Det kan vi bare bevise gjennom faktisk å være et godt universitet.
Publisert: 28.10.2024 13:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Høgskolen i Innlandet (HINN) blir trolig om kort tid Norges 11. universitet, til tross for professor Bernt Hagtvets protester i Aftenposten 25. oktober. Hagtvet stiller spørsmål ved om HINN heller burde være en god høgskole enn et dårlig universitet. Som institusjon mener vi at det ikke finnes noen årsakssammenheng mellom universitetsstatus og lavere kvalitet, snarere tvert imot.
Hagtvet synes å mene at vi har kuttet i bachelorutdanningene våre og redusert kvaliteten for å bygge opp tilbud på masternivå og doktorgradsutdanninger, slik at vi kan bli universitet. Det er ikke riktig.
Den faglige styrkingen vi har gjennomgått, blant annet med stor vekst i andel ansatte med førstekompetanse, har delvis vært finansiert av eksterne bidrag til styrket kvalitet. Resultatet er en mer forskningsintensiv virksomhet, som i seg selv er en styrke som vi mener vil vise seg også på inntektssiden.
Sammensatte årsaker
Jeg deler ikke Hagtvets oppfatning, som synes å være at fagmiljøer blir sterkere av ikke å satse på master- og doktorgradsprogrammer.
Vi oppfatter at det humboldske dannelsesideal ikke bare handler om den viktige nærheten mellom lærer og student, men også om forskningsbasert undervisning og at en mer forskningsbasert institusjon bidrar til høyere kvalitet.
De fleste institusjoner i universitets- og høgskolesektoren står overfor en utfordrende økonomisk situasjon. Det er feil å forklare dette med en rekke sammensatte faktorer for alle andre enn Høgskolen i Innlandet, hvor universitetsambisjonen hevdes å være årsaken. Også for oss er det sammensatte årsaker til strammere økonomi.
Økt kvalitet
Mange har raljert over at vi har innført samskriving av bacheloroppgaver ved enkelte studieprogrammer grunnet økonomi. Dette er vanlig ved en rekke utdanninger ved mange institusjoner, men det ligger alltid en vurdering av forsvarlighet til grunn. Hos oss har vi funnet løsninger som gjør at vi beholder individuell oppgaveskriving ved flere studieprogrammer.
Status som universitet handler nettopp om det Hagtvet er opptatt av: økt kvalitet. Vi har jobbet målrettet over år for å styrke den faglige kvaliteten, med økonomisk støtte fra omgivelsene, men i langt mindre omfang enn Hagtvet hevder.
Vi har styrket kompetansen i fagmiljøene. Vi har lykkes med å bli en mer forskningsintensiv institusjon med vekst i publisering og stadige gjennomslag på forskningssøknader til EU og Norges forskningsråd, også innenfor områder det er svært krevende å få gjennomslag på.
Strengere kriterier
Vi tilfredsstiller kravene som gjelder for universiteter, vurdert etter dagens strenge kriterier. Faktisk er vi vurdert etter strengere kriterier enn de som gjaldt under en midlertidig ordning, da flere av Norges nyeste universiteter fikk universitetsstatus.
Vi er en organisasjon i utvikling og har fortsatt en vei å gå. Men vi får anerkjennelse fra den sakkyndige komiteen som har vurdert oss for stor utvikling på kort tid. Vi kan ikke bevise i et debattinnlegg at vi vil bli et godt universitet. Det kan vi bare bevise gjennom faktisk å være et godt universitet. Det er det min ambisjon som rektor å bidra til.