Per Haakon Strandene (81) er avhengig av pasienttransport. Nå innføres en ny ordning som gjør hverdagen til pasienter og behandlere enklere.

Publisert 01.04.2025 07:15
Hver dag bestilles det tusenvis av pasientreiser i Norge.
Dette er et transporttilbud til pasienter som ikke klarer å komme seg til viktig behandling på egen hånd.
Nå innføres en ny løsning som skal gjøre prosessen lettere for både pasienter og behandlere.
– Dette er et viktig ledd i arbeidet med å fornye, forsterke og forbedre velferdsstaten, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).

– Kontroll i hverdagen
Fra 1. april kan pasienter selv bestille transport gjennom HelseNorge. Dette er noe både pasienter og ansatte i helsevesenet har etterlyst lenge.
Det siste året har det foregått en større pilotstudie der blant annet Per Haakon Strandene har testet ut den nye ordningen.
Han går til fysioterapeut to ganger i uken etter et slag, og er avhengig av pasienttransport for å komme seg til den viktige behandlingen.
– Uten riktig behandling og opptrening hadde jeg nok sittet i rullestol fortsatt, sier 81-åringen.

Tidligere var det fysioterapeuten som måtte bestille transport. Nå kan Strandene gjøre dette selv.
– Jeg synes programmet virket litt tungvint første gang jeg brukte det, men jeg skjønte raskt at dette var en smart måte å gjøre det på, sier Strandene.
Av pasientene som har deltatt i pilotstudien svarer hele 95 prosent at de synes det har vært enkelt å bruke den nye løsningen, og at de vil fortsette å gjøre det på denne måten.
– Det gir meg mer kontroll i hverdagen, sier Strandene.

Mer tid til behandling
81-åringen har gått til behandling hos fysioterapeut Torbjørn Alfsen i flere år. Også han er svært positiv til den nye ordningen.
– Det sparer meg mye tid og jeg kan heller bruke min fagkompetanse sammen med pasientene mine, sier Alfsen.
Han har tidligere brukt rundt en time hver uke på å organisere pasienttransport.
– De fleste av mine pasienter er veldig fornøyd med å kunne gjøre dette selv. Også er det noen som ikke får det til, og da trygger jeg dem med at jeg kan fortsette å bestille for dem, sier Alfsen.

Kan spare 105 årsverk
I 2024 var det over 380.000 pasienter som benyttet seg av pasientreiser.
Etter hvert som den nye løsningen rulles ut nasjonalt er det ventet at det kan spare helsepersonell 105 årsverk.
– Det sparer massevis av tid, som gjør at helsepersonell kan bruke tiden sin på å gi bedre pasientbehandling, ikke på offentlig byråkrati og skjemaer og administrative oppgaver, sier Vestre.
Vestre er glad for å høre at Strandene og andre pasienter er såpass positive til ordningen.
– Det er helt supert, helsetjenestene er jo til for innbyggerne våre. De skal oppleve at de har gode tjenester uansett hvor de bor, sier Vestre.