Advarer Norges Bank mot å fokusere for mye på kronen

4 months ago 30


Sentralbanksjefen viet tid til å prate om kronekursen da hun nylig la frem en rentebeslutning. Svensk ekspert med bakgrunn fra Riksbanken er fremme med pekefingeren.

Ida Wolden Bache, sentralbanksjef. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Norges Bank var særlig opptatt av den svake kronekursen ved forrige rentemøte.

På pressekonferansen om rentebeslutningen i Arendal diskuterte sentralbanksjef Ida Wolden Bache hvilken virkning den svake kronen kan ha på prisveksten.

Bache forklarte hvorfor Norges Bank ikke griper inn i valutamarkedet for å styrke kronen.

Og hun trakk frem fordeler med flytende valutakurs, ordningen vi har i Norge.

Norges Banks fokus på kronekursen kommer samtidig som folk merker at ferieturen og en rekke varer har blitt dyrere, og eksperter sliter med å forklare hvorfor.

Den svenske seniorøkonomen Robert Bergqvist i SEB har jobbet ti år i Riksbanken og har mye erfaring med sentralbanker og valutakurser. Han minner om at sentralbanken i Norge, som i Sverige, har et inflasjonsmålinflasjonsmålMålet for pengepolitikken er at den årlige veksten i konsumprisene er nær 2 prosent over tid., og ikke et valutakursmål.

– Valutakursen er veldig svak i Norge. Jeg forstår hvorfor sentralbanken også vil fokusere på valutakursen, men det er en balansegang, og man bør ikke ha for mye fokus på valuta, for det er ikke mandatetmandatetOpprettholde en stabil pengeverdi og fremme stabilitet i det finansielle systemet og et effektivt og sikkert betalingssystem. Bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting. Kilde: Norges Bank, sier Bergqvist til E24.

Les på E24+

Analytiker venter kraftig børsknekk for rederi

Dagens Industri har tidligere omtalt saken.

– Skal ikke gi råd

Bergqvist vedgår at den svake kronekursen gjør at utenlandske varer blir dyrere i Norge og på den måten kan påvirke hvorvidt man når inflasjonsmålet. Samtidig mener han at det er veldig vanskelig for en sentralbank å forsøke å påvirke valutakursen.

– Risikoen for en sentralbank med for mye fokus på valuta er at man får en utydelig kommunikasjon av pengepolitikken.

– Mener du Bache fokuserer for mye på kronekursen?

– Det er vanskelig å si, men det er viktig å ikke gå for langt.

Robert Bergqvist

Seniorøkonom

Bergqvist viser til at Riksbanken i Sverige tidligere har snakket om å gripe inn i valutamarkedet for å påvirke kursen.

– Det var en merkelig beslutning. De ga seg selv et mandat om å kunne intervenere i valutamarkedet. Det mener jeg er feil.

Nå har imidlertid den svenske sentralbanken trukket seg mer i riktig retning, mener Bergqvist.

– Jeg tolker det slik at Riksbanken har tatt noen steg tilbake. De understreker at de ikke har et mål for kursen og at det er vanskelig å spå hvor den skal ta veien.

Norges Bank tok et slikt grep under pandemien. Bache sa under rentemøtet torsdag at erfaringen fra den gang viser at effekten var begrenset. Hun understreket at Norges Bank da intervenerte fordi markedet «stoppet helt opp».

På pressekonferansen i forrige uke fikk Bache flere spørsmål om kronekursen.

– Er det ikke riktig av Bache å svare på spørsmål om kronekursen når det er en debatt om den svake kronen?

– Det synes jeg absolutt. Kronen er en viktig komponent for å bedømme hvordan inflasjonstrykket kan utvikle seg fremover. Jeg skal ikke gi råd til Norges Bank, men tenk på at det er en kommunikativ balansegang.

– Klinkende klart

– Riksbanken har ideologisk sett vært såkalte «inflation nutters», sier Olav Chen i Storebrand.

Chen mener at den svenske sentralbanken tradisjonelt har konsentrert seg om inflasjonsmålet på bekostning av vektlegging av andre økonomiske forhold som blant annet sysselsetting og finansiell stabilitet.

Olav Chen

Senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter

Han er enig i at Norges Bank må balansere hvor stort fokuset bør være på kronen opp mot inflasjonen, men:

– Balansegangen er tøffere i Norge enn i Sverige, blant annet grunnet utviklingen i kronekursen, lønnsveksten og rentenivået, forgjeldede norske husholdninger og effektene av frontfagsmodellen.

Norges Bank vil ikke kommentere saken og viser til pressekonferansen.

Dollaren koster 10,65 kroner, mens euroen ligger på 11,76 kroner mandag ettermiddag.

Read Entire Article