Analysesjef i Sydbank, Jacob Pedersen, sier streiken blant de kabinansatte i SAS ville drept selskapet for to år siden.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Du kunne sikkert ikke høre meg falle av stolen helt til Norge, men jeg hadde ikke hørt om dette før dere tok kontakt.
Det sier analysesjef i danske Sydbank, Jacob Pedersen, da E24 tar kontakt om streiken i SAS. Fredag morgen gikk 120 kabinansatte i flyselskapet ut i streik.
Pedersen, som har dekket luftfarten i en årrekke, synes utviklingen er utrolig.
– Selskapet har kjempet i to år for å komme ut av «chapter 11chapter 11Konkursbeskyttelse. Innebærer at ingen kreditor kan kreve sine penger tilbake eller begjære SAS konkurs så lenge selskapet er under beskyttelse. I USA kalles det for «Chapter 11».», og nå befinner de seg i denne situasjonen. Det er virkelig dårlig timing, og ikke det selskapet trenger.
– Selskapet er på vei inn i Skyteam-alliansen, og dette sender dårlige signaler til alle parter – til kundene, de nye eierne og de nye alliansepartnerne. Jeg synes så synd på selskapet.
Ville drept selskapet
– Du er i ferd med å bli et nytt selskap, og dette er måten det starter på. For to år siden ville dette drept selskapet, sier Pedersen.
– Dette er et selskap som trolig planla å gå ut av chapter 11 med mål om vekst. Jeg må si at dersom du er en norsk ansatt – og ønsket å være en del av den veksten – jeg tror du akkurat har skutt deg selv i foten.
Pedersen forklarer at han tror at når SAS skal vokse fremover, vil de trolig velge å satse på ansatte som ikke streiker.
– Jeg tror at for veksten videre vil de norske ansatte bli en mindre del.
Streik fra fredag morgen
Det er uenighet om både arbeidsvilkår og lønn, sier Martinus Røkkum, leder for SAS Norge Kabinforening i Parat.
– SAS har ikke vært villige til å imøtekomme oss på noen av våre krav. Vi hadde derfor ikke noe annet valg en å gå til streik, sier han.
NHO mener derimot at SAS har strukket seg langt for å komme de kabinansatte i møte både når det gjelder lønn og arbeidstid.
– Vi beklager de ulemper og den usikkerhet de reisende nå kan bli utsatt for, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart.
– Det er spesielt uheldig med en konflikt i en situasjon der selskapet er under konkursbeskyttelse og restrukturering og fortsatt taper penger. Denne konflikten bidrar til å gjøre en allerede vanskelig situasjon enda vanskeligere, sier Lahnstein.
E24 har ikke lykkes å få kontakt med SAS fredag morgen.