10 av 13 er kvinner: – Vil ha de beste, uavhengig av kjønn

1 month ago 9


Oljefondssjef Nicolai Tangen avviser diskriminering.

 Når så du sist et bilde med en slik kjønnsfordeling i finans? Ifølge Oljefondssjefen var kvinnene denne gang rett og slett bedre kvalifiserte. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Norges Bank Investment Management (NBIM)

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Søndag går fristen ut for å søke seg til Oljefondets Graduate-programGraduate-programEt slags praksisopphold i Oljefondet, se faktaboks lenger ned for neste år, men nåløyet er trangt. I år fikk 13 av 1006 søkere plass – 10 kvinner og 3 menn. Det er en ganske sjelden kjønnsfordeling i toppsjiktet i finansverdenen.

– Det er ikke noe kjønnsdiskriminering i ansettelsene her. Det har rett og slett å gjøre med kvaliteten på søkerne, sier Oljefond-sjef Nicolai Tangen til E24.

Det var 69 prosent menn som søkte til årets program og 31 prosent kvinner. Likevel gikk nøyaktig like mange menn som kvinner videre til intervju. Det mener Tangen er tilfeldig.

I etterkant av intervjuet får E24 imidlertid opplyst at fondet «har vært bevisst på å sikre at et tilstrekkelig antall kvinnelige søkere ble invitert til intervjuprosessen, slik at begge kjønn var noenlunde likt representert i første intervjurunde».

Det kan bety at når en mann og en kvinne er likt kvalifisert, så velges kvinnen hvis det gir en bedre kjønnsbalanse i første intervjurunde.

– Vi prøver å ha en god fordeling mellom menn og kvinner, men uten å favorisere kvinner, sier HR-rådgiver Teodora Cowie.

 Her snakker Oljefond-sjef Nicolai Tangen og hans nestkommanderende Trond Grande med årets kull, som betegnes som «kanonsøkere». Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / NBIM

Målrettet kvinnesatsing

Årets kvinneandel på 77 prosent er den høyeste siden Tangen lanserte programmet i 2021. Tidligere har den variert mellom 38 og 66 prosent.

Tangen påpeker at kvinnene i år rett og slett var bedre kvalifiserte.

– Men vi jo har jobbet veldig bevisst med å gjøre oss mer attraktive for kvinnelige søkere, legger Oljefondssjefen til.

Han viser til kommunikasjonen, det vil si hvem de sender ut for å rekruttere på universitetene, og at de støtter flere initiativ, som for eksempel Kvinner i FinansKvinner i FinansKvinner i Finans Charter har som mål å bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i finansnæringen. Det er eid av næringen selv gjennom Finans Norge, VFF, VPFF og NVCA og driftes av FutureBoards. .

– Så dette har vært en veldig målrettet satsing fra vår side de siste fire årene, sier han videre.

Av alle Oljefondets ansatte er det 33 prosent kvinner, men i lederstillingene er det kun 28 prosent. Fondet har et langsiktig mål om å øke andelen kvinner til 40 prosent i alle funksjoner.

HR-RÅDGIVER Teodora Cowie sier man må jobbe hardt for å bli en del av programmet, og gjerne har originale verv eller aktiviteter ved siden av studiene. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / NBIM

– Bra for business

– Hvorfor vil dere ha flere kvinner?

– Jeg tenker at kvinner er veldig flinke porteføljeforvaltere. De er ofte mer langsiktige og plukker opp informasjon om bedrifter og ledelse på en annen måte enn det menn gjør. Og så vil du jo ha en miks av ansatte, da.

HR-rådgiveren tilføyer raskt: – Mangfold er bra for business, ikke sant.

De presiserer at mangfold ikke bare gjelder kjønn, men også bakgrunn. I beskrivelsen av programmet står det også «jo mer mangfoldige vi er, desto bedre resultater vil vi oppnå».

Internasjonal erfaring er også viktig. De aller fleste i programmet har enten studert i utlandet eller vært på utveksling.

Det er også spredning i studiene. Blant årets deltagere finner vi i tillegg til kapitalforvaltning og finans, studier som psykologi og datavitenskap, internasjonale relasjoner, kybernetikk og robotikkstudier, samt ledelse og risikostyring.

Tidligere har det også vært deltagere med bakgrunn fra rakettforskning, kosmologi, mikrobiologi og filosofi.

– Vi har vel ikke hatt noen prester, men det kan man vel trenge innimellom, humrer Tangen.

KVINNEANDELEN I PROSENT de siste årene viser at Oljefondet fortsatt har en jobb å gjøre for å få balanse, spesielt i lederstillinger. Foto: Skjermdump fra NBIMs årsrapport

– Ikke forbigått

– Hva vil du si til mannlige studenter som føler det urettferdig at de blir forbigått av så mange kvinner?

– For det første blir de jo ikke forbigått. De har jo akkurat samme muligheter som kvinner, så de er helt sidestilte. Og i sommerprogrammet vårt var det flere menn enn kvinner, sier Tangen.

– Må man være supermenneske for å komme i programmet?

– Nei, men du må ha noe i pæra og du må vise at du kan tenke utenfor boksen. Hvis du tenker som alle andre, så kommer du ikke til å tjene en eneste krone i finansmarkedet. For det handler om å gjøre ting som andre ikke har tenkt på.

– Hva er ditt tips for å skille seg ut i en så stor søkermasse?

– Jeg tenker du må ha noe internasjonal erfaring, og du må kunne teknologi, gjerne kombinert med noe annet. Også må du jo på en måte finne noe som gjør at du står litt ut fra massen da. Og tørre å gjøre noe annet enn kollegaene.

– Hvor fornøyd er du med årets søkergruppe, tatt i betraktning den store kvinneandelen?

– Vi har kanonsøkere, veldig smarte folk. Det er virkelig utrolig spennende. Vi vil ha de beste menneskene, uavhengig av kjønn, sier Tangen.

Les også

93 prosent av søkerne er menn: – Hvorfor vil ikke kvinner ha de mest spennende jobbene i finans?

Read Entire Article