– Vil bare leve sammen med barna mine

1 week ago 18



– De kan gjøre hva de vil med meg, men det finnes noen grenser de ikke kan gå over. De har tatt fra meg muligheten til å ta vare på barna mine, gå på kino eller i svømmehallen med dem, sier Mahad Mahamud. 

Det kan han ikke tilgi. 

38-åringen savner å ha dem på fanget. Løpende rundt seg. 

– Jeg har fire barn, tre døtre og en sønn. Jeg er heldig. Jeg er lei meg for at jeg ikke får være sammen med dem. Følge dem til barnehagen, bytte bleier på en og smøre brødskiver til en annen. Jeg er heldig som er far, men uheldig fordi jeg ikke har fått delta i hverdagslivet deres, sier den tidligere bioingeniøren ved Ullevål sykehus. 

Han ser utover blokkene i forstaden Créteil utenfor Paris. De heter «Kålhodene». Arkitektur fra 70-tallet, bygd som sosialboliger.

 Santiago Vergara / TV 2
KÅLHODENE: Han bor i et arbeiderstrøk utenfor Paris. Blokkene med balkonger formet som bladene på et kålhode, ble bygget som sosialboliger. Foto: Santiago Vergara / TV 2

– Jeg har hatt uflaks og sånn er livet, men det er lettere nå. Jeg har opphold i Frankrike, kan jobbe, betale skatt, gå til lege og fungere som et vanlig menneske. Jeg er takknemlig. 

Han bor i Créteil med flere venner i bokollektiv. Leiligheten er lys og sparsommelig møblert. 

Mahamud er mellom to arbeidskontrakter. Jobben er å dele ut post og pakker. Han er lykkelig over noe så dagligdags som å kunne ha et bankkort. 

I 17 år bodde han i Norge. Han kom som mindreårig somalisk asylsøker i 2000. Drømte om å bli profesjonell fotballspiller. Utdannet seg til bioingeniør. 

Fikk jobb på infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål. 

 Planen var å ta doktorgrad en dag. Livet så lyst ut.

 Terje Pedersen / NTB
TAPTE: Mahad Mahamud mistet statsborgerskapet og ble utvist. Nå vil hans advokat Arild Humlen presentere nye bevis i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB

Til politiet en dag i 2016 fikk et tips om at han var spion fra Djibouti, nabolandet til Somalia. 

Da begynte marerittet. Tipset viste seg å være falskt og ble lagt bort. Men norske myndigheter mente han hadde løyet om at han var fra Somalia. 

Får ikke komme i retten 

I 2018 ble Mamud Mahamud fradømt det norske statsborgerskapet. Han ble også utvist fra Norge. 

(Se faktaboks om saken nederst)

– Jeg ser litt annerledes ut i huden, men jeg føler at jeg er helt norsk innvendig. Norge er mitt land. Det er der jeg har hatt min tenåringstid, gått på skole og har barndomsvenner. Det er der jeg har tilknytning og skaffet meg familie og laget barn. 

Han sier han ville gått i krigen for Norge. 

Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett, hvor Mahamud og advokat Arild Humlen går til sak mot Staten på nytt. Utlendingsnemnda (UNE) vil ikke gi Mahamud statsborgerskapet tilbake. 

Norge mener han er fra Djibouti. I retten skal nye bevis presenteres. De skal vise at Mahamud ikke kan være den djiboutiske mannen Norge påstår han er. Mannen døde i 2016. 

 Santiago Vergara / TV 2
PARIS: Han er evig takknemlig for at Frankrike ga ham opphold. Nå kan han jobbe og tjene penger. Livet er likevel ganske annerledes enn da han bodde i Norge. Foto: Santiago Vergara / TV 2

– Jeg har jo sagt at jeg ikke lyver. Ingen kan ta fra meg identiteten min, hvem jeg er, familien min, historien min, hvor jeg er fra. 

