Youmna Fawaz fant kroppsdelene til kollegaen på taket

2 hours ago 3



Flere og flere journalister dør nå i Libanon. Aldri er det blitt registrert at Israel har drept så mange journalister, viser data.

Youmna Fawaz (t.h.) var vitne da Israel drepte tre nye journalister sist fredag. Foto: Privat

Publisert: 27.10.2024 21:53

Kortversjonen

– Det var et grusomt øyeblikk, sier Youmna Fawaz til Aftenposten.

Klokken var 3:20 natt til fredag 25. oktober da Fawaz våknet av et kraftig brak. Journalisten lå i sengen sin da huset ble truffet av det som skal ha vært et israelsk angrep.

– Jeg våknet av lyden og gjenstander som fløy rundt oss. Jeg forsto med en gang at vi hadde blitt truffet, forteller Fawaz. Hun jobber som journalist for den libanesiske TV-stasjonen MTV.

Fawaz oppholdt seg i det som skulle være et «safehouse» for journalister i den libanesiske byen Hasbeya, sør i Libanon.

– Stedet har ti hytter og har den siste måneden blitt brukt av journalister som et sikkert område. Det er helt klart at Israel visste hva de traff, skriver Fawaz via Whatsapp til Aftenposten.

Natt til fredag var det 18 journalister fra åtte lokale og internasjonale medier på stedet.

Da Fawaz kom seg ut av huset, ble det fort klart at det hadde gått fryktelig galt.

Huset hvor de tre journalistene ble drept før og etter angrepet. Foto: Privat

– Grusomme scener

– Det var grusomme scener. Forferdelig. Det var mørkt. Over oss hørte vi militærflyene, sier Fawaz til Aftenposten. Hun forteller at de alle gikk ut for å sjekke om noen var skadet.

– Vi ropte ut hverandres navn, forteller Fawaz.

Dessverre var det noen som ikke svarte.

– En kvinne ropte at en mann satt fast på taket på et av nabohusene. Da jeg og noen kolleger kom oss dit, forsto vi at det var kroppsdeler av en av våre kolleger. Han hadde sovet i hytten ved siden av. Bomben hadde sprengt deler av ham helt til taket på nabohuset, forteller Fawaz.

Hun forteller at de ulike mediene hadde hver sin hytte. Bygningen til nabojournalistene var helt knust.

Tre av Fawazs kolleger hadde blitt drept.

Kameramann Ghazzan Najjar og tekniker Mohamed Rado, som jobbet for den proiranske nyhetsbyrået Al-Mayadeen. Og en kameramann som jobbet for Hizbollahs nyhetsbyrå «Al-Manar», Wissam Qassim.

Det israelske militære sendte ikke ut noen advarsel før angrepet, Ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det var bare journalister på stedet. Ingen våpen. Ingen militær aktivitet, sa Al-Manar-journalist Ali Choeib til L’Orient Today.

Soverommet til Youmna Fawaz etter angrepet. Foto: Privat

– En beskjed

– Angrepet er en beskjed til oss fordi de ikke ønsker at vi skal rapportere om Israels angrep på Sør-Libanon, sier Fawaz til Aftenposten.

Hun sier det var godt kjent både for Israel og Hizbollah at det var medier som holdt til på stedet.

– Dette var selvfølgelig et angrep gjort med vilje. Alle visste at vi var der. Alle bilene var markert med «presse», forteller Fawaz.

Angrepet skjer bare noen dager etter at et rakettangrep traff kontorer tilhørende Al-Mayadeen.

Hard kritikk

Angrepet har nå fått omfattende internasjonal kritikk. Flere tar til ordet for at dette er et bevist angrep mot journalister.

«Vi mener dette var et planlagt angrep. Målet er å skremme vekk journalister fra Sør-Libanon», sier Elsy Moufarrej, koordinator for Alternative Press Syndicate i Libanon, til NPR.

«Dette var en ren henrettelse. Planlagt og med en hensikt», sa Libanons informasjonsminister, Ziad Makary, etterpå på X.

«På fredag angrep Det israelske forsvaret et militært anlegg i Hasbaya, hvor Hizbollah-terrorister hadde operert. Dette gjorde vi på bakgrunn av etterretningsinformasjon», skriver en ikke navngitt talsperson for Det israelske forsvaret til Aftenposten.

De skriver at angrepet skjedde mens «terrorister» befant seg i anlegget.

«Generelt, som man ser fra denne hendelsen, så er det farlig å være i nærheten av Hizbollah-terrorister og terrorist-infrastruktur», skriver de.

De fikk vite flere timer etter angrepet at journalister hadde blitt truffet. Hendelsen skal nå granskes, skriver forsvaret.

– Planlagt angrep

The Commitee to Protect Journalist (CPJ), meldte lørdag 26 oktober at 131 journalister og medieansatte er blitt drept siden begynnelsen på Gaza-krigen.

Dette er den dødeligste perioden siden CPJ begynte å samle inn data i 1992.

Reporters Wihout Borders (RSF) sendte fredag ut en pressemelding hvor de fordømte angrepet på det sterkeste.

«Bevisene vi har sett indikerer at dette var et planlagt angrep på media. Dette regnes som en krigsforbrytelse», skriver Rebecca Vincent, kampanjedirektør hos RSF. Hun tar til ordet for at libanesiske myndigheter bør melde hendelsen inn til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

«Vi ber også om de israelske styrkene om å stoppe angrepne på journalister i Libanon og Gaza», skriver Vincent videre.

Journalist Youmna Fawaz føler seg maktesløs i møte med Israels angrep

– De kan gjennomføre utallige angrep på sivile, journalister, leger og til og med FN uten at noen ber dem om å stoppe. Nå må verden reagere, skriver Fawaz til Aftenposten.

Read Entire Article