Vil skrote høstferien: – Problematisk at det skal være behov for en pause

1 day ago 7



Halve Norge er i dag halvveis inne i høstferieuken – en ferie som har skapt diskusjon i flere år. For har den utspilt sin rolle? 

Ja, mener Senterpartiets Anja Ninasdotter Abusland. Hun kaster ut brannfakkelen mens mange nå nyter late høstdager. Dager som for noen tiår siden ble brukt av barn og unge til å hjelpe til med potetinnhøsting.

Saken oppsummert

  • Anja Ninasdotter Abusland fra Senterpartiet foreslår å revurdere høstferien, da den ikke lenger tjener sitt opprinnelige formål med at skoleelever assisterer med innhøsting.
  • Abusland peker på utfordringer for foreldre som må dekke barnas ferie med begrenset egen ferie, noe som kan føre til ubetalte fridager eller at barna må være alene hjemme.
  • Elevorganisasjonen, ledet av Madelen Kloster, argumenterer for at høstferien bidrar til å redusere stress og øke prestasjonsnivået blant elever.
  • Mens Abusland åpner for en gjennomgang av alle skoleferier for å tilpasse dem bedre til dagens samfunn, mener Elevorganisasjonen at høstferien bør bevares som den er.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Høstferien ble laget i en tid som vi ikke er i lenger. Men jeg mener også at vi kan gjennomgå hele skoleåret og alle ferier. Kan vi gjøre dette på en bedre måte enn i dag? spør Abusland. 

– Problematisk

Politikeren påpeker at det ikke er lenge siden elevene hadde sommerferie.

 Bjarte Ragnhildstveit / TV 2
TID FOR FORANDRING: Stortingsrepresentant Anja Ninasdotter Abusland (Sp) mener tiden er moden for å diskutere om høstferie er nødvendig. Foto: Bjarte Ragnhildstveit / TV 2

– Jeg syns det er litt problematisk at det faktisk skal være behov for en pause bare seks uker etter en lang ferie, sier Abusland.

Etter at hun sto frem med forslaget sitt i flere medier, har hun fått både positive og negative tilbakemeldinger. Hun har forståelse for at det vekkes mange følelser og meninger om temaet.

– Desto viktigere er det at man faktisk kan ta den diskusjonen. For noen ganger er det behov for å gjøre ting annerledes.

Hun bekymrer seg også for foreldrene når det gjelder høstferieavviklingen.

– Det sier seg litt selv, er man to foreldre så har man ikke nok ferie totalt til å dekke alle skoleferier. Da må man enten ta fri uten lønn, eller så må ungene være på SFO hvis man ikke har familiemedlemmer til å passe dem. 

Høstferien: – Det blir en hel del vær

– I verste fall må de være hjemme alene, poengterer hun.

I en tid hvor mantraet er at Norge må få flere barn og ikke færre, mener politikeren at man må se på alle elementer som kan bidra til å gjøre familiekabalen enklere å løse.

Da «God morgen Norge» spurte sine seere om hva de syns om dagens høstferieordning, var meningene delte:

«Nei, barn og unge trenger denne uka. Det er mange timer på skolen for de som virkelig sliter, og dem er det mange av. Høstferien kan heller flyttes til november, en tung måned for mange og da etter en lang høst.»

«Høstferie er et fint avbrekk for ungene. Den kunne kanskje kommet et par uker senere. «Morsomt» å se mange argumenter for at høstferien bør bort. Mange av disse som ønsker det, satte nok pris på høstferien da de hadde den selv …»

«De har akkurat hatt sommerferie i 2 måneder og det er snart jul med 2 uker ferie, så høstferien bør droppes. Er masse fridager over nyttår også med påske/pinse/mai/vinterferie og så videre. Hele halvåret etter desember er omtrent bare fri.»

«Jeg synes høstferien burde skrotes, det er ikke mange foreldre som har råd eller fri fra jobb til å ta høstferie like etter de har hatt sommerferie.»

«LA STÅ!»

Mener ferien kan øke prestasjonsnivået

Elevorganisasjonen mener at slike ferier og avbrekk kan være til hjelp for elever som sliter med stress og press.

– Vi vet at det er økning i psykiske helseplager blant dagens ungdommer. Og det vi vet hjelper på dét, er avbrekk og ferier, i tillegg til annen hjelp med å få det bedre, sier leder Madelen Kloster.

Elevorganisasjonens formål er å jobbe for en skole på elever og lærlingers premisser. Kloster mener høstferien vil hjelpe elever med å hente seg inn – og dermed prestere bra når man er tilbake på skolebenken.

 Bjarte Ragnhildstveit / TV 2
MINDRE STRESS: Beholder man høstferien, senker man stress- og pressnivået for elevene, sier leder Madelen Kloster i Elevorganisasjonen. Foto: Bjarte Ragnhildstveit / TV 2

– Jeg vet elever setter pris på høstferien, og jeg syns det er dumt å bare fjerne den uten at man vet hvilke konsekvenser det har.

Hun peker på at stressnivået kan øke på høsthalvåret, og at det blir en lang periode uten ferier mellom sommerferien og juleferien. 

Senterpartipolitiker Anja Ninasdotter Abusland medgir at man må forebygge stress og press på elevene, men mener løsningen ligger i å ha en gjennomgang av hele skoleåret. Kanskje vi må se på de andre feriene også, og justere dem, foreslår Abusland.

Advarer turfolk: – Kan bli overrasket

Lenge siden 70-tallet

Selv om høstferien i dag ikke lenger brukes til å hjelpe til med innhøsting hjemme, påpeker Madelen Kloster i Elevorganisasjonen at barn og unge i dag går to år lengre på skolen enn man gjorde på 70-tallet.

– Blir høstferien skrotet og man får en ekstra skoleuke, så går man da enda lenger på skolen enn man gjorde før. 

Elevorganisasjonen tror at å fjerne høstferien ikke vil føre til at skoleprestasjonene vil bli bedre. Tvert imot tror de at elevene vil kjenne på mer stress uten den ekstra ferien, sier Kloster.

– Derfor tenker vi det er best å ha høstferien forbli slik den er. 

Read Entire Article