Iman Meskini: – Fikk sjokk!

1 month ago 33



Vant Jenteprisen:

Foran en fullsatt sal på Ambassaden i Oslo mottok Iman Meskini Jenteprisen 2024.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
PRIS: Årets jentepris går til Iman Meskini. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 11.10.2024 19:15 Sist oppdatert 11 minutter siden

Jenteprisen 2024 gikk til Iman Meskini, det ble offentliggjort under utdelingen fredag kveld. 

Les juryens begrunnelse nederst i saken! 

Hvert år blir Jenteprisen delt ut av Plan International Norge til en person eller aktør som har gjort en viktig innsats for jenters rettigheter og likestilling, står det på Plans nettsider. Der kan du også se alle de 110 nominerte. 

Jenteprisen deles ut på Jentedagen, som er FNs internasjonale merkedag for å sette søkelys på jenters grunnleggende rettigheter.

Og med dette utnevnte juryen Iman Meskini som den verdige vinneren av årets pris.

Se bilder fra den rosa løperen her: 

– Jeg hadde aldri trodd det skulle bli meg, spesielt med den lista med så mange verdige nominerte. Jeg fikk helt sjokk da jeg fant det ut, sier Meskini til TV 2.

– Sterke rollemodeller som Iman Meskini er helt nødvendige for å holde jenters rettigheter og likestilling høyt på agendaen, sier Partapouli til TV 2. 

Iman Meskini har 469.000 følgere på Instagram, 86.000 på Tiktok og er aktiv daglig for sine 30.000 følgere på Snapchat. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
DELER UT: Mehl holder tale fra scenen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Iman har gjennom hele sin karriere brukt sin plattform til å fremme inkludering av jenter og kvinner med minoritetsbakgrunn, sier Patapouli. 

Og dette har vært viktig for henne, sier Meskini selv. 

– Helt siden jeg fikk denne stemmen etter jeg var med på «Skam» har jeg hatt et veldig bevisst forhold til mine plattformer. Jeg har villet bruke det til noe viktig, sier vinneren av Jenteprisen til TV 2.

 Terje Bendiksby/NTB
SKAM: Ved hjelp av NRK-serien SKAM fikk alle skuespillerne en «boost» i karrieren, og nå priser Meskini serien for å ha vært starten på det hele. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Klikker man seg inn på Meskinis Instagram-bruker ser man Palestina-flagg, tekster om folkemordet på Gaza og at hun til stadighet har et Palestina-skjerf rundt skuldrene.

– Helt fortjent!

Meskini sier hun aldri hadde vært der hun er i dag uten alle som har gitt henne de mulighetene hun har fått. 

– Det var jo «Skam» som startet det hele, og at jeg var på «Forbes 30 under 30» i 2022 var jo veldig stort. Og så har ballen bare fortsatt å rulle, egentlig, sier Meskini. 

Å drive aktivisme på sosiale medier kan kreve sin kvinne, men Meskini tror hun er en av aktivistene som ikke har det verst med hatprat og motstand i kommentarfeltene sine. 

– Jeg vil si jeg er mer heldig enn mange andre, det kan være fordi det er så mange som var glade i «Skam», så jeg har jo et lite fortrinn der, sier Meskini. 

Likevel får hun kritikk, og det tåler hun godt. 

– Jeg har lært meg å tåle det, men hatprat eller diskusjoner som går på person er jeg ikke så fan av, så man finner ikke så mye av det hos meg, sier Meskini. 

Hun takker spesielt personene hun har rundt seg som gjør at hun holder seg motivert og engasjert. 

– Mannen min og mammaen min er jo min største støttespillere. Da han fant ut at jeg hadde vunnet sa han at det var helt fortjent og at det bare skulle mangle, smiler Meskini. 

– Jeg tror man trenger noen som støtter når man driver med aktivisme, man må hente energi og motivasjon fra dem rundt seg for å holde det gående. Det er jo veldig krevende til tider, erkjenner Meskini. 

Til alle unge jenter har hun likevel en tydelig beskjed: 

– Det er viktig å tørre å være seg selv. Selv om noe ikke er blitt gjort før eller kan virke skummelt eller er utenfor komfortsonen så kan ingen si at du ikke skal gjøre det, eller at du ikke kan være den første! 

Juryens begrunnelse for at Iman Meskini vant Jenteprisen 2024:

«Vi lever i en tid preget av økt polarisering, utbredte fordommer, voldelig æreskultur, negativ sosial kontroll og en opptrapping av Palestina-krigen som gjør at verden føles som et usikkert sted for mange. Jenter, og særlig muslimske jenter, trenger tydelige og trygge rollemodeller som viser vei.

Årets vinner av Jenteprisen har engasjert seg i mange temaer som berører jenter og kvinner. Personen har rukket å gjøre mye i ung alder, og har skapt seg en plattform som brukes klokt. Hun har en bred profil med et stort nedslagsfelt. Vinneren har spilt en sterk personlighet i en TV-serie hele Norge elsket, hun har vært soldat i det norske forsvaret, hun har engasjert seg i at flere unge kvinner skal tørre å starte egen bedrift, hun kurser bedrifter i å styrke mangfoldet, og hun har skrevet bok. Personen når ut til store deler av befolkningen mange andre ikke når ut til, særlig minoritetsjenter.

Vinneren bruker stemmen sin til å kjempe mot rasisme og for likestilling. Hun arbeider for å bekjempe fordommer mot muslimske kvinner og for å sikre ytrings- og religionsfrihet. Hun arbeider nå med en ny ungdomsbok om tro.

Personen har brukt kjendisstatusen og populariteten sin på en klok måte for å skape et tryggere og bedre samfunn for minoritetskvinner å vokse opp i. Juryen håper prisen motiverer til videre arbeid. Jenteprisen skal gå til en person, organisasjon eller bedrift som gjør en ekstra innsats for likestilling og jenters rettigheter. Vinneren har dekket et imponerende område med saker som styrker jenters rolle i samfunnet.»

- Juryen, ved:

  • Hege Yli Melhus Ask – juryleder, eier og rådgiver i Yli Consulting og styreleder for Skagerak Capital
  • Isabelle Ringnes – Tech-gründer
  • Noman Mubashir – NRK-profil, journalist og forfatter
  • Åsmund Aukrust – Nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen (AP)
  • Amalie Gresseth – Rådgiver i URO (Ungdommens rettighetsorgan), ungdomsgruppa til Plan International Norge
  • Edin Babic – Kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet

«Drøyt og umusikalsk»

Blant de nominerte til årets pris var også kronprinsesse Mette-Marit, Nora Haukland og Juliane Snekkestad. 

Kronprinsessens nominasjon har skapt sterke reaksjoner, i lys av den pågående saken med hennes sønn, Marius Borg Høiby.

– Dette er drøyt. Det er umusikalsk. Lite gjennomtenkt og sviktende vurderingsevne. Begrunnelsen bak nominasjonen virker nå, i lys av Marius Borg Høiby-saken, spinkel, sa Nettavisens kongehusekspert, Tove Taalesen til TV 2 i september. 

Read Entire Article