Aker BP har satt Tyrving i produksjon

1 month ago 7


Aker BP har startet produksjonen på Tyrving-feltet. Samtidig pågår det en rettsprosess om gyldigheten av tillatelsene til dette og to andre felt.

Tyrving-feltet i Nordsjøen er nå startet opp, selv om Greenpeace og Natur og Ungdom har bestridt feltets tillatelse i retten. Denne uken begynner ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Aker BP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Aker BP har startet produksjonen fra Tyrving-feltet i Alvheim-området i Nordsjøen, ifølge en melding.

Tidligere i år sa Oslo Tingrett at statens tillatelser til å bygge ut feltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil var ugyldige. Retten la også ned forbud mot å gi andre tillatelser til feltene som krever en gyldig utbyggingsplan (PUD).

Bakgrunnen for dommen var at Høyesterett i 2020 bestemte at regjeringen må undersøke hvilke konsekvenser utslippene fra olje og gass vil få for klimaet før de gir tillatelse til å utvinne nye oljefunn.

Dette hadde ikke regjeringen gjort, ifølge tingretten.

Les også

Tar krisegrep etter oljedom

Nå begynner ankesaken

Denne uken begynner ankesaken i Borgarting Lagmannsrett.

Forbudet mot å gi nye tillatelser til de tre feltene ble opphevet av lagmannsretten tidligere i år, i påvente av full behandling av saken i retten nå i høst.

Lagmannsretten kritiserte tingretten for å ikke ha vurdert følgene av forbudet godt nok. Det handler om 140 milliarder kroner i investeringer, og den midlertidige forføyningen kunne ha gitt tap på flere titalls milliarder kroner, påpekte lagmannsretten.

Les også

Aker BP advarte om «konsekvenser» - dagen etter snudde Miljødirektoratet

Vil øke produksjonen

«Tyrving-utbyggingen utnytter den planlagte forlengede levetiden til Alvheim -feltet og vil øke produksjonen samtidig som både enhetskostnader og CO₂-utslipp per fat reduseres», skriver Aker BP i meldingen.

Ifølge selskapet består utbyggingen av tre brønner og to nye undervannsinstallasjoner (manifolder). DE er knyttet til eksisterende infrastruktur på Øst Kameleon og videre til den flytende produksjonsenheten (FPSO) Alvheim.

Tyrving-feltet skal inneholde om lag 25 millioner fat oljeekvivalenter.

Det er Aker BP som er operatør for Tyrving. Partnerne er statlige Petoro AS og PGNiG Upstream Norway AS.

Produksjonen på feltet Breidablikk ble startet opp i fjor høst, mens feltet Yggdrasil til hele 115 milliarder kroner skal starte opp i 2027.

Les også

Aker BP: Frykter brems i leverandørindustrien

Read Entire Article