Fakturerte for å gå i avhør med politiet

1 month ago 29



Samtidig har driftssjefen fakturert for å gå i avhør med politiet.

2. november i fjor sprayet Fridtjof Klareng Dale (34) og Esther Hjerrild (23) fra Stopp Oljeletinga ned fasaden til Klima- og miljødepartementet med oransje maling.

Denne uken stod de tiltalt i Oslo tingrett, der påtalemyndigheten ba om seks måneders fengsel for de to. 

I tillegg til straffesporet, dreide store deler av rettssaken seg om det sivile erstatningskravet mot de to. 

Å vaske fasaden har til nå kostet 2.471.329 kroner.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VANNMALING: Det har kostet over 2,4 millioner kroner å fjerne denne vannmalingen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Det er fortsatt malingsrester igjen på veggen, så regningen kan ende opp mot tre millioner kroner. Da Stopp Oljeletinga gjennomførte en lignende aksjon på Monolitten i Frognerparken, kostet det 10.000 kroner å vaske opp.

Hvordan kunne den ene vaskejobben bli 247 ganger dyrere enn den andre? 

Fikk gjort mye på fire timer

Klima- og miljødepartementet holder til i Kongens gate 18 i Oslo sentrum.

Bygningen eies av Oslo pensjonsforsikring, som forvalter pensjonen til ansatte i kommunen, blant annet ved å investere i eiendom.

Kongens gate 18–20 er et eget aksjeselskap. Aksjeselskapet leier ut bygget til Statsbygg, som videre leier det ut til departementet. Selskapet Malling og Co er ansvarlig for drift og forvaltningen av bygget.

– Gjennom meg som driftssjef, sa representanten fra Malling i retten.

Han fikk beskjed om hva som hadde skjedd noen timer etter at malingen havnet på veggen. Da var allerede en «handyman» i gang med å vaske veggen med en høytrykksspyler, forklarte driftssjefen i retten.

Bildet TV 2s fotograf tok på stedet den aktuelle dagen, viser at det også ble vasket med det som ser ut til å være en vanlig vannslange, uten høytrykk. 

Det ble brukt fire timer på å vaske rett etter at aksjonen fant sted. Dette er det fakturert 11.300 kroner for. 

Etter dette ringte vaktmesteren til driftssjefen og sa at de hadde gjort det de kunne med det utstyret som var tilgjengelig.

 Politiet
ETTER FIRE TIMER: Slik så veggen ut etter fire timers arbeid med vanlig vann. Foto: Politiet

Omtrent samtidig ble driftssjefen kontaktet av selskapet Ellingard Naturstein. Ellingard hadde fått med seg hva som hadde skjedd gjennom nyhetene.

Kunne ikke vente

All vasking ble så satt på pause. I retten ble det lagt frem bilder fra en befaring 13. november, altså elleve dager etter aksjonen. 

Driftssjefen og representanten fra Ellingard forklarte i retten at de mener å huske det var en befaring to eller tre dager etter aksjonen også. 

Uansett begynte man ikke å vaske igjen før i februar. 

En viktig bidragsyter til at hele prosjektet ble så dyrt, er at jobben ble gjennomført midt på vinteren, da det var minusgrader. 

For å overvinne det kalde været ble det installert et slags telt for å pakke inn stillaset. Deretter varmet man opp veggen ved hjelp av «to eller tre» svært kraftige varmevifter. For å drifte disse måtte det etableres egne kurser til aggregatene. 

 Politiet
STILLAS: Slik så bygget ut da man utførte vaskejobben i februar. Foto: Politiet

Forsvarerne til de to aktivistene er svært kritiske til at man valgte å gjennomføre vaskejobben i februar, den kaldeste måneden i året. 

Driftssjefen sier han ikke hadde noe valg og at det var etter departementets ønske. 

– Departementet er en del av regjeringens ansikt utad og er et representasjonsbygg.

– Hadde dere noen dialog med statsbygg eller departementet om å vente til sommeren? ville aktor vite. 

– Ja, det var ikke aktuelt for departement, sa driftssjefen i retten. 

Forsvarsadvokatene er derimot kritiske til at man ikke kunne ventet til for eksempel april, når man først hadde ventet til februar. 

– Hvis man hadde ventet. Kunne man spart penger? 

– Ja. 

– Hvor mye? 

– Da hadde man sluppet telt og fyring kanskje. At man kunne spart noen hundretusener på det, det tror jeg. 

Tok påslag på 15 prosent

Arbeidet måtte også gjennomføres på nattestid, for ikke å forstyrre den daglige driften i departementet. 

– Vi hadde en del vurderinger rundt det. Det var ikke forenlig med tjenesten i departementet. Jeg tenker at det kan handle om statsbesøk og andre møter og aktiviteter. 

Den første utgiften i regnskapet er datert 28. november 2023, en snau måned etter aksjonen. Fakturaen på 14.500 kroner er sendt fra Ellingard og gjelder kartlegging av prosjektet. 

Først i februar begynte de store kostnadene å løpe. 1. mars sendte Ellingard den første fakturaen for «hovedjobben». Summen er på 1.181.665 kroner.

Bilagene viser at Ellingard har fungert som en totalleverandør og prosjektleder. De har også holdt i all kontakt med ulike underleverandører, som for eksempel Trafikkjentene. 

