Bank vurderer utflagging: – Kan ikke sitte og se på at forskjellene er så store

2 hours ago 3


Utflyttingen av norske nisjebanker er allerede i gang. Instabank-sjef Robert Berg mener flere aktører nå vurderer alternativene.

Administrerende direktør Robert Berg i Instabank mener norske nisjebanker enten må flytte ut eller bli kjøpt opp. Foto: Instabank

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Den varslede utflaggingen av norske fond har sin parallell i utflyttingen av norske nisjebanker nisjebanker Små spesialiserte banker som ofte fokuserer på bestemte typer lån eller tjenester. til Sverige.

Instabank-sjef Robert Berg peker på at særnorske kapitalkravkapitalkrav Regler som bestemmer hvor mye penger en bank må ha tilgjengelig i forhold til hvor mye den låner ut, for å sikre at banken er stabil. tvinger bankene til å vurdere utflytting.

– Vi som bank kan ikke sitte og se på over tid at forskjellene er så store som nå uten å ta hensyn til det i våre fremtidsplaner. Vi har et ansvar overfor bankens soliditet og lønnsomhet, og for at aksjonærene får en tilstrekkelig god avkastning på sine sparemidler, sier Berg til E24.

Utflyttingen av norske nisjebanker har tidligere vært omtalt av både Bankshift og DN.

Les på E24+

Resultatsesongen: Dette venter forvaltere

Strengere

Til tross for at Norge er knyttet mot det europeiske fellesmarkedet gjennom EØS-avtalen, praktiseres reglene som skal gi fri flyt av kapital over landegrensene ulikt.

Det gjelder også bankenes kapitalkrav, der norske myndigheter via Finanstilsynet setter krav til hvor stor prosentandel kapital som må stilles bak hver utlånte krone.

Et forhøyet kapitalkrav – Pilar 2 – kan gis bankene basert på en individuell vurdering av risiko i tillegg til standardkravene. I Instabanks tilfelle, er kravet 4,8 prosent i ren kjernekapitalren kjernekapitalBestår av innskutt og opptjent egenkapital. , og i tillegg til en høy forventet kapitalkravsmargin på 2 prosent.

Andre nisjebanker innrettet mot forbrukslån, leasing, factoring og små- og mellomstore bedrifter, har lignende krav.

I EU, og i Sverige, er kapitalkravet for denne kategorien banker betydelig mindre.

Les også

Kommentar: Fondsflukten

Avkastning og pris

Berg mener at avkastningen på selskapets egenkapital ville ha vært rundt seks prosentpoeng høyere dersom Instabank hadde vært basert i Sverige eller Finland.

Det ville også gjort banken mer attraktiv for investorene, ifølge ham.

– Eiere og aksjonærer er ikke noe annerledes enn andre folk. De velger den banken som gir høyest avkastning, om det er bankkonto eller avkastning på egenkapitalen, sier Berg.

Instabanks mer enn 130.000 kunder, der boliglån og finansieringsprodukter for små og mellomstore bedrifter står for mer enn 70 prosent av bankens utlånsvirksomhet i Norge, får også merke rammebetingelsene.

Dette kommer ikke frem i diskusjonene, mener Berg.

– Våre produkter blir dyrere både for privatkunder og bedriftskunder fordi vi må betale en høyere kapitalkostnad, sier bankdirektøren.

Flytter

Tidligere i år fikk også Lea bank, en sammenslåing av tidligere Easybank, Monobank og Brabank, svensk bankkonsesjon, og selskapet venter å flytte børsnoteringen fra Oslo til Stockholm på nyåret.

Administrerende direktør Oddbjørn Berentsen begrunner flyttingen med at utenlandske utlån er på 65 prosent og utgjør en stadig større andel, samt at Sverige er et dobbelt så stort marked som Norge.

Han er også tydelig på viktigheten av like spilleregler.

Administrerende direktør Oddbjørn Berentsen, Lea bank. Foto: Lea bank

– Vi er opptatt av at vi har et stabilt og forutsigbart regelverk, og at vi er underlagt samme regelverk som våre hovedkonkurrenter, sier Berentsen i Lea bank til E24.

Han peker også på at Sverige har et annet type nisjebank- og fintechfintechFinansteknologi, samlebetegnelse for innovative digitale finans- og bankløsninger. -miljø enn Norge.

– Vi tror Sverige blir et viktig marked for oss fremover, og har større investorinteresse for digitale nisjebanker, sier Berentsen.

Les på E24+

Fra null til millioner: Slik lyktes Trond (56) på børsen

– De er på vei

Berg i Instabank tror flere nå teller på knappene.

– Lea bank er på vei ut og har kommunisert det. Så vidt jeg vet, så er det også andre aktører som sier at de vurderer det. Når de bruker sånne uttrykk så skjønner man at de er på vei, sier Berg, og fortsetter;

– Vi vurderer også våre alternativer for videre utvikling av Instabank.

– Men, er det riktig at dere kan øke egenkapitalavkastningen med seks prosentpoeng bare ved å flytte ut?

– I teorien kan vi gjøre det. Det er helt absurd. Man kunne kanskje ha forstått det om dette hadde vært en type virksomhet som var skadelig for samfunnet og myndighetene. Men virksomheten er til det gode for samfunnet og dessuten blir den ikke borte, den skjer bare fra et annet land i stedet, sier Berg.

Han mener norske myndigheter oppnår ingenting annet enn at Finanstilsynet får færre selskaper å føre tilsyn med.

– Alt annet er negativt for det norske samfunnet; inntekter, arbeidsplasser og tilgang på kapital for norske små og mellomstore bedrifter, sier Instabank-sjefen.

Flere oppkjøp

At man kan få høyere avkastning ved å bli svensk har også bidratt til en konsolidering av bransjen.

I 2021 sikret svenske Nordax Bank (nå Noba) full kontroll over den største nisjeaktøren, Bank Norwegian.

Tilsvarende skjedde med Ya Bank i 2018, nå del av svenske Resurs Bank, og Bank2 i fjor, nå del av svenske Bluestep.

Må ut

Instabank-sjefen mener ingenting har blitt gjort for å utjevne forskjellene som har drevet utviklingen.

– I stedet for at de blir mindre, som politikerne har signalisert, så har tilsynet strammet inn. Så nå må man enten flytte til utlandet eller så må man bli solgt til utlandet, sier Berg, og fortsetter;

– Det er vanskelig å se for seg en fremtid i Norge for en liten nisjebank som Instabank, og det er veldig trist og et tap for både næringslivet og samfunnet her.

Les også

Flytter fondene ut av landet: – Vil komme kundene til gode

Les også

Folketrygd-sjefen om fond-utflagging: – En bekymring

Les også

Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

Les også

Trio tildeles Nobels minnepris i økonomi

Read Entire Article