Ap-topp: – Må ta de jævla bandittene

2 weeks ago 8


For å bekjempe arbeidslivskriminalitet lanserer Arbeiderpartiet en rekke tiltak i utkastet til partiprogram.

Byggebransjen trekkes ofte frem som en plass det forekommer mye arbeidslivskriminalitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Blant annet ønsker partiet å styrke samarbeidet mellom etater, øke Arbeidstilsynets tilsynsaktivitet og utrede muligheten for å gi fagbevegelsen økt myndighet.

Partiet vil gi de «viktigste etatene på arbeidslivskriminalitetsområdet» muligheten til å beslaglegge utbytte til de «kriminelle».

– Vi vet at det organiserte arbeidslivet er det beste. Vi må også ta de jævla bandittene som driver med organisert arbeidskriminalitet, sier arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran

Les også

Se skrekkbildene: – Sparer arbeidsgiverne for penger

– Avskrekking

Dette er de nye punktene som foreslås til partiprogrammet:

  • Styrke samarbeidet og informasjonsdelingen mellom de viktigste etatene på arbeidslivskriminalitetsområdet og gi dem utvidet myndighet, blant annet til inndragning, å beslaglegge utbytte og sikre et mer effektivt vern mot seriekonkurser.
  • Øke Arbeidstilsynets tilsynsaktivitet
  • Utrede muligheter for å gi fagbevegelsen økt myndighet og flere verktøy for å bekjempe arbeidskriminalitet

Fellesforbundet jubler over de nye forslagene. Lederen Jørn Eggum er spesielt begeistret for muligheten til å «inndra utbytte»

– Det vil være en avskrekking for de som fusker. I dag kan man kun få et forelegg. Det svir ikke stort om man har fusket veldig mye, sier han.

– Det som er det beste med disse punktene er at det organiserte arbeidslivet er førstelinjeforsvaret mot et useriøst arbeidsliv, sier Eggum.

Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet og Jørn Eggum fra Fellesforbundet er samstemte. Foto: Steinar Ottesen/Arbeiderpartiet

– Mer ut på arbeidsplasser

Skjæran i Arbeiderpartiet sier at partiet prioriterer dette fordi arbeidslivskriminalitet er et problem som ikke blir borte.

– Vi må forsterke innsatsen mot det. Vi vet at det organiserte arbeidslivet er det beste bolverket mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier han.

E24 har tidligere skrevet om at Høyre ønsker å henge ut verstingene når det kommer til arbeidslivskriminalitet. Høyre har også etterlyst tiltak som gjør det letter for Arbeidstilsynet å slå ned på ulovligheter.

Skjæran mener de nye punktene til partiprogrammet skal redusere byråkratiet for Arbeidstilsynet.

– Vi må forsterke Arbeidstilsynet sin rolle. De må mer ut på arbeidsplasser, vi må gi de nye verktøy og vi må skjerpe straffen, sier Skjæran.

Disse forslagene til Arbeiderpartiets partiprogram skal ut på høring innad i partiet i slutten av måneden.

Et endelig utkast skal leveres til sentralstyret i starten av neste år.

Programmet, som AP til slutt skal gå til valg på, skal vedtas på landsmøtet i mai neste år.

Read Entire Article