Sistnevnte har blant annet stilt med trafikkdirigenter og veiskilt. Ellingard har tatt et påslag på 15 prosent for å holde i kontakten med alle underleverandørene. 

Inkludert påslaget er det brukt omtrent 700.000 kroner på å leie stillas og andre maskiner til arbeidet. Det er like mye som man i slutten av januar estimerte at hele prosjektet ville koste. 

Fakturerte for politiavhør

 Politiet
BASSENG: Det ble laget en ordning for å deponere det tilsmussede vannet. Foto: Politiet

I tillegg er det brukt store summer på å deponere det tilsmussede vannet som oppstod da man vasket. Vannet ble fanget i store bassenger, lagret på egne tanker og pumpet over på tankbiler som fraktet det fra stedet. 

Den andre delfakturaen fra Ellingard er på 1.017.589 kroner. De 700.000 kronene for stillaset inngår i fakturaene fra Ellingard. 

– Alt måtte gjøres på overtid, altså etter vanlig arbeidstid. Man måtte ta hensyn til sikkerheten til de som var inne i bygget, også når de skulle bevege seg inn og ut, sier Bjarg Andersen i Ellingard til TV 2. 

Han sier at de er stolte over jobben de har gjennomført, og at de ikke har fått noe kritikk verken fra Malling, departementet eller sikkerhetsavdelingen i ettertid. 

– I en sak som dette så vil ingen klare å skjønne hva som egentlig har vært gjort hvis ikke de har et detaljert regnskap lagt ved. Vi skjønte at dette kunne komme til å få et etterspill, og hvis noen ønsker å se oss i kortene på dette, så er vi veldig trygge på at dette er gjort ordentlig.

Regnskapet viser også at det er fakturert omtrent 66.000 kroner for «driftssjefens arbeid». Dette dreier seg om dialog med ulike aktører og leverandører, i tillegg til politiet. 

7,5 timer gjelder forberedelse til politiavhør og selve avhøret. I tillegg har han fakturert 7.500 kroner for å vitne i Oslo tingrett. 

Politiadvokat Håkon Sjøvold mener dette ikke er noe de to aktivistene skal betale for, da enhver borger har plikt til å møte i politiavhør. 

Driftssjefen har ikke ønsket å svare på spørsmål om dette, men har gjennom sin arbeidsgiver kommet med en generell uttalelse til denne saken. 

«Reflekterer arbeidet»

TV 2 har sendt flere spørsmål til driftssjefen på epost. Han ønsker ikke å svare på de konkrete spørsmålene, men TV 2 har fått et generelt sitat om saken fra André Wurschmidt, eiendomssjef i Malling. 

«Fasaden på bygget i Kongens gate 20, som er over 100 år gammelt, er svært porøs naturstein og krever omfattende tiltak for å ivareta både sikkerheten, byggets levetid og estetiske uttrykk», skriver han. 

I den samme eposten skriver eiendomssjefen at de har bestilt nødvendig fagkompetanse for å sikre at rengjøringen ble utført så korrekt og skånsomt som mulig på den verneverdige fasaden. 

«Både for å håndtere driften av departementet på en trygg måte gjennom anleggsperioden – men også med tanke på å håndtere de miljømessige utfordringene med å bruke kjemikalier for å fjerne maling fra naturstein, og sørge for en riktig håndtering av dette.»

Videre i eposten heter det: 

«Kostnadene som er dokumentert i denne saken reflekterer det arbeidet som har vært nødvendig for å ivareta dette på det verneverdige bygget. Malling er ikke part i saken, og har ikke rettet noen krav mot noen av de involverte, men bare utført vår jobb i tråd med den driftsavtalen vi har på bygget og de lovene og reglene vi er pålagt å følge.»

– Ser du absurditeten?

Forsvarerne omtalte gjentatte ganger den høye regningen som «helt absurd». 

– Kostnadene har løpt helt løpsk. Det er helt uansvarlig økonomistyring. Altfor mange kokker og altfor mye søl, sa Bendik Falch-Koslung, som forsvarer Esther Hjerrild.

Han mener de fire timene som ble brukt på vasking allerede den første dagen vitner om at prosjektet ikke hadde trengt å bli så stort. 

 Politiet
KRITISK: Forsvarerne er kritiske til at man ikke fortsatte å vaske med vanlig vann de første timene etter aksjonen. Foto: Politiet

– Bare sett utenifra da, så kan du fjerne alt der nede på fire timer. Hadde kanskje klart alt oppe også, hvis man hadde brukt åtte timer? spurte forsvareren.

– Jeg forstår poenget ditt, men jeg vet ikke om det er så enkelt, svarte driftssjefen. 

– Han handymannen fikk jo vekk alt der nede på fire timer og har fakturert tolv tusen for det. Så sitter vi her nå og kravet er på 2,5 millioner kroner. Ikke nok med det, kravet blir enda større. Ser du absurditeten?

– Det er en vernet bygning, som jeg passer på. Jeg gjør så godt jeg kan.

Det varslede erstatningskravet på 2,4 millioner kroner ble i aktors påstand redusert til 1,2 millioner kroner. Aksjonistene risikerer altså bare å betale for halve jobben. 

Dom i saken er ventet i slutten av oktober. 

Read Entire Article