Nekter ordføreren å gå

3 hours ago 5



STAVANGER (TV 2): Da det så ut til å kunne gå mot en løsning, ble byen servert en ny vending i kaoset.

 Kristian Myhre / TV 2
FÅR IKKE SLUTTE: Ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, får ikke søknaden sin om fritak godkjent. Dermed fortsetter det politiske kaoset i Stavanger enn så lenge. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Publisert 10.10.2024 10:20

Flertallet nekter å gi Stavangerordføreren fritak fra jobben. Det ble klart onsdag kveld. 

Flertallspartiene KrF, Venstre og Pensjonistpartiet i Stavanger bystyre vil nemlig ikke godkjenne ordfører Sissel Knutsen Hegdals søknad om fritak fra vervet, skriver Stavanger Aftenblad. 

Nå takker hun for tilliten fra hennes samarbeidspartnere. 

– Jeg setter pris på at varaordfører Henrik Halleland (KrF) uttrykker tillit til at jeg kan fortsette i ordførervervet, og at Mette Vabø (V) mener det vil bidra til ro om jeg fortsetter, skriver hun i en uttalelse til TV 2. 

 Elias Håvarstein / TV 2
BLIR SITTENDE: Alt tyder på at Sissel Knutsen Hegdal blir får beholde det gjeve smykket, i hvert fall en stund til. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

– Det er viktig for meg å lytte til de innspillene som nå kommer og jeg vil ta et møte med samarbeidspartiene, fortsetter hun. 

Klokken 11 skal flertallspartiene møte med Knutsen Hegdal om avskjedssøknaden som nå ikke blir godkjent. 

Ifølge Aftenbladet har flertallspartiene også kalt inn til et krisemøte hvor Knutsen Hegdal ikke er invitert.

Ordføreren er ikke lenger medlem av Høyre etter hun brått meldte seg ut. 

Stavanger Høyre selv har lansert Tormod Losnedal som sin ordførerkandidat, men om han overtar ordførersmykket er svært usikkert etter den siste utviklingen. 

– Hun er tydelig

Onsdag kveld samlet flere partier i Stavanger seg for å diskutere hvordan de vile stemme i saken om ordfører Sissel Knutsen Hegdals fritakssøknad. 

Flertallspartiene KrF, Venstre og Pensjonistpartiet konkluderte med at de ikke vil godkjenne søknaden.

– Det er ikke grunnlag for å godkjenne den fritakssøknaden som ligger til grunn. Hun er tydelig på at hun ikke har personlige utfordringer ved å sitte i vervet, sier varaordfører Henrik Halleland (KrF) til Aftenbladet.

 Kristian Myhre / TV 2
GODKJENNER IKKE: Varaordfører Henrik Halleland vil ikke godkjenne søknaden til sittende ordfører Sissel Knutsen Hegdal fordi hun selv skriver at det ikke vil medføre vesentlig ulempe å fortsette. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Rødt og MDG har tidligere sagt at de heller ikke vil stemme for søknaden. Dermed er det 37 representanter i bystyret som ikke vil gi Knutsen Hegdal fritak på kommende bystyremøte mandag.

Ikke lovlig

Kommunedirektør Per Kristian Vareide har også anbefalt bystyret å ikke godkjenne søknaden, ettersom Knutsen Hegdal selv har uttalt at hun ikke opplever noen vesentlig ulempe av å være ordfører.

Ordføreren kan også trekke søknaden om hun ønsker. 

Arbeiderpartiet og SV ønsker derimot å utsette behandlingen av saken. De mener søknaden må utdypes bedre for å unngå at et eventuelt vedtak blir underkjent av Statsforvalteren.

– Vi er ikke tjent med at hun fortsetter som ordfører mot sin vilje, men vi kan ikke ha en situasjon der vedtaket blir underkjent, sier Aps gruppeleder Dag Mossige til Aftenbladet.

 Kristian Myhre / TV 2
UHOLDBART: Dag Mossige (Ap) mener situasjonen i Stavanger ikke er verdig byen. Her med leder for politisk sekretariat Hanne Navdal Vatnaland og kommunedirektør Per Kristian Vareide. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Dersom søknaden skulle bli godkjent, er det nemlig nok at kun tre representanter ønsker en lovlighetskontroll. 

Da må statsforvalter Bent Høie vurdere om det er i tråd med lovverket at Knutsen Hegdal trekker seg. 

Det ser ikke ut til å skje førstkommende mandag. 

Read Entire Article