Aker BP: Frykter brems i leverandørindustrien

1 month ago 22


Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik håper på grep fra myndighetene for å unngå en ny nedtur i leverandørindustrien. – Dette er jo en varslet krise, sier han.

Aker BPs konsernsjef Karl Johnny Hersvik Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Aker BP-sjefen sparker i gang oljemessen ONS (Offshore Northern Seas) i Stavanger med en pressekonferanse om utsiktene for norsk sokkel.

Selskapet gjennomfører for tiden en prosjektbonanza på sokkelen, og har tidligere varslet investeringer på til sammen rundt 200 milliarder kroner frem mot 2028.

Blant annet skal Aker BP og partnerne investere 115 milliarder kroner i Yggdrasil-feltet, og over 50 milliarder i Fenris og Valhall PWP.

Det kom en stor mengde prosjekter etter Stortingets krisepakke til næringen etter coronakrisen i 2020. Men snart vil det dabbe av med nye prosjekter, mener konsernsjefen.

– Jeg frykter en brems i norsk leverandørindustri, sier Hersvik.

– Vært gjennom det før

Aker BP-sjefen frykter at det vil bli krevende for leverandørindustrien hvis de ikke har flere store prosjekter å jobbe med fra olje- og gassbransjen.

– Hvis det da ikke er aktivitet nok, så vet vi hva som må skje. Hvis du ikke har omsetning, må kostnadene ned. Og for å ta ned kostnadene må du redusere innsatsfaktorene. Vi har vært gjennom det før, sier han.

– Denne gangen så har vi litt handlingsrom. Dette er jo en varslet krise. Det er ikke slik at oljeprisen plutselig har falt, sier han.

Han mener det er bedre å ta grep nå for å motvirke en nedtur i leverandørindustrien enn å vente.

Det er bare det at når vi kikker inn i krystallkulen så ser vi at det er problemer som må løses. Da er det bedre å løse de nå enn når vi står med begge føttene ute i det, sier Hersvik.

– Mer av alt

På spørsmål fra E24 om hva slags tiltak han ønsker i olje- og gassnæringen, svarer han:

– Det som er min rolle oppi dette er å være tydelig på hva jeg ser. Og så er det ikke nødvendigvis min rolle i denne debatten å komme med forslag til løsning, sier Hersvik.

– Men hvis jeg skulle si noe så ville jeg sagt mer av alt. Det må letes mer, det må finnes mer, det må bygges ut mer, og vi bør ha en storstilt satsing på fornybar i Norge for å bygge et hjemmemarked, sier han.

Han mener at også hans egen bransje må bidra.

– Og så må vi i olje- og gassbransjen ta ganske godt tak i egne prosesser for å få ned utbyggingskostnadene så vi kan bygge ut mindre funn med raskere takt

Hersvik legger til at han ikke snakker om skatt og regulering.

Tidligere nedturer

Oljebransjen har vært gjennom krevende perioder før.

Den måtte gjennom smertefulle kostnadskutt og mistet om lag 50.000 jobber etter et dramatisk fall i oljeprisen mellom 2014 til 2016.

I 2020 falt prisene igjen, i kjølvannet av coronakrisen. Da vedtok Stortinget en krisepakke med gunstige skattelettelser, for å sikre at prosjektene på sokkelen ikke bremset opp tross motvinden i markedene.

Hersvik frykter nye utfordringer på sokkelen hvis ikke myndighetene bidrar mer.

– Når leverandørindustrien ser inn i spåkulen, så står de med tomme ordrebøker, sier Hersvik.

Ordretørken gjelder særlig fra slutten av 2025 og begynnelsen av 2026, når prosjektboomen fra de siste årene begynner å ebbe ut, mener han.

– Vi må lete mer, finne mer og bygge ut, men vi må også oppskalere fornybar, sier Hersvik.

Les også

Olje og gass: Full fart kan gi «ekstra oljefond»

Kan dra inn mye penger

Hersvik peker på at Europa vil være avhengig av import av olje og gass også innenfor en verden som lykkes med 1,5-gradersmålet.

Aker BP-sjefen viser også til de ferske mulighetsbildene fra Sokkeldirektoratet om hvor stor forskjell det er på et scenario med høy produksjon og høye priser og et scenario med lave priser og lav produksjon.

– Det er gode 15.000 milliarder norske kroner. Eller litt mindre enn et norsk oljefond i dag, sier Hersvik.

Dette bildet av Aker BPs konsernsjef Karl Johnny Hersvik er fra forrige utgave av oljemessen ONS i Stavanger i 2022. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

– Vi har gjort vårt

Aker BP jobber nå under mottoet «rebels in action», som skal symbolisere at selskapet er i sving med sine mange prosjekter.

– For det første er Aker BP med på å sette landet i arbeid, sier Hersvik.

Da Stortinget jobbet med krisepakken, lovet selskapet å stille med prosjekter og arbeidsplasser på norsk sokkel.

– Vi har gjort vårt, sier han nå.

Han mener at det var tomme ordrebøker før krisepakken.

– Norsk leverandørindustri sto på kanten av stupet, de, sier han.

Men Aker BP-sjefen mener at selskapet har levert, gjennom de mange produktene og tjenestene som skal inn i selskapets prosjekter.

– Vi har investert drøye 200 milliarder kroner. Det skapes i størrelsesorden 150.000 årsverk, sier Hersvik.

Read Entire Article