– En varslet katastrofe

1 month ago 20



Han hogger til mot dørvakten. Diskusjonen utenfor utestedet denne lørdagen har fått den 21 år gamle mannen fra Oslo til å se svart.

Ikke lenge etter ligger han på bakken, overmannet av flere vektere. Blodet på asfalten vitner om alvorlige skader hos de involverte.

 «Allahu Akbar» roper 21-åringen. Senere skal han forklare at han trodde han selv skulle dø og ville gi sine siste ord til Gud.

OVERMANNET: Videoen viser hvordan vekterne tok kontroll på gjerningsmannen. Foto: Privat

Mens dramaet utenfor Uhørt i Torggata utspilte seg, satt 21-åringens mor hjemme i Finnmark. 

I mange år har hun vært svært bekymret for sønnen. Likevel fikk hun sjokk da hun skjønte hva han var pågrepet for. 

– Jeg hadde aldri sett for meg at han kunne skade et menneske i det omfanget, men det var jo dette som var frykten. At han enten skulle skade seg selv til det punktet der jeg ikke har en sønn lenger, eller at det skulle gå så hardt utover andre.

 Hanna Kristin Hjardar / TV 2
REDD: Mor har lenge vært bekymret for sønnen. Foto: Hanna Kristin Hjardar / TV 2

– En varslet katastrofe

I september satt 21-åringen i Oslo tingrett. Dommerne skal avgjøre om tiltalte bevisst hadde drapsforsett da han hogget rundt seg med machete, og om han var tilregnelig.

21-åringen har erkjent handlingene, men nekter for at han mente å drepe noen.

For moren hans starter ikke saken her, men mange år tidligere. Ifølge henne har familien forsøkt å skaffe sønnen profesjonell helsehjelp lenge.

– Det er ganske skremmende å være pårørende og føle at sønnen din ikke er seg selv, men ikke får riktig hjelp, sier moren.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til sønnens identitet. Denne saken er bygget på hennes fortellinger, forklaringer i retten og de sakkyndiges rapport. 

 Hanna Kristin Hjardar / TV 2
VIL FORTELLE: Moren vil fortelle historien for å få frem flere sider av saken. Foto: Hanna Kristin Hjardar / TV 2

– Dette er en varslet katastrofe på alle måter, sier mannens forsvarer, Inger Zadig, til TV 2.

Forandret seg

Allerede som tenåring begynte sønnen å selge hasj. Selv røykte han daglig. Moren forteller at den snille, gode sønnen forandret seg.

– Han ble sintere og fortalte meg ingenting. Først i ettertid har jeg skjønt omfanget av rusproblemene og miljøene han vanket i.

I løpet av tenårene var sønnen i gjentatt kontakt med politiet og flere psykiske helsetilbud, viser dokumenter TV 2 har sett.

Som 19-åring truet han med å drepe hele familien og hoppe ut fra balkongen, forteller mor. Etter dette ble han innlagt på akuttpsykiatrisk.

 Hanna Kristin Hjardar / TV 2
BLE VITNE: Gjennom oppveksten ble moren vitne til flere episoder. Foto: Hanna Kristin Hjardar / TV 2

Der fortalte han at han hørte stemmer i hodet. Stemmene fortalte ham om demoner og satanister, som sa at han var svak og liten. Han følte at alle på T-banen stirret på ham, viser helsejournaler.

Under innleggelsen ble det besluttet at han skulle settes på antipsykotiske medisiner.

Sønnen begynte å lese hyppig i Koranen og opplevde at det hjalp.

Men etter utskrivingen ble moren vitne til stadig mer absurde episoder. Sønnen knuste ting, det svartnet ofte i blikket hans og han følte seg overvåket, forteller hun.

 Hanna Kristin Hjardar / TV 2
HJELPESLØS: Moren forteller at hun ikke har opplevd å bli hørt. Foto: Hanna Kristin Hjardar / TV 2

Moren varslet distriktspsykiatrisk senter i sønnens hjemkommune gjentatte ganger om behov for mer hjelp, viser helsejournaler. 

Hun ønsket langtidsinnleggelse og ikke bare medikamentell behandling for sønnen, men opplevde å ikke bli hørt.

Dømt for voldshendelse

Våren 2022 ble mannen dømt for flere voldsepisoder han hadde begått året før. I dommen fra Vestre Finnmark tingrett står det at han blant annet skallet en ung kvinne i pannen på en hjemmefest. 

Han fikk en samlet straff på 45 dager betinget og 45 dager ubetinget fengsel for kroppskrenkelser mot sju ulike fornærmede, skadeverk og narkotikabesittelse.

Men den dømte 19-åringen møtte aldri til hovedforhandling i tingretten. Da han skulle sone, ble han etterlyst av politiet, forteller moren, som først da fikk vite hva som hadde skjedd året før. 

– Han var jo over 18 år og bestemte selv, uansett hvor frustrerende det var for oss pårørende.

Skrev seg selv ut

Sønnen ga til slutt etter for mors ønsker og skrev seg inn på distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Finnmark. Der ble han behandlet for alvorlig schizofreni. 

 Lise Åserud/NTB
INNLAGT: Mannen var innlagt ved distriktspsykiatrisk senter i Finnmark fire måneder før angrepet i Torggata. Foto: Lise Åserud/NTB

Et halvt år tidligere var ikke tiltaltes psykiske helse en del av dommen fra Vestre Finnmark tingrett. Nå var han for syk til å sone.