Han er stolt av å være somalier. Han sier de fire barna hans både er norske og somaliske. Barna er fra tre til seks år gamle og bor sammen med moren i Norge. 

 – Jeg kan se ut som en etiopier, jeg kan se ut som en fra Djibouti eller fra Kenya, men jeg vet hvor jeg er fra. 

Hans største ønske er å sitte i rettssalen og forsvare seg. Istedenfor må han delta på videolink fra Frankrike. Det føles urettferdig.

– Ikke tid til å være bitter 

Mahamud viser oss den midlertidige reisetillatelsen, som Norge ikke godtar. Tregt fransk byråkrati gjør at han ennå ikke har mottatt et endelig reisebevis. 

– Er du bitter over det som har skjedd siden 2016? 

– Bitter og bitter, ja på en måte er jeg det, men jeg er en person som tilgir folk. Jeg har stilt spørsmål om hvorfor dette skjer med meg. Jeg kan tilgi de som har gjort denne feilen, men de må innrømme at de har gjort en feil. Jeg vil gå videre med livet mitt. Jeg har ikke tid til å være bitter. 

Han sier han må bruke tiden sin til å forsørge barna sine. 

– Det dreier seg ikke om meg nå. Det handler om mine fire barn. Jeg har fått grått hår, nesten ti år har gått, men jeg vil gå videre. Jeg vil ikke at mine barn skal bekymre seg. Jeg vil at de skal ha en normal oppvekst, som alle andre nordmenn. 

Bakgrunn for Mahad Mahamud-saken:

Kom som somalisk flyktning til Norge i 2000

Utlendingsnemda (UNE) tilbakekalte statsborgerskap og han ble utvist. På grunn av påstander om at han hadde løyet seg til opphold. Etter 17 år i Norge.

Politiet, utlendingsmyndighetene og domstolene mente Mahad Mahamud var fra Djibouti, ikke Somalia. Han hadde dermed ikke rett til opphold i Norge.

Utlendingsavsnittet ved Oslo Politidistrikt hevdet Mahamud var broren til en kjent djiboutisk forretningsmann.

Advokat Humlen har presentert to dokumenter som angivelig beviser at Mahad Mahamud ikke er den djiboutiske forretningsmannens bror, og at den antatte broren døde i 2016.

Advokaten hevder Mahamud har vært utsatt for et «justismord» og krever at UNE omgjør vedtaket om tilbakekall og utvisning.

Mahamod har fått oppholdstillatelse i Frankrike

Ny rettssak starter i Oslo tingrett den 24.mars

Drømmer for fremtiden 

Han har ikke sett barna sine på halvannet år. De snakker på telefon. En dag håper han at de kan feire Norges nasjonaldag sammen. 

– Da skulle jeg kjøpt meg Brumunddal-drakt og gått i 17. mai-toget. Under Kongens slott. Man kan drømme, og det hender drømmen blir til virkelighet. 

Flytter han tilbake til Norge skal han spise vafler og brunost. Og det første han skal gjøre er å lage en helnorsk frokost til ungene sine. 

Inntil videre reiser han en time og tre kvarter hver vei fram og tilbake på jobb. Seks dager i uka. Arbeidsdagene kan være opp til ti timer lange. Og lønnen er bare halvparten av det han tjente i Norge. 

– Det er tøft, masse folk, stress og kø. Men man lærer mye om toleranse. 

 Santiago Vergara / TV 2
TRYGG: Mahad Mahamud er sikker på at han kommer til å vinne saken mot den norske Staten. Det viktigste for ham er å få være sammen med barna sine igjen. Foto: Santiago Vergara / TV 2

– Hva tror du om utfallet av rettssaken? 

– Jeg er optimist. Jeg vet at jeg kommer til å vinne før eller senere. Jeg har sagt det fra dag en. Det har gått prestisje i min sak. Myndighetene er mennesker, de kan gjøre feil. 

Read Entire Article