Arbeidsledigheten falt til 2 prosent i august

1 month ago 13


Nav regner likevel med at ledigheten vil øke fremover.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Det var 60.900 helt ledige i Norge ved utgangen av august, viser ferske tall fra Nav. Det tilsvarer 2,0 prosent av arbeidsstyrken.

Samlet var 73.900 personer, eller 2,5 prosent, helt arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak. Inkludert de delvis ledige var det 93.700 registrerte arbeidssøker hos Nav ved utgangen av denne måneden.

– Arbeidsledigheten gikk litt ned i august, men det må sees i sammenheng med at den økte relativt mye i juli. Vi regner med at ledigheten vil fortsette å øke framover. Det skyldes at flere ukrainere registrerer seg hos NAV for å få bistand til å komme i jobb, og at ledigheten fortsatt øker innen blant annet bygg og anlegg, sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Les på E24+

Hvilke aksjer skal man eie når rentekuttet kommer?

Arbeidsledigheten i Norge har holdt seg på lav i lang tid, selv om den har krøpet litt oppover i det siste.

Forrige måned, i juli, lå ledigheten på 2,1 prosent, etter å ha vært på 1,9 prosent i to måneder før det.

Norges Bank ventet at arbeidsledigheten skulle holde seg på 2 prosent gjennom sommermånedene, før en økning til 2,1 prosent i september, ifølge forrige pengepolitiske rapport i juni.

– Trender svakt oppover

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, skrev i deres morgenrapport før dagens tall at det nå er «tydeligere at ledigheten trender svakt oppover». Han understreket samtidig at de ikke er veldig skremt av at ledigheten økte litt mer enn ventet i juli.

– Det er forventet at ledigheten vil fortsette å ta seg gradvis opp en periode fremover, før veksten i norsk økonomi – og dermed sysselsettingen – igjen styrkes tilstrekkelig til at ledighetsøkningen flater ut, skriver Hov.

Både Handelsbanken og DNB Markets ventet at den sesongjusterte ledigheten skulle holde seg på 2,1 prosent i august.

Mange ukrainske ledige

Nav har tidligere påpekt at det er mange ukrainske arbeidssøkere. I juli utgjorde de den største gruppen med innvandrerbakgrunn av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak.

Magne Østnor i DNB Markets omtaler økningen i den generelle ledigheten fra bunnen som «beskjeden», og påpeker at Nav mener mye av ledighetsøkningen skyldes at mange ukrainere nå melder seg som arbeidssøkere.

– Dermed er ikke ledighetsraten nødvendigvis et like godt mål på presset i arbeidsmarkedet som tidligere, og vi legger ikke til grunn de samme impulsene fra en videre økning i ledigheten på lønnsveksten fremover, skrev Østnor i DNB Markets morgenrapport før dagens tall.

Read Entire Article