40 prosent av mottagerne av «Bidens grønne skattepakke» har blitt satt på pause eller blitt stanset. Norsk selskap sier de enda venter på klarhet om hvordan pakken fungerer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Joe Bidens storstilte plan for å gjenopplive amerikansk industri møter på problemer. Fire av ti prosent av de største produksjonsinvesteringene som ble annonsert i kjølvannet av Bidens lovpakker, er blitt forsinket eller satt på vent.
Det viser en gjennomgang gjort av Financial Times.
Bidens «Inflation Reduction Act» (IRA) og Chips and Science Act, lovet over 400 milliarder dollar i støtte til amerikanske selskaper. Målet var å styrke amerikansk produksjon innen blant annet fornybar energi og halvledere.
Skattepakken gjorde også investeringer i USA attraktivt for flere norske selskaper. Man var også redd for «investeringslekkasjer» til USA som følge av skattepakken.
Ifølge Financial Times har prosjekter verdt totalt 84 milliarder dollar blitt forsinket eller satt på vent. Avisen har snakket med over hundre selskaper og myndigheter for å kartlegge statusen til prosjektene.
Les også
Grønne satsinger i Norge stopper opp
Vil reversere
Avisen skriver videre at flere bedrifter peker på den økonomiske situasjonen som årsak til at man har stanset prosjekter.
Ted Henry, som er bysjef i selskapet Bel Aire i Kansas sier selskapet planlegger å bygge en databrikkefabrikk 1,8 milliarder dollar som skal skape 400 arbeidsplasser. Prosjektet er lagt på is på grunn av usikkerhet rundt finansiering.
– Du holder pusten og ser hva som skjer, sier han.
Et annet usikkerhetsmoment er det amerikanske valget.
Dersom Trump blir valgt, kan det spøke for de grønne skattepakkene. På valgkampmøter har den tidligere presidenten snakket om å reversere IRA hvis han blir valgt i november.
Venter på klarhet
Det er ikke bare usikkerhet om fremtiden som er grunnen til at prosjekter stanses eller pauses. Til tross for at skattepakken ble introdusert for flere år siden, er det fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan den fungerer.
Det norske selskapet hydrogenselskapet Nel sier til E24 at de ikke mottar direkte støtte gjennom NRA, men at kundene deres gjør det. Nel driver med teknologi for produksjon av hydrogen.
– En viktig grunn til at prosjektene deres står stille er at de fremdeles venter på klarhet når det gjelder kriteriene for å motta støtte, sier kommunikasjonssjef i Nel, Lars Nermoen til E24.
Det norske batteriselskapet Freyr har tidligere sagt at de minimert investeringene av fabrikken i Norge, siden Norge og Europa foreløpig ikke har kommet med et «konkurransedyktig tilsvar» til amerikanernes milliardskattepakke. Regjeringen har kommet med noe de kaller grønt industriløft hvor regjeringen har lovet bort 60 milliarder kroner i statlige lån, garantier og egenkapital frem mot 2025.
– Vi har ikke prosjekter vi har fått støtte til som er stanset, sier kommunikasjonsdirektør i Freyr, Hilde Rønningen.
– I utviklingsfasen
Yara-sjef Svein Tore Holsether har vært ute i både nasjonal og internasjonal presse og advart om hva IRA gjør med industrien.
– Systemet i USA er forutsigbart. Det er strenge kriterier, men når du disse, så kan du skrive store summer av på skatten, slik at beslutningene kan skje raskt, har Holsether tidligere sagt til E24.
Yara har også regnet ut at de kan få 220 millioner dollar i årlige skattefradrag dersom de gjorde identisk produksjon i USA, om man ser på storsatsingen om å elektrifisere ammoniakkfabrikken på Herøya i Porsgrunn. Et prosjekt som for øvrig er lagt på is.
Likevel mottar ikke selskapet noe støtte gjennom IRA i dag, sier kommunikasjonsdirektør i Yara, Kristin Nordal.
– Prosjektene er i utviklingsfasen og investeringsbeslutning er ikke tatt, skriver hun.