Russlands fullskalakrig i Ukraina har vart i snart 1000 dager. Den har tatt livet av et ukjent antall mennesker, både soldater og sivile.
Flere journalister er også blitt hardt rammet. Det har presseorganisasjoner slått alarm om.
Nå går nyheten om dødsfallet til en av dem verden rundt.
Viktoria Rosjtsjyna skulle ha blitt 28 år denne måneden. Det rakk hun ikke.
Ukrainske myndigheter bekrefter at hun er død i russisk fangenskap. Omstendighetene rundt dødsfallet er ikke kjent.
Krever obduksjon
Den russiske eksilaktivisten Vladimir Osetsjkin, som blant annet jobber med å hjelpe profilerte russere som flykter landet, kommer med en klar oppfordring til verdenspressen.
– Ikke skriv død, hun er ikke død. Hun ble henrettet, skriver han på Facebook.
Aktivisten ber om at liket hennes blir returnert til Ukraina slik at det kan gjennomføres en grundig obduksjon.
Ukrainske myndigheter understreker at det ikke er kjent hvordan journalisten døde eller hvorfor. Det har kommet meldinger om at hun har sultestreiket i protest.
– Det er for tidlig å si noe om omstendighetene rundt hennes dødsfall, sier Petro Jatsenko, talsperson for kontoret for ukrainske krigsfanger ifølge CBS News.
Jobbet med å få henne ut
Kyiv Independent melder at ukrainske myndigheter sier at de jobbet med å få henne ut av russisk fangenskap. En talsmann for den militære etterretningen sier at hun skulle være del av en fangeutveksling som det jobbes med.
Rosjtsjyna dekket invasjonen av Ukraina for flere ukrainske medier som Hromadske og Pravda, samt for Radio Free Europe.
Hun ble ifølge ukrainske medier pågrepet i mars 2022 av den russiske sikkerhetstjenesten FSB da hun var på vei mot Mariupol.
Hun ble da holdt i fangenskap i ti dager, og løslatt etter å ha sagt på video at russiske styrker hadde reddet livet hennes, skriver Kyiv Independent.
Rosjtsjyna fortsatte imidlertid sitt arbeid som journalist etter løslatelsen, og rapporterte fra russisk-okkuperte områder.
Pappa fikk brev fra Russland
Hun forsvant igjen i august i fjor. Ifølge flere medier hadde hun da dratt inn i okkuperte områder fra Polen for å rapportere derfra.
Hennes far har sagt at han i april i år fikk et brev fra det russiske forsvarsdepartementet der de bekreftet at hun var i russisk fangenskap.
Hun døde ifølge det russiske mediet Mediazone mens hun ble flyttet til Moskva fra et fengsel nær den ukrainske grensa. Dødsfallet skal ha skjedd 19. september.
Avisa Hromadske, som Rosjtsjyna jobbet for, skriver at journalistens far ble informert om dødsfallet før det ble offentlig kjent. Rosjtsjyna ble i 2022 hedret med en pris for modig journalistikk av International Women's Media Foundation.
Ukrainas journalistlag fordømmer dødsfallet og skriver i en uttalelse at «fangenskap dreper».
– Vi ber innstendig verdenssamfunnet om å legge press på Russland for å få dem til å løslate alle ukrainske journalister som holdes i ulovlig fangenskap av okkupanten, skriver de.
«Dette er jobben min»
Fredsprisvinner Oleksandra Matvijtsjuk reagerer sterkt på dødsfallet.
– Jeg har ett spørsmål: Hva gjorde de med henne? Hva kan de ha gjort med en ung kvinne som førte til at hun døde?
Matvijtsjuk omtaler Rosjtsjyna som en god kollega. Hun sier til TV 2 at ingenting var viktigere for Rosjtsjyna enn å spre sannheten.
– For henne var det et kall. Ingenting kunne stoppe henne. Hun var ekstremt modig. Hun var alltid der de viktigste hendelsene i landet vårt skjedde, sier fredsprisvinneren.
– Da kolleger ba henne ta vare på seg selv, svarte hun alltid: Jeg er journalist, dette er jobben min
Matvijtsjuk ber norske og internasjonale presseorganisasjoner om hjelp.
– Jeg ber alle journalistorganisasjoner fra flere land om å offisielt kreve svar fra Russland, skriver hun i en uttalelse på Facebook.
– Vika, du var så modig. Jeg er så lei meg for at vi ikke fikk frigjort deg i tide, legger fredsprisvinneren til.
Krav fra Norge
Også her i Norge reagerer Norsk Journalistlag.
– Dødsfallet til denne ukrainske journalisten er et nytt tragisk eksempel på at journalister blir rammet. Vi stiller oss bak kravet om at Russland må forklare bakgrunnen for dødsfallet, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til TV 2.
Han viser til at NJ stiller seg bak en uttalelse fra Commitee to Protect Journalists (CPJ).
I uttalelsen skriver CPJ at de er sjokkert over nyheten om journalistens død.
– Ansvaret for dødsfallet ligger hos russiske myndigheter, som holdt henne fanget fordi hun våget å rapportere om sannheten i krigen, skriver CPJ i uttalelsen.
Minst 15 journalister og ytterligere en medieansatt er blitt drept under dekningen av Russlands krig i Ukraina. En rekke ukrainske journalister er blitt tatt som fanger.
Samtidig advarer CPJ mot at Russland er verdens fjerde verste land når det gjelder å fengsle journalister.
Russiske myndigheter har ikke besvart CPJs spørsmål om saken.
Bekymret for verdens journalister
NJ-leder Tryggestad sier at det generelt er urovekkende å se hvordan journalister blir et mål i krigens handlinger.
– Det virker som om det gjøres lite for å ivareta deres sikkerhet. Det gjelder ikke bare i krigen Russland har i Ukraina, men også i Midtøsten og flere steder, sier Tryggestad.
– Det å være journalist er blitt farligere i mange land, legger han til.
NJ jobber sammen med europeiske og internasjonale partnere for å bedre vilkårene for verdens journalister.
– Vi kommer fortsatt til å gi disse sakene oppmerksomhet helt til vi ser en endring. Men dessverre er det lite som tyder på at dette blir bedre med det første. Vi må holde fokuset og trykket oppe, sier NJ-lederen.