Både grønlenderne og danskene sitter på nåler og venter på hvilket budskap den amerikanske visepresidenten han har med seg når han lander på Grønland fredag kveld.
Varsler uttalelse
Visepresident J.D. Vance skal til den amerikanske militærbasen, Pituffik Space Base, og har varslet en uttalelse klokken 18.45. Bakteppet er et diplomatisk drama der president Donald Trump gjentatte ganger har sagt at «USA må ha Grønland».

– Vi kommer til å gå så langt som nødvendig for å få kontroll over Grønland, uttalte Trump natt til torsdag.
Både Grønland, Danmark og andre land reagerer kraftig. At et USA truer den territorielle suvereniteten til et alliert land, er oppsiktsvekkende.
Forventer to ting
– Hele det arktiske området har plutselig blitt en veldig het sone, sier professor i sikkerhetsstudier og geopolitikk ved Universitetet i Tromsø, Gunhild Hoogensen Gjørv, til TV 2.
Hun tror Vance kommer til å si to ting i talen sin.
– Den ene tingen er at sikkerhetsmessig så er det ikke gode nok tiltak på Grønland, og at USA derfor må ha mer tilstedeværelse.
– Den andre tingen er å kommentere den dårlige behandlingen Grønland har fått av Danmark, og på den måten prøve å overbevise grønlenderne at det er en god grunn til å ønske USA velkommen, sier Gjørv.

Så blir det vanskeligere å forutsi hva som vil skje. Men USA kan gå to veier:
– Enten lar de ting roe seg ned. I hvert fall en periode. Eller så blir det et forsøk på å trappe opp, sier Gjørv.
Ubesvarte spørsmål
Verdens største øy har altså blitt episenteret for et diplomatisk drama. Det er flere ubesvarte spørsmål:
Hva kan Trump finne på for å få det som han vil? Hvordan kan dette utvikle seg? Finnes det en diplomatisk mulighet til å komme fram til en avtale? og hva kan Danmark gjøre hvis USA tvinger seg fram?
Professor i statsvitenskap og USA-ekspert Hilmar Mjelde tror ikke Trump-administrasjonen selv er helt sikre.
– Jeg tror de er i en slags utredingsfase og tankeprosess. Men et eller annet kommer til å skje her i fremtiden, det tror jeg, sier Mjelde til TV 2.
TV 2 Danmark skisserer fire scenarioer:
- Danmark, Grønland og USA inngår en avtale. Det kan for eksempel være en forsvarsavtale hvor Danmark investerer mer i Grønland og sperrer Kina ute. Noe Trump ville kunne innkassere som en seier i hjemlandet.
- Status quo – Trumps drøm om Grønland renner sakte ut i sanden. Trump kommer de neste fire årene til å gjenta ønske om Grønland, men ikke noen nevneverdig utvikling vil skje.
- USA eskalerer og legger mer press på Danmark og Grønland. Det kan gjøres på flere måter. USA kan øke antall amerikanske soldater på Grønland, og holde militære øvelser uten å avklare det med Danmark. Eller USA kan innføre straffetoll mot Danmark eller innføre strenge visumregler for dansker som vil til USA.
- USA invaderer Grønland. Et scenario som anses som lite sannsynlig av alle eksperter, men som ingen vil utelukke.
– Nesten utenkelig
– Et militært tiltak mot Grønland er nesten utenkelig. En alliert som angriper en annen alliert, er nesten ikke til å se for seg, sier Gjørv.
Hun påpeker at Trump er så uforutsigbar at selv eksperter synes det er vanskelig å forutsi hva som kan skje videre.

– Det blir interessant å se om Trump tenker å gå i en eskalerende retning, eller prøve andre former for pressmidler, eller om de går for en slags «snillhetsoperasjon» for å få sin vilje gjennom senere. Men jeg tror ikke de kommer til å gi opp, sier hun.
Sikkerhet og suverenitet
Mjelde tror heller ikke at Trump kommer til å gi opp. Han peker på to sentrale begreper: Sikkerhet og suverenitet.

– USA har sikkerhetsinsentiver i regionen med Russland og Kinas tilstedeværelse. Det er en legitim interesse.
– Men så er det det andre ordet: Suverenitet. Altså å ha nasjonal kontroll over landområdet. Jeg tror Trump på en eller annen måte går med planer om å få det, og det er mye mer omstridt, sier Mjelde.
Han tror Trump ønsker å bli en president som utvider det amerikanske territoriet.
– Kunne funnet løsning
Det finnes alternativer til nasjonal kontroll for USA, og de fleste eksperter er overrasket over at det ikke er denne linjen som er mest interessant for Trump.
USA er allerede alliert med Danmark, og har allerede avtaler som tillater dem militærbaser på Grønland.
– De kunne ha satt seg ned med både Grønland og Danmark bak lukkede dører og forhandlet fram en løsning. Men når de gjør det ute i det offentlige, så skaper det bare konflikt, sier Mjelde.

Han mener denne bråkete strategien kan virke mot sin hensikt.
– Man kan se for seg avtaler som gir økt økonomisk samarbeid med Grønland, eller økt sikkerhetspolitisk samarbeid på ulike måter.
I stedet ser man scenarioer man nesten ikke ønsker å tenke på.
– I ytterste konsekvens ser man en eller annen form for militær invasjon. Selv om jeg tror det er ganske lite sannsynlig, sier Mjelde.
– Jungelens lov
– Det ser ut til at vi er på vei tilbake til verdensorden vi hadde før 1945 der det er jungelens lov som gjelder – den sterkestes rett.
Det er USA som har vært pådriver for det internasjonale systemet regulert av regler og kontrakter som gir oss det vi kaller folkerett. Et system som har sikret trygghet og framskritt i Vesten i 80 år.
– Trump bryr seg ikke om det systemet, sier Mjelde.
Mjelde sier Trump får med seg den internasjonale reaksjonen, og mener det er grunnen til at reisen ble nedskalert. Det samme tror Gjørv.
1–0 til Grønland
Opprinnelig ble det varslet at Vances kone, Usha Vance og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mike Walz og energiminister Chris Wright skulle besøke Grønland i tre dager.

Derfor er øya stadig viktigere for stormaktene
De skulle til hovedstaden Nuuk og blant annet overvære et hundesledeløp i Sisimiut.
– Det ble faktisk fiasko, for det ble så mye opprør på Grønland. Trolig ville de ikke risikere TV-bilder av Usha Vance som møtte grønlandske protester.
Reisen ble dermed nedjustert til at Vance-paret i stedet kun skal besøke den amerikanske militærbasen, Pituffik Space Base. (Tidligere Thulebasen) i en dag.
– På den måten er det per nå 1–0 til Grønland, sier Gjørv.