Bygårder står tomme midt i boligkrisen: – Eksepsjonelt krevende tider

2 months ago 18


Boligprisene i hovedstaden er høye, og kan bli enda høyere. Nå vil SV ha omkamp om boplikt, og finne ut hvor mange boliger som står tomme.

Omar Samy Gamal (SV) i en slitt, gammel bygård på Tøyen. Han vil vite hvor mange potensielle boliger som står tomme. Foto: Heiko Junge

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Bakgården på Tøyen er like trist og grå som været. Under taket ligger det sprøyter og kanyler. I det ene hjørnet ligger det avføring.

– Dette er ikke bra, sier SVs Omar Samy Gamal.

Bygården har stått tom i over 30 år. Det finnes flere potensielle boliger i Oslo – både beboelige og ubeboelige – som står helt tomme. Med dagens boligkrise mener Gamal det er uholdbart.

– Her må folk bo. Det kan ikke bare stå tomt og forfalle, sier han.

Gamal mener han har en løsning. Nå ønsker han seg to ting:

  • En kartlegging av tomme boliger
  • Boplikt i Oslo

– Det er eksepsjonelt krevende tider. Det krever at vi legger politikk og ideologi til side, og gjøre det som skal til for å løse situasjonen. Nå ser jeg et byråd i Oslo som ikke gjør noe. De snakker om at det er en krevende situasjon, men det kommer altfor få nye boliger, sier han.

Byrådet i Oslo avviser ideene, og mener det vil føre til angiveri.

 Bygården har stått tom i over 30 år. Nylig kjøpte en av eierne hele bygget selv, og sa til E24 at bygget nå skal renoveres. Foto: Heiko Junge

Sammenligner med København

Det er mye som lugger i boligmarkedet på en gang. Spesielt i hovedstaden.

Boligbyggingen er rekordlav, og selv om boliglån og mat har blitt fryktelig mye dyrere de siste par årene er det ventet at boligprisene skal gjennom en vekstspurt på 33 prosent, ifølge en prognose fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Gamals løsning er å fylle tomme boliger med folk.

Men hvor mange boliger som står tomme, er det ingen som vet med sikkerhet. SV har bedt Prognosesenteret komme med sine beste anslag, men kunnskapen om boligmassen er for dårlig til at man kan gi noe godt svar. Derfor ønsker Gamal seg en kartlegging.

 Gamal mener en kartlegging kan hjelpe kommunen med å fylle tomme boliger med folk. Foto: Heiko Junge

– Hvordan vil det hjelpe med slike tomme bygårder som denne?

– Hvis vi klarer å kartlegge omfanget av det, så betyr det også at vi kan pushe de som eier slike bygg til å i større grad stille i stand boligene, og gjøre så de kan fylles med liv, sier Gamal.

I tillegg ser han for seg å innføre boplikt. I Norge er det mest vanlig i hyttekommuner. Debatten har vært oppe tidligere, men Gamal er klar for omkamp.

 København har innført boplikt. Foto: Paul Kleiven / NTB

I fjor ba bystyret i Oslo byrådet om å utrede boplikt. Før sommeren ble forslaget avvist.

Gamal mener byrådet her aktivt styrer vekk fra potensielt viktig informasjon.

– Det er ferdige hus og boliger som kan flyttes inn i. Det kan gjøres med et pennestrøk, sier Gamal, og peker på København. Der er det boplikt, og Gamal mener danskene viser vei.

– I det minste gjør en kartlegging. Vurder, utred hva det er som er det positive og negative siden med boplikt, og kartlegg hvor mange boliger i Oslo som står tomme, sier han.

Ikke redd for å tråkke rikinger på tærne

De finnes flere grunner til at boliger står tomme. Noen bygg er ubeboelige, som bygården på Tøyen.

Andre står mye tomme fordi eierne velger å kun bruke de sporadisk. Noen har hytte i byen, og andre har kjøpt en leilighet for å kunne besøke barnebarn.

– Er du bekymret for motstand fra rikinger som eier flere boliger?

– Nei. Vi trenger flere boliger i Oslo. Og samtidig så er det flere boliger som står tomme. Vi kan ikke være kjent av en sånn situasjon, sier han.

Om man eier i Oslo, skal man bo der eller leie ut, mener Gamal. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Han sier han har forståelse for at noen ønsker seg en hytte i byen, eller en leilighet i nærheten av barnebarn, men at situasjonen er kritisk og at han mener politikere må prioritere annerledes.

– Og da beklager jeg. Jeg skjønner at det er digg å ha den hytta i byen, eller å være nærmere barnebarnene sine. Jeg forstår det veldig godt. Men i den situasjonen som Oslo er i nå kan vi ikke ta oss råd til den luksusen.

Fører til angiveri

Byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) synes forslaget et håpløst.

– Forslaget fra SV er like dårlig i dag som da de foreslo dette i juni i år. Dersom vi skulle innført boplikt, vil det føre til mer byråkrati, angiveri og overvåkning. Det er ikke et samfunn vi ønsker oss, sier han.

Stove Lorentzen mener Plan- og bygningsetaten skal bruke kapasiteten sin på å finne måter å skaffe nye boliger på, ikke på utredning av boplikt.

James Stove Lorentzen (H), byråd for byutvikling. Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå viser han til et prosjekt byrådet nylig anbefalte på Linderud i Oslo, der de håper å få bygget rundt tusen nye boenheter.

– Dersom SV ønsker flere boliger håper jeg de stemmer for prosjektet byrådet innstilte på i går, som er på nesten tusen nye boliger i Østre Aker vei 90. Dette vil gi flere boliger som førstegangsetablerere har råd til, sier han.

Read Entire Article