Vil kaste hele seddelen

1 month ago 16



Foreslår grep mot smugling:

Høyre foreslår kreativt grep for å gjøre det tyngre for kjeltringene – bokstavelig talt.

 Ole Berg-Rusten / NTB
SKROTES: Høyres programkomite vil fjerne tusenlappen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 09.09.2024 16:31

Høyre håper tyngre vekt vil gjøre at smuglerne ikke tar like lett på å dra med seg kontakter ut av landet.

Det er fremdeles over sju millioner tusenlapper i omløp i Norge. Dette er en halvering av hva antallet var for ti år siden. 

Men de siste tre årene har bruken av tusenlappen økt, viser årsoversikten fra Norges Bank.

Smugles ut av landet hver dag

Høyres nestleder og leder av programkomiteen, Henrik Asheim, viser til innspill fra politiet når han snakker om skrotingen av den høyeste seddelen vi har i Norge.

– Tusenlappen gjør at du kan smugle ganske store kontantbeløp inn og ut av landet uten at det tar så mye plass, og det er et veldig enkelt grep som vi kan gjøre, sier Asheim.

Disse skattene kan øke med Høyre i regjering

Ifølge Økokrim føres 27 millioner norske kroner i sedler ut fra Norge hver eneste dag. 

Bård Ove Molberg i Norges Bansks informasjonsavdeling opplyser til TV 2 at en tusenlapp veier 1,1 gram. Det betyr at 27 millioner kroner i tusenlapper veier 29,7 kilo, altså litt overvekt på en koffert på flyet.

Økokrim tok i mars i år til orde for å fjerne pengeseddelen med høyest valør. Argumentet var da at det stort sett er kriminelle som har bruk for tusenlapper, mens svært få vanlige forbrukere har behov for seddelen.

– Av hva vi ser er det etter min mening liten grunn til at vi skal opprettholde å ha tusenlappen i dag. Det er få i dagens samfunn som har et legalt behov for å bruke tusenlapper, uttalte Økokrim-sjef Pål Lønseth til NTB.

Tyngre for kjeltringene

En femhundrelapp veier 1,06 gram. Så dersom man skulle finne på smugle ut 27 millioner i femhundrelapper ville man måtte måtte slite med 57,24 kilo kontanter. 

Økokrim: Tusenlappen bør fjernes

På årsbasis flytter nesten ti milliarder norske kroner over grensen i kontanter, eller 11 tonn med tusenlapper. Dersom høyres programkomite får gjennomslag, må kjeltringene være forberedt på å bære dobbelt så tungt.

Økokrim mener dette i stor grad er penger som stammer fra fra kriminelle handlinger eller som ledd i hvitvasking, og at kriminelle velger sedlene med den høyeste valøren når store summer skal smugles ut av landet.

Høyres Henrik Asheim tror at folk flest vil klare seg utmerket selv om tusenlappen forsvinner.

– Det kan hende at de av oss som har behov for så mye kontanter kanskje må ta ut to 500-lapper da, i stedet for en tusenlapp, sier Høyres nestleder.

Read Entire Article