Jeg spiser mindre enn kaloribehovet. Hvorfor går jeg likevel opp i vekt, undrer leser. Dette svarer legen.

1 month ago 170



Man kan «skeie ut» innimellom uten å gå opp i vekt, ifølge lege og professor. Men det er et men.

Kan man ha små utskeielser på en lavkaloridiett som er under dagsbehovet, uten å gå opp i vekt? Foto: Illustrasjon: Øivind Hovland

Publisert: 16.08.2024 06:30

Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: Jeg spiser ca. 1200 kcal om dagen, og jeg har gått ned 16 kg siden januar. Jeg er 154 cm høy og veier nå 87. En sjelden gang har jeg skeiet ut ved å spise 400 kcal mer på en lørdag for eks. Hvorfor går jeg da opp i vekt når jeg før har spist for eks 2500 kcal eller mer? Jeg har variert mellom knekkebrøddiett og er nå på lavkarbo (20-gram karbohydrater daglig), men teller fortsatt kcal. Det er fryktelig demotiverende å gå opp i vekt igjen. Jeg har ikke trent i denne perioden, kun regulert kosthold. Jeg vil ned ca. 20 kg til, men opplever at vekten går veldig i rykk og napp nå. Man må kunne ha små utskeielser på en lavkaloridiett som likevel er under dagsbehovet og i hvert fall ikke gå oppi vekt vel?

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article