Presset Vedum hevder han har støtte i Ap

3 hours ago 2


Kortversjonen

  • Regjeringen har startet behandlingen av deler av EUs fjerde energimarkedspakke.
  • Sp-ere truer med regjerings-exit, men Sp-leder Vedum nekter å si om det er aktuelt nå.
  • Vedum ønsker større politisk styring og mener mange i Ap støtter dette.

Regjeringen får på torsdag en av sine vanskeligste saker på bordet når de etter planen skal starte behandlingen av deler av EUs såkalt fjerde energimarkedspakke.

Regjeringen skal ifølge VGs kilder ikke konkludere i saken denne uken, men bare at saken havner på regjeringens bord, har skapt krise:

Det har fått flere sentrale Sp-politikere, inkludert Sandra Borch, til å true åpent med regjerings-exit.

Bilde av Sandra BorchSandra Borch

Stortingspolitiker for Senterpartiet

– Senterpartiet er opptatt av at vi skal ha lave, stabile strømpriser i Norge. Og at vi skal ha nasjonal kontroll og handlefrihet i strømpolitikken, forsikrer mannen i stormen, Trygve Slagsvold Vedum, til VG.

Sp-lederen og finansministeren nekter å si om han selv vil vurdere å gå ut av regjering på kraftstriden.

– Kan dere sitte i en regjering som innfører hele eller deler av EUs fjerde energimarkedspakke?

– Vårt mål er sammen med Ap å få gjennomslag i våre saker om å få mer politisk styring over kraftpolitikken. Til syvende og sist handler dette om strømprisen og politikken for folk i Norge. Jeg mener at regjeringsplattformen er god på det, sier Vedum.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Vi har kommet for kort i å se på handlingsrommet i EØS-avtalen, spesielt på å styre kraftutveksling på kablene. Hovedutfordringen ligger i at måten de kablene blir styrt, så blir det høye priser, regionale forskjeller og enorme prissvingninger i det norske kraftmarkedet, sier han.

– Men du svarte ikke på spørsmålet: Kan dere sitte i en slik regjering?

– Det var også et premiss i spørsmålet. Vi har mål om å gjennomføre endringer.

– Men igjen: Kan dere sitte i en regjering som innfører fjerde energimarkedspakke?

– Målet vårt er å endre norsk strømpolitikk og få gjennomslag for det. Hvis du ser denne regjeringsperioden her, så har Sp fått gjennomført masse, sier han.

– Opplever stor Ap-tålmodighet

– Dette er en helt annen sak, der de siste fjorten dagene har vist at dere er veldig uenige. Hva blir konsekvensen?

– Men målet mitt er gjennomslag, både når det gjelder EUs fjerde energimarkedspakke og å utfordre handlingsrommet i dagens EØS-avtale. Jeg opplever stor tålmodighet og fellesskap med mange Ap-statsråder. Nettopp å få gjort nye grep i strømpolitikken og få til ting sammen, sier Vedum og legger til:

– Så er det noen krevende runder innimellom. Vi er ulike partier. Det er mye samme grunnmål som hos mange tradisjonelle Ap-folk: lavere og stabile strømpriser.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

Han sier at de ikke ønsker å gi mer makt til EU, og også vil gjøre strukturelle grep i strømpolitikken.

– Jeg opplever at det brede lag i Ap er veldig enig i det. Alt fra fagbevegelsen til statsråder opplever jeg er det. Og lokalt også, solide Ap-folk er veldig enige. Folk i Ap er for mer politisk styrting.

– Men er Jonas Gahr Støre enig?

– Han har det samme engasjementet han også på kraftpolitikken. Så har vi tatt ulike valg, blant annet på Acer i 2017. Men vi står begge bak regjeringsplattformen og har begge mål om lave, stabile strømpriser.

Vil utfordre handlingsrommet

Vedum mener regjeringen må utfordre EU mer på blant annet kraft. Han drar linjene tilbake til Frps olje- og energiminister Terje Søviknes, som i 2018 la frem Acer-reglene i EUs såkalt tredje energimarkedspakke.

– Dette ble vedtatt med Aps stemmer og mot Sps stemmer. Det var en stor diskusjon i Ap, men de landet til slutt på å støtte. Vi var tydelige hele veien, sier Vedum.

 Jonas Gahr Støre / Statsministerens kontorFoto: Jonas Gahr Støre / Statsministerens kontor

Han peker også på innføringen av nye kraftkabler. Prosessen på en av dem ble satt i gang av Sps egen olje- og energiminister, Ola Borten Moe, men gjennomført av Solbergs regjering.

– Så har vi en diskusjon nå om vi skal knytte oss tettere til EU-samarbeidet. Den diskusjonen har vi hatt hele veien. Der er det rett og slett ulike syn. Vi mener at det ikke er klokt, fordi det gir oss mindre nasjonalt handlingsrom til å skape trygghet for folk og næringsliv, sier Vedum.

Han strekker ut en hånd til Ap.

– Så opplever jeg at når vi diskuterer kraft i stort med Ap, så har de den samme grunnbekymringen som oss. Om at det er for mye ustabilitet og for høye strømpriser. Vi har fått til mange gode løsninger sammen med Ap, også på strøm, sier Vedum.

 Mattis Sandblad / VGFoto: Mattis Sandblad / VG

– VG har skrevet at regjeringen skal behandle tre av de direktivene som strengt tatt ikke regulerer strømmarkedet veldig mye. Kan du forklare hvorfor dere tar den kampen mot akkurat de tre direktivene?

– Det som er hovedbekymringen min er at vi får en dypere integrering med EUs strøm og energipolitikk. Vi mener det er ukokt og at vi heller burde undersøke om vi kan få større nasjonalt handlerom med de avtalene vi allerede har, sier Vedum og legger til:

– Det gjelder både med dagens Tysklands-kabel og det å utfordre EØS-handlingsrommet. Sånn det virker nå, så er det altfor sårbart i deler av landet. Vi ønsker ikke en tettere integrering. Derfor har vi hele tiden sagt at vi må diskutere helheten i strømpolitikken, ikke bare ta del for del, sier han.

– Så får vi sette oss ned og diskutere og gjøre en grundig jobb, legger han til.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

– Det kan sees på som litt kleint hvis dere går ut av regjering på tre direktiver dere ikke har veldig mye mot?

– Vi har vært sterke motstandere av den kraftpolitikken EU fører. Poenget er ikke oss. Poenget er at vi ønsker en kraftpolitikken som fører til mer lave og stabile strømpriser i Norge. Vi har tro på at vi over tid er tjent på mer folkevalgt styring i kraftpolitikken.

– Vi må utforske større deler av handlingsrommet i EØS-avtalen. Jeg opplever at store deler av Ap deler det synet.

Read Entire Article