Ringnes overlater varedistribusjon til Asko, Coop og Rema 1000. – Tilliten til ledelsen er langt under null, sier tillitsvalgt.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Ringnes har i flere runder utsatt avgjørelsen om å inngå en avtale med dagligvarekjedene om å ta over distribusjon av øl og brus til norske butikker og utesteder.
Nå er beslutningen tatt, og på et allmøte i Ringnes tirsdag ettermiddag informerte ledelsen de ansatte om at de har inngått en avtale om distribusjon med Asko, Coop og Rema 1000.
Det innebærer at Ringnes ikke lenger selv skal kjøre øl og brus til norske butikker, men de fortsetter distribusjon til utelivet.
– Den mørkeste og mest krevende dagen i Ringnes’ historie, sier hovedtillitsvalgt Erik Torkelsen i Ringnes i en uttalelse.
Endringene trer i kraft i mars 2026.
– Etter dagens avgjørelse vil omtrent 250 ansatte være uten jobb, og fremtiden vil være krevende og usikker til tross for mulige ryddige overgangsordninger, sier Torkildsen.
Les på E24+
Prisjeger-kontroversen: – Ikke nok å rive opp avtalen
– Langt under null
Det var i første omgang fryktet at grossistleddet ville ta over distribusjonen både til dagligvareaktørene og utelivsaktører.
Avtalen som ble kunngjort i dag, innebærer at Ringnes’ distribusjon til utelivet beholdes, mens resten forsvinner.
– Et ørlite lyspunkt finnes siden ikke all lager og distribusjon forsvinner, sier Torkildsen.
Fagforeningen Torkildsen leder, mister også mange medlemmer.
– Det så godt organiserte arbeidslivet har fått seg en kraftig kilevink, og tilliten til egen ledelse er langt under null, sier han.
– Berører mange mennesker
Administrerende direktør i Ringnes, Marianne Ødegaard Ribe, sier i en e-post via kommunikasjonsavdelingen at endringene kommer av et behov for å investere for å øke kapasiteten.
– Konklusjonen vår er at kjedene vil distribuere varene til lavere kostnad og med en mer effektiv vareflyt ut til butikkhyllene. Dette er også den rådende modellen i det norske dagligvaremarkedet, sier hun.
Hun sier at utelivsmarkedet er annerledes, og at de her ser at både Ringnes og kundene er best tjent med at de fortsetter med å kjøre ut merkevarene selv.
Marianne Ødegaard Ribe
Administrerende direktør i Ringnes.
Hun bekrefter at endringene berører rundt 250 ansatte, og at de nå prioriterer å ivareta dem.
– Ansatte beholder jobben fram til overgangen om halvannet år. Når eksisterende arbeidsoppgaver bortfaller vil det være et tilbud om å gå inn i Ringnes’ omstillingsprogram. Her vil den enkelte få lønn mens vi sammen jobber for å finne ny jobb, sier Ribe.
– Hva tenker ledelsen om synet blant de ansatte?
– Vi vet at det er flere som helst så at vi ikke gikk inn i dette, og som synes det har vært krevende å vente på en beslutning. Det har vi stor respekt for. Beslutningen berører mange mennesker i Ringnes, sier Ringnes-sjefen.
Frykter mer kjedemakt
Det ble blant annet uttrykt bekymring for at distribusjonsgrepet ville styrke matvarekjedenes makt.
Konkurransetilsynet uttalte i april at det at Ringnes overlater distribusjon av varer til en kjede, ikke er en type transaksjon der de eventuelt vil gripe inn mot.