjonen vant valget, selv om det offisielle resultatet ga dem kun knappe 44,2 prosent.
Samtidig melder Organisasjonen av amerikanske stater
at deres permanente råd skal holde et møte om valgresultatet i Washington, D.C. onsdag kveld norsk tid.12 medlemsland har bedt om at rådet samles, ifølge Reuters.
Hvem er Nicolás Maduro?Nicolás Maduro har vært president i Venezuela siden 2013 og er kjent for sin autoritære lederstil. Hans regjering har blitt kritisert for å undertrykke politisk opposisjon og manipulere valg. Han leder Sosialistpartiet.
Hvem er Maria Corina Machado og Edmundo Gonzalez?Maria Corina Machado er en ledende figur i Venezuelas opposisjon. Hun har blitt diskvalifisert fra å stille til valg på grunn av anklager om korrupsjon, noe hun nekter for. Edmundo Gonzalez overtok dermed stafettpinnen som presidentkandidat.
Hvordan har det verdenssamfunnet reagert?Reaksjonene fra det internasjonale samfunnet har vært delt.
- Noen land, som USA, Spania, Chile og Peru, har uttrykt skepsis og unngått å anerkjenne valgresultatet. En diplomat fra Uruguay har sagt at de «aldri» vil anerkjenne Maduro som valgets vinner.
- Andre land, som Cuba og Bolivia, har gratulert Maduro med seieren. Russlands president Vladimir Putin har til og med ønsket Maduro velkommen til Russland.
Det kan bli utfordrende å oppnå politisk stabilitet og tillit blant innbyggere når stadig flere demonstrerer mot valgresultatet – samtidig som regimet tviholder på valgseieren.
Kritikken utenfra kan påvirke landets forhold til det internasjonale samfunnet.
Selv om mange er kritiske til valgresultatet, har Maduro fått gratulasjoner av flere autoritære ledere
.Russlands president Vladimir Putin har ønsket Maduro velkommen til Russland, mens Cuba, Bolivia og Honduras har gratulert ham med seieren.