Vy-ansatte i varsel: «Helt på kanten med sikkerheten»

2 weeks ago 8



En drastisk økning i overtid, forhøyet sykefravær og et arbeidsmiljø som «tar knekken på de ansatte».

Dette er noen av bekymringene som kommer fram i et varsel fra 20 tillitsvalgte og verneombud i Vy tog, som ble sendt i slutten av juli.

– Vi frykter konsekvenser for helsa til lokomotivførerne, som blir presset til det ytterste. Og vi frykter også for sikkerheten på jernbanen, sier Janne Lisesdatter Håkonsen, lokomotivfører og leder av Lokomotivpersonalets Forening Oslo, til TV 2.

Varselet, som først ble omtalt av fagbladet Lokomotivmands Tidende, beskriver en hverdag der det «blir helt umulig å ha en akseptabel dag på jobben».

– Med veldig lite pauser, veldig tett arbeidshverdag og togsett som har ekstremt mange feil, sier Håkonsen.

– Kneler

Ifølge Håkonsen har de prøvd å ta opp problemene i lengre tid, uten å bli hørt.

– Da vi gikk inn i sommeren toppet det seg fullstendig, både på personell- og materiellsituasjonen. Og da hadde vi ikke noe valg lenger, sier hun om foranledningen til at varselet ble sendt.

Håkonsen etterlyser nå handling fra Vy-ledelsen. Men hun mener problemet ikke bare ligger hos Vy.

 Simen Askjer  / TV 2
KNELER: Håkonsen understreker at problemene ikke bare ligger hos Vy. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Vi ønsker at Vy skal ta dette på største alvor. Og kaste seg rundt og gjøre noen grep for å gjøre det bedre. Og vi mener at de også må adressere dette høyere opp, som til Jernbanedirektoratet eller samferdselsministeren, sier hun.

– For det er organiseringen av jernbanen som gjør at nesten alle sektorene på jernbanen nå kneler.

Dersom ingenting skjer, vil konsekvensen ifølge Håkonsen være flere forsinkelser og innstillinger på jernbanen.

– Nå kommer vinteren også, og de fleste husker sikkert hvordan vinteren på jernbanen var i fjor. Vi vet at det er en god del av de tingene som skulle ha vært i orden med tanke på reparering av togsett til nå, som ikke er i orden.

– Tar det alvorlig

«Vi mener at vi nå er helt på kanten med sikkerheten», heter det i varselet.

Konserndirektør Erik Røhne i Vy tog forsikrer på sin side om at de tar varselet, og sikkerheten, på alvor.

 Simen Askjer  / TV 2
DIALOG: Konserndirektør Erik Røhne sier de har god dialog med tillitsvalgte og ansatte. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Det er alvorlig for våre ansatte og alvorlig for våre kunder også. Så vi tar det alvorlig. Og så har jeg lyst til å legge til at vi går ikke på akkord med sikkerheten. Sikkerhet går foran alt hos oss, sier han.

Etter de mottok varselet har Vy hatt god dialog med de tillitsvalgte, mener Røhne.

– Vi har også satt i gang prosesser hvor vi har involvert tillitsvalgte og ansatte for å se på arbeidsmiljøet, men også for å se på sykefravær.

– Kan gjøre det vanskeligere

Selv om varselet beskriver økt overtidsbruk og «ekstrem manko på personell», avviser Røhne at det er for få lokomotivførere i selskapet.

– I utgangspunktet har vi ikke for få lokomotivførere i Vy. Men det kan skje ting som gjør at vi plutselig trenger flere lokomotivførere, sier han.

FORSINKET?: Håkonsen frykter flere forsinkelser på jernbanen framover. Foto: Simen Askjer  / TV 2
FORSINKET?: Håkonsen frykter flere forsinkelser på jernbanen framover. Foto: Simen Askjer / TV 2

Røhne peker på arbeid i Blixtunellen mellom Oslo og Ski, som fører til at tog må kjøre det gamle sporet rundt, som et eksempel.

– Det i seg selv gjør at vi kanskje må ha mellom 15 og 20 ekstra lokomotivførere utover det vi hadde planlagt for i år. Og det tar tid å utdanne lokomotivførere og ansette dem og få dem inn. Det er et eksempel på ting som kan gjøre det vanskeligere for oss.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra Samferdselsdepartementet til denne saken mandag. De har ikke hatt mulighet til å svare. 

Read Entire Article