I Oslo tingrett sa de sakkyndige at de mener symptomene vokste frem våren 2022, men at det ikke kan utelukkes tidlige tegn allerede i 2019.

Etter fire måneders opphold på DPS skrev han seg selv ut. Symptomene hadde roet seg noe, og 19-åringen savnet venner og livet utenfor. 

I ettertid tenker moren at det var for tidlig.

Tiltalte har fritatt Finnmarkssykehuset fra deres taushetsplikt til denne saken. I en epost til TV 2 skriver psykiater Ragnhild Steen ved DPS følgende:

– NN var frivillig innlagt, og han var klar og orientert før hjemreise. Det forelå ikke faresituasjoner som gjør det mulig å holde han på tvang. 

 Truls Aagedal / TV 2
UTRYKNING: Politiet rykket ut til melding om fem skadde i Torggata den 1. juli 2023. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Rett over tre måneder etter utskrivningen fikk moren den fryktede beskjeden fra Oslo.

Krangel på utested

I september satt moren time etter time i Oslo tingrett og hørte aktor gå igjennom grusomme detaljer fra hendelsen i fjor. 

Den aktuelle kvelden markerte siste dag av Pride-feiringen i Oslo, og flere osloborgere var på vei ut i den varme julinatta i det frykten bredde seg.

Tiltalte var i Oslo på sommerferie. To dager tidligere hadde han og kompisene vært på Uhørt, det samme utestedet. Ifølge vekterne lagde de bråk og trøbbel utenfor.

De ansatte bestemte seg for at kompisgjengen ikke skulle få komme inn, hvis de noen gang kom tilbake til Uhørt.

Gjerningskvelden ble kompisgjengen konfrontert med dette. Under diskusjonen tok tiltalte opp macheten, helt uforventet, fortalte vitner.

Et overvåkningskamera viser starten på angrepet. Foto: Politiet

– Vi begynte å krangle med dem om inngang, og jeg ble paranoid. Jeg fikk tanker om at de kanskje hadde våpen på seg, og at det kunne skje noe. Jeg ble paranoid og blacket ut, sa tiltalte selv i vitneboksen.

I ettertid har vitnene fortalt at eskaleringen virket bisarr. 

Beskriver en dødskamp

De neste minuttene var uklare for tiltalte, men i retten har de fornærmede fortalt at de trodde de skulle dø.

Eventmanager Patrick fortalte at tiltalte hogget til ham mens han skjermet hodet med hånden. Han fikk et dypt kutt i albuen og ett i hånden.

– Hadde jeg ikke rygget eller holdt opp hånden, hadde jeg vært død. Han var bare ute etter å gjøre slutt på meg, sier Patrick i retten.

Dørvakten Sony løp etter tiltalte og kastet seg over han. Sony ble likevel truffet av det omtrent 45 centimeter lange knivbladet som kuttet armen hans nesten tvers av, da han forsøkte å skjerme hodet.

 Privat
DYPT KUTT: Slik så hånden til en av vekterne ut etter angrepet. Foto: Privat

Den nå tiltalte mannen havnet på bakken. 

– Jeg husker at jeg begynte å lese Koranen inni meg. Jeg var redd for at de skulle bruke macheten på meg, forteller han i retten.

Hvorfor han hadde machete, ville han ikke svare på. 

Begge de fornærmede sier de har fått varige psykiske og fysiske skader etter hendelsen. I retten fortalte de om nedsatt arbeidsevne og tap av inntekt. Om frykt for mennesker, mareritt og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

– Jeg synes det er helt jævlig at han har forvoldt noen til livsvarige mén. At andre har vært så redde på grunn av ham, sier tiltaltes mor.

SKADET: Dramatiske videoer viser skadene til dørvakten Sony utenfor Uhørt. Foto: Privat

Flere risikofaktorer

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern ved dom for drapsforsøk og vold. 

De sakkyndige har lagt til grunn at tiltaltes virkelighetsforståelse den 1. juli 2023 var betydelig svekket som følge av schizofrenilidelsen.

De mener at 21-åringen har flere risikofaktorer for fremtidig vold, som alvorlig psykisk lidelse, tidligere vold og rusmisbruk.

De har også fortalt at mannen ikke har hatt forståelse for egen sykdom, noe som er typisk for diagnosen schizofreni.

Hvis sønnen dømmes nå, kan moren merkelig nok puste ut.

– For nå kan de ikke avfeie ham. De kan ikke la være å hjelpe ham, sier hun.

– Jeg har vært livredd for en telefon fra politiet eller en prest. Man får ikke gjort noen ting, når han ikke vil selv. 

– Et alvorlig eksempel

Moren får støtte fra tiltaltes forsvarer, advokat Inger Zadig.

– Dette er en tragisk sak med kun tapende parter. Saken er et alvorlig eksempel på hvor galt det kan gå når det psykiske helsetilbudet bygges stadig ned, samtidig som fengslene fylles opp med syke mennesker, sier Zadig til TV 2.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
FORSVARER: Advokat Inger Zadig mener saken er en varslet katastrofe. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Verken sønnen eller forsvareren har motsatt seg påtalemyndighetens påstand om tvungent psykisk helsevern. 

– Han har også erkjent erstatningsansvar fordi han ønsker å gjøre opp for seg, sier Zadig, og legger til:

– Han ser selv at dette året i psykiatrien har gjort ham friskere og gitt ham bedre livskvalitet og mestring. 

Read Entire Article