Ber deltakere droppe sexkjøp på oljekonferanse

1 month ago 36


Sexarbeidernes interesseorganisasjon skjønner ikke problemet. – Jeg antar at det ikke er et «red light»-område i messehallen?

Offshore Northern Seas arrangeres annethvert år i Stavanger. Her fra messeområdet i 2018. Foto: Carina Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Over 60.000 personer fra hele verden kommer til Stavanger for å delta på oljekonferansen Offshore Northern Seas (ONS), som starter mandag.

Arrangøren har på ett punkt sett seg nødt til å minne gjestene på hva som er gjeldende norsk lov. På nettsidene, under fanen «planlegg ditt besøk», i avsnittet «menneskeverd», står det:

«Kjøp av sex er en form for seksuell vold fordi den utnytter folks sårbarhet. Det er derfor en kriminell handling gjennom norsk lov, og gir bøter og/eller fengsel» heter det i avsnittet.

«Vi ber alle våre gjester om å avstå fra kjøp av sex», står det videre.

– Det har tidligere vært en utfordring på sånne type konferanser, sier kommunikasjonsdirektør Inger Johanne Stenberg i ONS.

Oppfordringen har blitt gitt på nettsiden siden 2014. Den kom på plass etter dialog med kvinnegruppen Ottar, som var bekymret for sexkjøp i utstrakt grad, opplyser Stenberg.

– Synlig i bybildet

Salg av sex i forbindelse med ONS har vært tematikk tidligere. I 2010 ble blant annet ni personer tatt for sexkjøp under oljemessen. Samme år ble det også meldt om at antallet annonser for sexsalg på den største annonsesiden doblet seg under ONS.

På spørsmål om dette er et gjentakende problem, sier Stenberg at hun er usikker på status nå.

Inger Johanne Stenberg

Kommunikasjonsdirektør i ONS

– Det har vært perioder hvor dette har vært synlig i bybildet, for en ti års tid siden. Derfor er vi tydelige. Det kommer folk fra hele verden med ulike forutsetninger og fra ulike kulturer.

– Gjelder dette alle store konferanser, eller er oljebransjen i særklasse på sexkjøp?

– Det vet jeg ikke. I Norge er det ikke så mange konferanser av denne størrelsen. Men jeg tror ikke oljebransjen er spesielt utsatt.

Politiet avviser sexkjøps-boom

Politiet sier at de følger med på prostitusjonsvirksomheten i distriktet, men at de ikke ser noen økning av antall sexarbeidere i Stavanger under oljemessen.

– Likevel kan vi ikke utelukke en økning i salg av seksuelle tjenester som følge av økt antall potensielle kunder i byen, skriver Mari Vassbø Røssland, fagleder menneskehandel ved organisert kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt, i en e-post til E24.

Illustrasjonsbilde fra politiet i Stavanger. Foto: Jon Ingemundsen/Stavanger Aftenblad

Røssland sier politiet ikke har informasjon som tilsier at kjøp og salg av sex er et større problem under ONS enn under andre store arrangementer i byen.

– Arrangementer som dette tiltrekker seg mange deltagere til byen, som kan bety flere potensielle sexkjøpskunder, skriver faglederen.

I politiets straffesaksregister er det ikke registrert et eneste forelegg for brudd på sexkjøpsloven under ONS i 2018 eller 2022, får E24 opplyst.

Oljemessen arrangeres hvert andre år. I 2020 foregikk konferansen digitalt.

Les også

Klimaaktivister mobiliserer – oljekonferanse skjerper sikkerheten

Skjønner ikke utfordringen

Kriminolog og daglig leder Astrid Renland i Pion, en interesseorganisasjon for sexarbeidere, kjenner ikke til oljemessa, men sier det ikke er uvanlig at sexarbeidere i likhet med andre næringsdrivende ser muligheten for å jobbe.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skulle være en utfordring for arrangørene, jeg antar at det ikke er et «red lightred lightred light district er et bordellkvarter i Amsterdam i Nederland og uttrykket brukes om bydeler som forbindes med prostitusjon»-område i messehallen?

Astrid Renland leder Pion, en interesseorganisasjon for sexarbeidere. Foto: Rolf Flatmo

Renland mener at den norske sexkjøpsloven ikke er basert på «menneskeverd».

– Målet var å bekjempe organisert kriminalitet og vise at Norge ikke er frihavn for kriminelle, samt eliminere prostitusjon fordi lovgiverne ikke likte det. Vi definerer ikke sexarbeid som seksuell vold.

Kristine Moskvil Thorsen har overordnet ansvar for Nadheim i Stavanger, som er Kirkens Bymisjons tilbud til personer som selger seksuelle tjenester. Hun sier at organisasjonen ikke opplever økt trykk av sexarbeidere under oljemessen.

Hun understreker at Nadheims tilbud er året rundt, og at trykket gjerne varierer på grunn av hendelser knyttet til sexarbeidernes opprinnelsesland og private årsaker.

Hun mener det er bra at arrangørene av ONS fraråder sexkjøp.

– Det er positivt at oljemessa tør å problematisere tematikken. De fokuserer på den som utfører lovbrudd, gjør det eksplisitt og minner om at dette er ulovlig.

Les på E24+

Urovekkende utvikling blant unge

Read Entire Article